logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kondenzační kotel pro bytové aplikace

Ačkoliv má ústřední vytápění své nesporné výhody, v období vyúčtování ročních nákladů si nejeden obyvatel bytového domu posteskne, že nemá v bytě svůj vlastní zdroj, který by měl pod kontrolou a nemusel se s ostatními nájemníky handrkovat o to, jestli spotřebovává málo nebo hodně.

Reklama

Tomuto decentralizovanému způsobu výroby tepla se běžně říká etážové topení. Každá bytová jednotka má svůj kotel se zásobníkem vody nebo s karmou a roční spotřeba tepla vychází z toho, co se odečte na bytovém plynoměru. Toto řešení má ale jednu nevýhodu, kotle a karmy jednou doslouží a vlastník bytu musí řešit jejich výměnu. A do toho přichází Ekodesign a zákaz spotřebičů s atmosférickými hořáky…

Nicméně výrobci plynových zdrojů tepla pamatovali i na tyto zákazníky a přichystali pro ně kondenzační kotle vhodné právě pro výkonově malé aplikace. S jedním z nich jsme měli možnost blíže se seznámit na veletrhu Aqua-therm Praha 2016, konkrétně na stánku společnosti Brilon. Zástupce firmy, Lukáš Lagron, nám představil výrobek holandské firmy Intergas vyznačující se v průtokové variantě malými rozměry, tichým provozem a hlavně vysokou účinností při výrobě tepla jak pro vytápění, tak pro ohřev teplé vody.

Celý vtip spočívá v řešení výměníku tepla, který umožňuje kondenzační provoz i během přípravy teplé vody, na rozdíl od standardního řešení, kde při současném provozu vytápění a ohřevu vody pracuje kotel s vyšším teplotním spádem, což brání kondenzaci.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.