logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama
Fotovoltaika

Za jak dlouho fotovoltaický panel vyrobí tolik energie, kolik se vynaložilo na jeho výrobu?


Křemíkový wafer pro výrobu fotovoltaického článku, foto © TZB-info

Záleží, kde je solární panel instalován a za jakých podmínek. Německý výzkumný institut Frauhnofer ISE přinesl jednoduché srovnání za rok 2020.

Reklama

Energetická návratnost zvaná anglicky „energy payback time“ (EPBT) byla počítána pro běžný křemíkový panel s účinností 19,9 % vyrobený v Číně.

Nejrychleji se takový panel energeticky vrátí v Indii a v Jihoafrické republice, přibližně za půl roku. Podobných hodnot dosahují obecně země blíže rovníku, kde se energetická návratnost pohybuje od sedmi do devíti měsíců.

Energetická návratnost fotovoltaických panelů podle místa instalace. Číslo udává počet roků. Zdroj: Fraunhofer ISE
Energetická návratnost fotovoltaických panelů podle místa instalace. Číslo udává počet roků. Zdroj: Fraunhofer ISE

V Číně i v USA vychází doba energetické návratnosti na necelý rok. V Evropě vychází energetická návratnost fotovoltaiky jeden rok na jihu Evropy až jeden rok a tři měsíce na severu Evropy. Je-li takový panel instalován například v Itálii a má předpokládanou životnost 30 let, vyrobí za dobu své životnosti třicetkrát víc energie, než bylo potřeba na jeho výrobu.

Hodnoty energetické návratnosti se v průběhu času zlepšují. Například na výrobu křemíkového článku bylo před 16 lety potřeba 16 gramů křemíku na wattpeak, zatímco v roce 2020 už to byly jen 3 gramy. Výrazně se zlepšila se efektivita výroby, vyrábějí se tenčí křemíkové polotovary – wafery, využívá se řezání diamantovým drátem nebo výroba z větších křemíkových ingotů.

Přečtěte si také Fotovoltaika Více k tématu

Zdroje

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.