logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama
Fotovoltaika

Dotace na fotovoltaiku z Nové zelené úsporám od roku 2021: rodinné domy


Domácí fotovoltaická elektrárna, foto © ČEZ, a.s.

Získání dotace na fotovoltaiku z Nové zelené úsporám je od října 2021 jednodušší a výhodnější než dřív. Přináší také několik novinek, třeba podporu ostrovních elektráren. Jaké jsou nové podmínky pro fotovoltaiku?

Reklama

V říjnu 2021 byly vydány nové podmínky dotačního programu Nová zelená úsporám, které by měly platit do roku 2025. V oblasti fotovoltaiky přinesly zjednodušení, zpřehlednění a především navýšení maximální výše podpory.

Podmínky pro přidělování dotací jsou rozděleny do oblastí, kapitol, podle předmětu podpory. Na pořízení fotovoltaiky se vztahují podoblasti podpory C.2 (příprava teplé vody) a C.3 (fotovoltaické systémy). Pokud má být fotovoltaika součástí novostavby, záleží, zda je uvedena v tzv. průkazu energetické náročnosti budovy (PENB). Pokud ano, nelze žádat o samostatnou dotaci na instalaci fotovoltaiky, je zahrnuta v podpoře na výstavbu nízkoenergetického nebo pasivního domu v podoblasti B.

Kdo může žádat?

Dotaci na fotovoltaiku z Nové zelené úsporám mohou využít majitelé a stavebníci rodinných domů. Žádat mohou i nabyvatelé nových rodinných domů.

Jaké instalace jsou podporovány?

Podporovány jsou instalace realizované a zaplacené od 1. 1. 2021. Znamená to, že si nejprve elektrárnu postavíte a zaplatíte, a dotace vám bude proplacena zpětně.

Dobrá zpráva je, že fotovoltaika oproti minulému období může být umístěna nejen na střeše a fasádě domu, ale i na souvisejících objektech (garáž, pergola, stodola, plot a další) a také na pozemní konstrukci. Pod konstrukcí však musí být umožněn růst vegetace, nesmí za tím účelem vzniknout např. betonová plocha.

Druhá podmínka je, že elektřina z fotovoltaiky je určena pro pokrytí vlastní spotřeby v rodinném domě – ne na prodej elektřiny do sítě.

Podporované varianty fotovoltaické elektrárny:

  • Fotovoltaika na přípravu teplé vody neboli akumulace tepla do bojleru (Přípravu teplé vody řeší podoblast podpory C.2 a podporovány jsou i jiné technologie, než fotovoltaika, třeba solární kolektory)
  • Fotovoltaická elektrárna bez akumulace - novinka oproti předchozímu období
  • Fotovoltaika s elektrickým akumulátorem (baterie)
  • Fotovoltaika s tepelným čerpadlem
  • Ostrovní elektrárna – domy, které nejsou připojeny k elektrické síti, mohou získat dotaci na pořízení ostrovní fotovoltaické elektrárny

Výše podpory – čím výkonnější elektrárna, tím vyšší dotace

Dotace se zvyšuje s každým instalovaným kilowattem fotovoltaiky a s každou kilowatthodinou baterie. Minimální podporovaná instalace je 2 kWp fotovoltaiky. Minimální podporovaná kapacita baterie odpovídá jednonásobku instalovaného výkonu fotovoltaiky, maximální dvojnásobku. Podporovány jsou pouze lithiové akumulátory.

Instalované části systému FVE Výše podpory [Kč]
Minimální instalace o výkonu 2 kWp 40 000
Minimální instalace o výkonu 2 kWp s hybridním měničem (dle definice v kap. 12) 60 000
Minimální instalace o výkonu 2 kWp s efektivním využitím tepelného čerpadla 100 000
Za 1 kWp instalovaného výkonu nad 2 kWp 10 000
Za 1 kWh el. akumulačního systému s akumulátory na bázi lithia 10 000

Podporovaný výkon a kapacita baterie

Dotována je fotovoltaika do 10 kWp výkonu včetně a kapacita baterií odpovídající maximálně dvojnásobku instalovaného výkonu fotovoltaiky. Není však omezena velikost instalované elektrárny ani baterie.

Přečtěte si také Fotovoltaika Více k tématu

To znamená, že můžete instalovat větší elektrárnu i baterii, ale podporu dostanete nejvýše na 10 kWp. Zároveň budete potřebovat licenci na výrobu elektřiny a stanete se podnikatelem v energetice s dalšími povinnostmi, které se k tomu vztahují. Chcete větší baterii? Opět si ji můžete nainstalovat, dotace vám však proplatí maximálně kapacitu odpovídající dvojnásobku instalovaného výkonu fotovoltaiky.

Maximální výše podpory

Dotace z Nové zelené úsporám může pokrýt maximálně 50 % nákladů na pořízení fotovoltaiky. Na fotovoltaiku lze získat 200 000 Kč na jeden rodinný dům. Dotaci lze ale významně zvýšit kombinací s dalšími podporovanými opatřeními – například pokud s fotovoltaickou elektrárnou realizujete i zateplení, výměnu zdroje tepla nebo pořídíte nabíječku elektromobilů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.