logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Faktor primární energie z neobnovitelných zdrojů energie 2,1 podpoří elektrické vytápění

Legislativa podpořila elektrické vytápění, foto FENIX Trading
Legislativa podpořila elektrické vytápění, foto FENIX Trading

Pokles faktoru primární energie z neobnovitelných zdrojů na 2,1 podpoří elektrické přímotopné vytápění. Co na to Ing. Cyril Svozil z FENIX Trading, leadra elektrického vytápění?

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Od 1. září nabývá účinnosti vyhláška č. 222/2024 Sb., Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 264/2020 Sb., o energetické náročnosti budov. Jednou ze změn, které nová vyhláška zavádí, je snížení faktoru primární energie z neobnovitelných zdrojů energie pro elektrickou energii odebíranou ze sítě.

Hodnocení energetické náročnosti budov pomocí primární energie a neobnovitelné energie bylo zavedeno vyhláškou č. 78, Vyhláška ze dne 22. března 2013 o energetické náročnosti budov. V příloze č. 3 k této vyhlášce byl uveden pro elektřinu faktor celkové primární energie 3,2. Tímto faktorem se násobilo množství dodané elektrické energie k získání odpovídajícího množství celkové primární energie. Dále byl v příloze uveden faktor neobnovitelné primární energie o velikosti 3,0, kterým se násobilo množství dodané elektrické energie ke stanovení odpovídajícího množství neobnovitelné primární energie. Pomocí uvedených faktorů s různými velikostmi i pro ostatní druhy dodané energie se tak stanovovalo celkové množství primární energie a neobnovitelné energie dodané za rok do budovy, a to se porovnávalo s množstvím energií v budově vzorové.

Výše uvedenou vyhlášku z roku 2013 nahradila vyhláška č. 264/2020 Sb., Vyhláška o energetické náročnosti budov, která nabyla účinnosti 1. září 2020. V této vyhlášce se objevil již jen faktor primární energie z neobnovitelných zdrojů energie, který byl pro elektřinu stanoven ve výši 2,6. Násobením množství elektrické energie dodané do budovy tímto faktorem se určuje velikost primární energie z neobnovitelných zdrojů energie, tedy energie, která neprošla žádným procesem přeměny. Pokles faktoru na 2,6 měl zohlednit rozvoj výroby elektrické energie s využitím obnovitelných zdrojů energie.

Přečtěte si také Přímotopné elektrické vytápění je jednoznačně investičně a instalačně nejméně náročné Přečíst článek

Aktuálně od 1. září nabývá účinnosti vyhláška č. 222/2024 Sb. Tato vyhláška mění předchozí vyhlášku č. 264/2020 Sb., o energetické náročnosti budov. Aktuálně se faktor primární energie z neobnovitelných zdrojů energie pro elektřinu snižuje na 2,1.

Proč je velikost faktoru primární energie z neobnovitelných zdrojů energie pro elektřinu dodanou ze sítě tak významný? Jednoduše řečeno proto, že určuje, kolik energie z obnovitelných zdrojů musí být v budově využito, aby byla splněna kritéria daná vyhláškou. Čím je faktor pro elektřinu nižší, tím méně doplňujících zdrojů energie s vysokým podílem OZE musí být použito, aby mohla být realizována například novostavba rodinného domu s přímotopným elektrickým vytápěním. Jedním z důsledků změny může být zmenšení potřebného výkonu fotovoltaické elektrárny na střeše domu. Vzhledem k tomu, že pro elektrickou energii vyrobenou fotovoltaickou elektrárnou ale nevyužitou v domě a předanou do sítě, je stanoven naopak záporný faktor primární energie z neobnovitelných zdrojů energie ve výši −2,1, lze tento fakt pro možnost využití investičně nejlevnějšího přímotopného elektrického vytápění v novostavbě optimalizovaným návrhem výkonu fotovoltaické elektrárny vhodně využít.

Přečtěte si také Energetický koncept Fenix – příklady plné elektrifikace budov a návratnosti Přečíst článek

V rozhovoru pro TZB-info pan Cyril Svozil za společnost Fenix Group a.s. hovoří o svých zkušenostech s určováním velikosti faktoru pro elektřinu. Uvádí také, že aktuální snížení velikosti faktoru primární energie z neobnovitelných zdrojů energie pro elektřinu odebíranou ze sítě je zajímavé, že se tím přibližujeme poměrům v jiných členských státech EU, ale i tak je faktor v ČR stále vysoký. Z pohledu uplatnění přímotopného elektrického vytápění, tedy výrobků, které mají ve výrobním programu Fenix Group poměrně velký podíl, však nejde o zásadní problém. Mnohem významnější je současná rozkolísanost cen energií a budoucí nejistoty.

Za příznivou zprávu pro zájemce o přímotopné elektrické vytápění, ať již konvektory, sálavými panely nebo velkoplošnými způsoby pomocí topných fólií, rohoží nebo kabelů lze považovat příslib, že aplikace, která s využitím údajů z průkazu energetické náročnosti budovy umožňuje orientačně stanovit, jaká kombinace elektrického vytápění a obnovitelných zdrojů energie umožní splnit požadavky na ENB, která je dostupná na webu společnosti, bude upravena na podmínky nové vyhlášky.

Přečtěte si také Rekonstrukci vytápění usnadní novinky v nabídce sálavých panelů ECOSUN Přečíst článek
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.