logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Kdy, když ne teď? Střešní fotovoltaika nikdy nedávala větší smysl

Instalovat, či neinstalovat? Pokud patříte k těm, kdo výhledově uvažují o pořízení vlastního zdroje, ale k samotné akci se zatím neodhodlali, pak vězte, že vhodnější načasování tu ještě nebylo.

Aktuálně vám totiž hraje do karet snad úplně všechno, co si lze představit:

  1. V rámci programu Nová zelená úsporám můžete na pořízení střešní fotovoltaiky čerpat štědrou státní dotaci. Ta pokryje až polovinu celkových nákladů, což je víc než velkorysé.
  2. Ceny energií stále stoupají a tento trend bude podle všech předpokladů pokračovat. Mít vlastní zdroj znamená získat alespoň částečnou nezávislost.
  3. Technologie solárních elektráren se stále zdokonalují a jejich pořizovací cena je na historickém minimu. V současnosti tak zaplatíte zlomek toho, co byste zaplatili ještě před pár lety. Životnost fotovoltaických panelů přitom přesahuje 20 let.
  4. Vlastní zdroj představuje výhodný způsob, jak u novostaveb dosáhnout požadované hodnoty energetického štítku (PENB). Fotovoltaika v této souvislosti aktuálně představuje nejlevnější variantu řešení.
  5. Právě teď mají instalační firmy větší kapacitu na přípravu projektu než v letních měsících. Pokud si navíc fotovoltaiku objednáte ještě během podzimu, stihne se nainstalovat hned z kraje jara a vy díky ní naplno využijete celou příští sezónu.

Potřebujete argumenty trochu podrobněji? Tady je máte

1) Dotace bez starostí

Už jste někdy našli 155 000 korun? Nebo alespoň 60 000 korun? Pravděpodobně ne. V programu Nová zelená úsporám (NZÚ) na vás ale prakticky čekají. Získat dotaci na vlastní zdroj opravdu není složité a například firma S-Power Energies, která se specializuje na instalace střešních fotovoltaik, veškerou administrativu spojenou s vyřizováním dotace vyřídí za vás. A pokud splníte potřebné podmínky, což není nijak složité, získání dotace vám firma dokonce garantuje přímo ve smlouvě.

Vy se díky tomu vůbec nemusíte bát komplikací. Rozhodně nehrozí, že se něco nepovede a vy byste celou částku museli nakonec platit sami. U nás vám už při přípravě projektu jasně vyčíslíme, na jakou výši podpory máte nárok. A i kdyby vám ji úřady z nějakého důvodu nepřiznaly, vyplatíme ji ze svého,“ vysvětluje jednatel společnosti S-Power Energies Jaroslav Šuvarský.

2) Ochrana před rostoucí cenou elektřiny

Čísla mluví jasně. Většina dodavatelů elektřiny v uplynulém roce opětovně zdražila a ostatní se netají tím, že je budou následovat. Fixovat si cenu elektřiny se sice může jevit jako řešení, ale velmi pravděpodobně bude jen krátkodobé. Trend zdražování je totiž dlouhodobý, tudíž případná fixace bude mít za následek jen to, že nárůst ceny po uplynutí fixační doby bude o to výraznější.

S vlastním zdrojem získáte větší stabilitu a svou domácnost do značné míry ochráníte před růstem cen. Pokud si navíc pořídíte řešení, které výrobu elektřiny kombinuje s jejím ukládáním do baterie, získáte také spolehlivou ochranu před výpadky centrální sítě. Vy tak díky vlastním zásobám budete moci využívat aspoň některé spotřebiče i ve chvílích, kdy sousedé budou odkázáni na svíčky,“ vypočítává hlavní výhody Jaroslav Šuvarský.

Od věci však není ani bezbateriové řešení. Umožňuje sice vlastní energii čerpat pouze přes den, kdy dochází k výrobě, ale zase je cenově dostupnější. S využitím dotace NZÚ se dá základní sestava na menší dům pořídit už za 60 000 korun. Nevyužité přebytky elektřiny se navíc dají využít k ohřevu teplé užitkové vody, vytápění vody v bazénu, eventuálně v létě i k napájení klimatizace. To vše opět snižuje náklady na provoz domu.

3) Nízké ceny + vysoké dotace = zajímavá návratnost

V porovnání s obdobím před několika lety klesly ceny střešních fotovoltaických panelů a baterií k ukládání přebytků o desítky procent. Účinnost všech technologií se navíc od té doby ještě zvýšila. Solární elektrárny tak v současnosti dosahují velmi příznivé návratnosti. Ta se při využití dotace pohybuje přibližně v rozmezí cca 7-12 let, v závislosti na velikosti a složitosti instalace a aktuálních nákladech na elektřinu.

Převedeno do konkrétních čísel: V nabídce S-Power Energies je v současnosti několik standardizovaných sestav (bezbateriových i bateriových), jejichž pořizovací náklady se po započtení dotace pohybují v rozmezí od 60 000 korun u nejjednoduššího řešení až po nejsložitější systém pro největší domy za 424 000 korun.

Nejoblíbenější je 12panelová sestava S-Power MIDI o instalovaném výkonu 4,56 kWp, která ukládá nespotřebované přebytky elektřiny do lithiové baterie o kapacitě 5,7 kWh, případně je využívá k ohřevu vody. Lze na ni čerpat nejvyšší možnou dotaci ve výši 155 000 korun, respektive ve vybraných krajích až 170 000 korun. Výsledná cena se tak v závislosti na lokalitě pohybuje v rozmezí 170 000 až 185 000 korun,“ vypočítává Jaroslav Šuvarský.

4) Klíč k lepšímu štítku u novostaveb

Problematika štítků energetické náročnosti budov je natolik složitá (a v současnosti neukotvená), že se tu nyní nebudeme pouštět do větších rozborů a na téma se v brzké době komplexně zaměříme v samostatném článku začátkem prosince (v souvislosti s chystanou konferencí Nové hodnocení energetické náročnosti budov).

Už dnes ale platí, že instalace vlastního zdroje je cestou k získání lepšího hodnocení energetické náročnosti budovy. Pokud se tedy rozhodnete pořídit si střešní fotovoltaiku, nejenže si snížíte náklady na provoz, ale vylepšením energetického štítku svou nemovitost také jednoznačně zhodnotíte pro případ budoucího prodeje.

V řadě případů je toto opatření výrazně smysluplnější než jiné typické ‚štítek vylepšující‘ fígle – třeba instalace krbové vložky, která v řadě případů s ohledem na parametry nemovitosti absolutně nedává smysl,“ komentuje Jaroslav Šuvarský.

5) Nyní objednáte, celý příští rok už šetříte

Logika je jednoduchá: Hlavní motivací k pořízení vlastního zdroje je obvykle snaha ušetřit. U fotovoltaiky vzniká největší úspora v období nejvyšší výroby, tedy od jara do podzimu, kdy nejvíc svítí slunce. Pokud tedy chcete začít šetřit už od jara, je třeba objednat si fotovoltaiku už před koncem roku.

Samotná instalace fotovoltaiky zabere jen dva dny, ovšem příprava projektu a vyřízení dotací trvá několik měsíců. V S-Power Energies garantujeme realizaci zakázky do čtyř měsíců od podpisu smlouvy. Listopadové poptávky tak budeme schopni vyřídit do března příštího roku, tudíž tito zákazníci efektivně využijí celou příští sezónu. Investice se jim vrátí o to dřív. Kdo objedná až na jaře, bude muset čekat na instalaci až do konce léta. U řady společností jsou navíc kvůli plné kapacitě čekací lhůty ještě delší. Poptávku proto doporučuji neodkládat,“ upozorňuje Jaroslav Šuvarský.


S-Power Energies, s.r.o.
logo S-Power Energies, s.r.o.

Jsme odborníci na zdroje obnovitelné energie pro rodinné domy, bytové domy a komerční budovy. Od roku 2016 jsme po celé České republice úspěšně nainstalovali přes 11 000 střešních fotovoltaik a tepelných čerpadel. Všichni naši odborníci na technologie jsou ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.