logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Zařízení, které rozhoduje o návratnosti fotovoltaiky

Na co si dát pozor při pořizování střešní solární elektrárny? Fotovoltaické panely to kupodivu nejsou – jejich kvalita je bez ohledu na výrobce poměrně srovnatelná. Pokud si však pořídíte sestavu, která ukládá přebytky vyrobené energie do baterií, je naprosto klíčové zvolit správný střídač. Ten totiž ve výsledku rozhoduje o tom, jaká bude (nebo taky nebude) návratnost vaší investice. Je to takové specifikum České republiky.

Zatímco v celé Evropě se spotřeba elektřiny měří tzv. součtově, kdy se proti sobě jednoduše započte veškerá výroba a spotřeba na všech fázích dohromady, u nás a na Slovensku se před několika lety přešlo na měření po fázích. Každá fáze se tudíž řeší zvlášť a symetrické střídače, běžně používané v ostatních zemích, si s tímto specifikem neumí poradit. Výsledkem je, že potenciál fotovoltaiky se využije jen z malé části a systém tak nemá skoro žádnou návratnost. Řešení nabízí asymetrický střídač, nicméně na českém trhu bohužel stále fungují i takové společnosti, které si svým klientům stále nabízejí bateriové systémy v kombinaci se symetrickými střídači,“ varuje Jaroslav Šuvarský, jednatel společnosti S-Power Energies, která se na instalace fotovoltaik specializuje.

Co může nevhodně zvolený střídač napáchat, jsme podrobně popsali už před dvěma lety v tomto článku. Pojďme se proto podrobněji podívat na konkrétní technologii, která se osvědčila v praxi a zajistí optimální návratnost. Ta se u bateriových systémů při správně zvolených komponentech může pohybovat už v rozmezí 10 až 12 let.




Komplexní německá technologie RCT

Vzhledem k tomu, jak je česko-slovenský trh malý, většina výrobců jeho specifika ignoruje. V kategorii třífázových hybridních asymetrických střídačů bychom proto dostupné produkty spočítali na prstech jedné ruky. My pracujeme s ověřenou německou technologií značky RCT, která má výhodu, že nabízí nejen střídače, ale také baterie a rozvaděče. Můžeme tak vytvářet dokonale kompatibilní sestavy,“ vysvětluje Jaroslav Šuvarský.

V současnosti jsou v nabídce tři varianty hybridních asymetrických střídačů RCT Storage: 4 kW, 5 kW a 6 kW. Liší se podle výkonu, který posílají do sítě. V dohledné době by měla být k dispozici také 10kW verze, která se nyní začíná testovat. Označení hybridní znamená, že se dají připojit k baterii. Díky tomu si střídač sám podle aktuální situace určuje, odkud se bude čerpat elektřina: zda ze zásob uložených v baterii, z centrální sítě, nebo přímo z fotovoltaických panelů. Prioritou je vždy čerpat elektřinu z vlastního zdroje.

Pokud je výroba energie vyšší než aktuální spotřeba, dají se vhodnou instalací nastavit priority, jak zacházet s přebytky. Práci s přetoky může řídit multifunkční relé (je součástí střídače), nebo se dá ještě optimalizovat instalací wattrouteru. U multifunkčního relé je možné nastavit například pravidlo „mám-li výrobu 2 kW, sepni patronu a pošli 2 kW do boileru“. S wattrouterem lze do boileru posílat i přetoky o velikosti 100 W, tak aby opravdu žádná vyrobená energie nepřišla nazmar.

Wattrouter našim zákazníkům jednoznačně doporučujeme. Díky němu se maximum energie využije v objektu a do sítě odtéká jen naprosté minimum. Energie přitom nemusí jít nutně pouze do boileru. Takto lze nahřívat i další ohmické spotřebiče, tedy vodiče, které se vlivem elektrického proudu zahřívají. Pomocí digitálního výstupu wattrouteru navíc umíme zapínat/vypínat i některé další spotřebiče, které ohmické nejsou. Ve výsledku tak můžeme třeba nahřívat bazén, topné těleso či přímotop – například při temperování sklepa. Další možností je filtrace bazénu, rekuperace vzduchu, případně některé klimatizace, které s wattroutery umí komunikovat,“ přibližuje Jaroslav Šuvarský.




Asymetrie bez baterie

U bezbateriových sestav může být alternativou asymetrický střídač RCT Invertor, který se stejně jako hybridní asymetrické střídače vyrábí ve třech variantách podle výkonu: 4 kW, 5 kW a 6 kW. Nedá se sice propojit s baterií, ale umí energii z fotovoltaických panelů asymetricky distribuovat do jednotlivých fází, podle momentální spotřeby. Případné přetoky zařízení posílá do sítě.

Abychom eliminovali přetokové situace, kombinujeme v S-Power Energies RCT Invertor s regulací – např. wattrouterem. Díky němu se přebytky dají ukládat do vody, čímž se zároveň splní podmínka dotace NZÚ, která ukládá posílat do sítě jen nutné minimum,“ doplňuje jednatel firmy. Zároveň však dodává, že to nejsou až tak časté instalace. Tři ze čtyř zákazníků dnes totiž volí bateriová řešení.

Kombinace s vysokonapěťovými bateriemi

V porovnání s konkurencí je důležitou přidanou hodnotou technologie RCT Power právě možnost zkombinovat střídač s dokonale kompatibilním bateriovým systémem, který je navíc modulární. Jeho kapacitu lze tedy postupně navyšovat.


Jeden bateriový modul RCT o kapacitě 1,9 kWh obsahuje 24 LiFePo4 článků po 3,2 V. Minimálním počtem k instalaci jsou dva moduly, tedy v součtu 154 V. Maximální počet je šest modulů na jeden střídač, tak aby se nepřesáhl jeho napěťový rozsah. Střídače RCT jsou však také modulární a umožňují propojit více sestav. Úměrně tomu je pak možné navyšovat i kapacitu bateriového systému. Technologie je tedy vhodná i pro domy s velkou spotřebou, případně i pro průmyslové objekty.

RCT baterie mají minimální životnost 5 000 cyklů a nabízejí záruku 10 let. Po jejich uplynutí baterie ztratí maximálně 20 procent účinnosti. „Máme vyzkoušeno, že v průměrné domácnosti baterie udělá přibližně 280 cyklů ročně. Při takovém provozu vydrží bezmála 18 let, než začne ztrácet účinnost,“ upřesňuje Jaroslav Šuvarský a doplňuje: „Ohromnou výhodou systémů RCT je také jejich minimální spotřeba. Ve stand-by režimu baterie spolu se střídačem spotřebují na svůj provoz méně než 10 W, což je výrazně méně než konkurenční značky. Zároveň pracují v širokém rozmezí 7-97 procent nabití a keramické jádro umocňuje jejich bezpečnost.

Je libo ostrovní režim?

Sestavu střídače a baterií je možné doplnit ještě o rozvaděč RCT Power Switch, který plní funkci záložního napájení. „Toto zařízení umí z bateriového systému udělat ostrovní režim. V případě blackoutu tak jeho zásluhou budete moci využívat i klíčové spotřebiče v domácnosti,“ vysvětluje hlavní výhodu Jaroslav Šuvarský.

RCT rozvaděčem lze takto udržet v provozu například světla, lednici, plynový kotel či zásuvky na Wi-Fi, televizi nebo počítač. Prakticky tak lze udržet v ostrovním provozu celou domácnost. Jako jeden z mála střídačů na trhu umí zálohovat i třífázové spotřebiče do maximálního výkonu 3x 2 kW. Pokud stačí zálohovat jen jednofázová zařízení, pak je možné využít celých 6 kW na zálohování jedné fáze.


Hlavní výhody technologie RCT Power

Závěrem se může hodit krátké shrnutí hlavních výhod plus několik bonusových doplnění. Proč tedy při volbě střídače uvažovat právě o technologii RCT?

  • Komplexnost: RCT nabízí nejen asymetrické střídače (klasické i hybridní), ale také bateriový systém a rozvaděč s funkcí záložního napájení. Vše je dokonale kompatibilní, což umocňuje účinnost všech zařízení a zároveň snižuje pořizovací cenu.
  • Asymetrie: Veškeré střídače (hybridní i sítové) jsou asymetrické, takže dokáží v České republice využít vyrobenou nebo uloženou energii na maximum.
  • Ostrovní systém: Kombinace vlastního zdroje a RCT střídače, baterií a rozvaděče umožňuje dočasně fungovat nezávisle na okolním prostředí i v době výpadku.
  • Chytrá technologie: Střídač RCT má už v základním vybavení rozhraní komunikace RS 485, které umožňuje snadné napojení na systémy chytré domácnosti.
  • Tichý provoz: Střídač je namísto ventilátorů vybaven pasivními chladiči, tudíž má velmi tichý chod a neobtěžuje nikoho hlukem.
  • Design na úrovni: I když se technologie obvykle instalují do technické místnosti, i tam je výhodou, když vypadají dobře. RCT technologie vyniká nejen kvalitním zpracováním, ale i moderním designem.
  • Minimální spotřeba: Všechna RCT zařízení se vyznačují nízkou vnitřní spotřebou. U asymetrického střídače jde o velmi podstatný benefit, jelikož některé konkurenční střídače jsou schopny v případě výpadku vybít baterii jen vlastním provozem. RCT střídač naproti tomu nespotřebovává prakticky žádnou energii, takže maximum zbyde pro spotřebiče v domácnosti.
  • Záloha třífázových spotřebičů: Standardní střídače poskytují zálohu pouze jednofázovým spotřebičům. RCT technologie umožňuje zálohovat např. i třífázový bojler.

S-Power Energies, s.r.o.
logo S-Power Energies, s.r.o.

Jsme odborníci na zdroje obnovitelné energie pro rodinné domy, bytové domy a komerční budovy. Od roku 2016 jsme po celé České republice úspěšně nainstalovali přes 11 000 střešních fotovoltaik a tepelných čerpadel. Všichni naši odborníci na technologie jsou ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.