logo TZB-info


Sídlo časopisu Forbes Slovensko v Bratislavě

Architekti Chybík+Krištof dokončili sídlo časopisu Forbes Slovensko v Bratislavě. Kancelář je zrcadlem samotného časopisu a vznikla ve spolupráci s řadou úspěšných slovenských osobností a firem z jeho stránek. Open space pro dvacetičlennou redakci tvoří tři hlavní zóny a šestice vložených boxů.


Malcolm Forbes, americký podnikatel, syn zakladatele časopisu Forbes: „Neúspěch je úspěch – pokud se z něj něco naučíme!

Hotový výsledek kancelářských prostor
Hotový výsledek kancelářských prostor
Před vyřešením projektu
Před vyřešením projektu

Slovenská mutace světoznámého časopisu Forbes sídlí se svojí redakcí v budově Business Centrum Bratislava, Mlynské nivy 48/A, 8. poschodí, Bratislava – Slovensko. Dvacetičlenná redakce uspokojuje tématy z byznysu, financí a životního stylu, měsíc co měsíc cca 50 tisíc čtenářů. 132 stran našlapaných informacemi, fotkami a grafikou je vizitkou profesionálů. Jejich práce si žádá pracovní prostory na úrovni. Kdo jim je vytvoří? No přece profesionál na moderní řešení kanceláří. Co třeba nedávnými vavříny ověnčené česko – slovenské architektonické studio Chybík+Krištof.

O typech kancelářských prostor jsme si zde již detailně povídali v seriálu „Kanceláře“ (viz odkaz níže). Kombinace různého řešení prostor vystihuje jeho využití, potřeby kolektivu, jeho požadavky na soudržnost, otevřenost, komunikativnost, kolektivní duch činnosti, ale i naprosto opačné požadavky na jistou intimitu, dílčí oddělenost a jistou zdrženlivost při privátních a důvěrných jednáních či telefonátech. Tyto atributy dokáže zajistit řešení open space v kombinaci s intimními zónami typu oddělených hnízd, boxů, kójí, telefonních budek, jednacích a akustických „kokonů“, variabilních akustických příček nebo samostatných jednacích místností. Nejinak je tomu i v případě řešení kancelářských prostor Forbes Slovensko.

Forbes Slovensko: Kancelář jako DNA firmy

Architekti Chybík+Krištof nedávno dokončili sídlo časopisu Forbes Slovensko v Bratislavě. Kancelář je zrcadlem samotného časopisu a vznikla ve spolupráci s řadou úspěšných slovenských osobností a firem z jeho stránek. Open space pro dvacetičlennou redakci tvoří tři hlavní zóny a šestice vložených boxů, poskytujících soukromí pro schůzky, porady i telefonování.

Vydavatelé
Vydavatelé
Redakční tým
Redakční tým
Oddělený box
Oddělený box

KONCEPT

S nápadem přenést obsah časopisu do fyzického prostoru přišlo před dvěma roky československé architektonické studio Chybík+Krištof, jehož zakladatelé se umístili v populárním žebříčku magazínu Forbes 30 pod 30 v Čechách i na Slovensku. Společně se čtrnácti vybranými designéry a nejlepšími slovenskými dodavateli vybudovali reprezentativní prostor redakce Forbes Slovensko, rozdělený na tři hlavní části doplněné šesticí vložených boxů.


Vstupní část s obálkami
Vstupní část s obálkami
Uzavřená místnost
Uzavřená místnost
Část obchodního oddělení
Část obchodního oddělení

PROSTOR

Interiér kanceláře Forbes Slovensko je založen na utváření silné komunity s odlišením rozdílných potřeb jeho týmů. Základ tvoří velkorysá místnost 260 m2 očištěná od nánosů minulých rekonstrukcí, opticky dělená na tři hlavní oblasti. Zatímco prostřední část návštěvníka v redakci intuitivně vítá výstavou obálek a nabídne mu posezení i okamžité propojení s obchodním oddělením, z druhé strany vložené „zdi“ se nachází redakční tým, jemuž zeď slouží pro vizualizaci rozpracovaného čísla a archiv výtisků. Jelikož redaktoři mezi sebou častěji komunikují a zároveň potřebují nerušený, kompaktní prostor, do něhož návštěvy vstupují jen výjimečně, sdílí jednu velkou pracovní plochu a vizuálně se od vstupu distancují. Obchodní oddělení zase spolupracuje v rámci menších týmů, což se v interiéru odráží v místech seskupených po dvojicích či trojicích. Kolem desetičlenného redakčního týmu pravidelně prochází vydavatelé z kanceláří na nejvzdálenějším konci Forbes Slovensko.

Prostor jednotného open space narušuje šest boxů určených pro časté schůzky, telefonování a porady, které díky odhlučnění sdílené prostory neruší. Zejména čtveřice telefonních budek pomáhá harmonizovat jinak hektické prostředí časopisu a reaguje na poslední proměny pracovního prostředí. Pracovní prostor kombinuje kvalitu open space a samostatných kanceláří. Open space napomáhá komunitnosti, vzájemné komunikaci a přehledu o celé firmě. Pocit a negativní aspekty „halovosti“ open space jsou eliminované členitostí prostoru.

Výstava obálek
Výstava obálek
Výrazné interiéry
Výrazné interiéry
Obchodní oddělení a oddělený box
Obchodní oddělení a oddělený box
Prostor open space
Prostor open space

MATERIÁLY

V rámci mezinárodní značky pracovali architekti studia Chybík+Krištof jak s typickým odstínem modré a dalšími prvky, které časopis charakterizují globálně, formovali také jeho lokální image. Té docílili spoluprací s předními slovenskými dodavateli a designéry. Dřevěnou konstrukci vložených boxů zhotovila stavební firma Zelena stavba, nábytek dodal tradiční výrobce Karpiš, Domark, Paspol nebo designéři Boris Klimek a Michal Staško, světla pochází od progresivní společnosti Arli, zejména lustr v hlavní zasedací místnosti je vytvořený ve spolupráci se světoznámým producentem karbonových technologií c2i a na míru jsou navržené textilní potahy od slovenské designérky Michaely Bednárové a její značky Puojd. Příjemnou atmosféru proměňujícího se pracovního prostředí pak doplňuje zeleň od Kvety.sk, tapety Guapa nebo doplňky od Mr. Wood. Slovenský design je v interiéru podpořen především výraznou barevností – pokud do koncepce produkty nezapadají, fungují zde jako neutrální stafáž.

Axonometrie řešení
Axonometrie řešení
Telefonní budky
Telefonní budky
Uzavřená kancelář
Uzavřená kancelář
Interiér kanceláře
Interiér kanceláře

Klient:Forbes Slovakia
Ahdresa:Business Centrum Bratislava, Mlynské nivy 48/A, 8. poschodí
Tým:Ondřej Chybík, Michal Krištof, Peter Chaban, Dominika Adamcová, Martin Holý, Ondrej Mičuda, Kristína Berecová
Velikost:260 m2
Dokončení projektu:2018

Zapojené firmy:

Stavba:Zelena stavba
Zasklené stěny:WensDoor
Světla:Arli
Nábytek:Karpiš
Sedačky:Domark
Židle:Paspol, Michal Staško a Boris Klimek
Látky:Michaela Bednárová, Puojd
Zeleň:Kvety.sk
Karbon:c2i
Tapety:Guapa
Puky:Vegum
Dřevěné doplňky:Mr. Wood

O STUDIU CHYBÍK+KRIŠTOF

Studio Chybík+Krištof bylo založeno v roce 2010, dnes ateliér tvoří více než 50 spolupracujících architektů. Pracují na široké škále projektů rozličných měřítek a typologií, což je neustále udržuje ve střehu. Během necelé první dekády existence studio postavilo Národní pavilon při světové výstavě EXPO v italském Miláně, několik bytových domů, modulární jídelnu a Galerii nábytku posetou židlemi, za niž získali Grand Prix Obce architektů a jednu z cen při České ceně za architekturu. Aktuálně dokončují vinařství Lahofer uprostřed zvlněné moravské krajiny, které se otevře letos na podzim. Za dosavadní práci obdrželi prestižní mezinárodní ocenění Design Vanguard pro mladé architekty.

Oddělený box
Oddělený box
Telefonní budka
Telefonní budka
Půdorys řešení
Půdorys řešení
Telefonní budka
Telefonní budka

Ondřej Chybík (*1985, Brno, Česká republika) po studiích architektury v Brně a rakouském Grazu absolvoval postgraduální studium urbanismu na prestižní ETH Zurich ve Švýcarsku. Působil ve vídeňském ateliéru PPAG. Je držitelem Ceny rektora VUT v Brně a získal Cenu Bohuslava Fuchse za nejlepší projekt Fakulty architektury VUT v Brně. Roku 2010 založil společně s Michalem Krištofem architektonické studio Chybík+Krištof. V roce 2015 ho Forbes vybral do seznamu „30 pod 30“.

Michal Krištof (*1986, Kláštor pod Znievom, Slovensko) studoval architekturu a urbanismus v Brně a na Sint-Lucas v Gentu. Je také držitelem Ceny rektora VUT v Brně. Po ukončení studia pracoval v BjarkeIngels Group – BIG v Kodani na několika projektech po celém světě, jako například Shenzhen International EnergyMansion v Číně nebo Dánské národní námořní muzeum v Helsingoru. V roce 2016 ho Forbes vybral do seznamu „30 pod 30“.

  • Citáty – http://www.citaty.net
  • Fotografie a část textů a tisková zpráva – studio Chybík+Krištof
 
 



ZOBRAZIT PLNOU VERZI
© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2019, všechna práva vyhrazena.