logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

NZÚ Standard – nové podmínky pro výměnu zdrojů tepla v rodinných domech

Foto © fantasista, Fotolia.com

Pokračují dotace na výměnu kotlů na pevná paliva tříd nižších než 3, nově je zavedena podpora na výměnu moderních spalovacích zdrojů na fosilní paliva plnících ekodesign.

Reklama

Od 1. září 2024 platí nové podmínky pro dotace na výměnu zdrojů tepla v rodinných domech v rámci dotačních programů Nová zelená úsporám (NZÚ). Asi tou nejzásadnější změnou je přesun administrace stávajících kotlíkových dotací pro sociálně slabší domácnosti z krajů pod Státní fond životního prostředí do programu Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light). Nicméně významné změny se objevily i v rámci „klasického“ programu NZÚ (Nově NZÚ Standard). Podrobné informace o nových podmínkách v rámci programu NZÚ Standard jsou uvedeny v „Závazných pokynech“, nyní si připomeneme pouze zásadní změny oproti doposud platící verzi NZÚ.

Snížení výše podpory

Nejdiskutovanější změnou podmínek v NZÚ v oblasti „Výměna stávajícího zdroje tepla na vytápění“ je snížení podpory na jednotlivá opatření. Zůstala zásadní podmínka, charakterizující NZÚ, kterou je skutečnost, že maximální výše podpory (bez bonusů) na jednotlivá opatření nesmí překročit 50 % přímých realizačních výdajů. Ovšem maximální výše podpory byly sníženy. Nejvíc (20 tis. Kč) bylo „ubráno“ na pořízení nového tepelného čerpadla vzduch-vzduch, a naopak nejméně (5 tis. Kč) na pořízení TČ vzduch-voda. Podrobné srovnání je vidět v tabulce.

Tabulka srovnání výše podpory od 1. 9. 2024 a do 31. 8. 2024. Zdroj: novazelenausporam.cz
Tabulka srovnání výše podpory od 1. 9. 2024 a do 31. 8. 2024. Zdroj: novazelenausporam.cz

Podpora také na výměnu moderních zdrojů na fosilní paliva plnících ekodesign

Podle nových podmínek jsou v programu NZÚ Standard, v podoblasti C.1 – Výměna zdrojů tepla, poskytovány dotace na výměny:

  • kotlů na pevná paliva, nižší než 3. třídy dle ČSN EN 303-5,
  • kotlů konstruovaných pro spalování pouze pevných fosilních paliv (kotlů na uhlí),
  • kotlů na topné oleje,
  • lokálních topidel na pevná paliva, sloužících společně jako hlavní zdroj tepla pro vytápění,
  • elektrického vytápění za systém s tepelným čerpadlem,
  • plynových kotlů a topidel za tepelné čerpadlo při splnění podmínky, že obálka rodinného domu splňuje požadavky pro klasifikační třídu průměrného součinitele prostupu tepla A až D.

Pokračuje tedy podpora na výměnu kotlů na pevná paliva nižších tříd než 3, i když jsou tyto kotle od 1. 9. 2024 provozovány nelegálně, v rozporu se zákonem o ochraně ovzduší. Mezi odbornou i laickou veřejností panovala donedávna shoda na tom, že jejich výměnu již nelze podporovat dotacemi z veřejných zdrojů, nicméně Ministerstvo životního prostředí pravděpodobně usoudilo, že provoz starých ručně přikládaných kotlů je takovým zlem, že pokračující podpora na jejich výměnu je ve veřejném zájmu.

Nově je podporována výměna všech kotlů na pevná fosilní paliva bez ohledu na to, jakou mají tzv. emisní třídu. Jedinou podmínkou je, že musí jít o kotel, který je certifikován pouze na fosilní paliva (hnědé a černé uhlí, uhelné brikety, koks). Nelze žádat o dotaci na tzv. kombinovaný kotel, u kterého výrobce deklaruje vedle spalování uhelných paliv také možnost spalování dřevní biomasy (dřevo, pelety, brikety).

Stejně tak nelze žádat o dotaci na výměnu „uhelného“ kotle, na jehož pořízení čerpal provozovatel po 1. 1. 2009 jakoukoliv z dotací poskytovaných v rámci programů kotlíkové dotace, NZÚ, či z jiných veřejných prostředků.

Naopak podporu lze získat například na výměnu moderního automatického kotle na uhlí, plnícího přísné emisní požadavky podle ekodesignu.

Pokračuje podpora na výměnu plynového kotle za tepelné čerpadlo. Ovšem nově je zrušena podmínka, že nahrazovaný kotel musí být starší 20 let. Od 1. září 2025 lze tedy žádat o dotaci na výměnu jakéhokoliv plynového kotle, tedy i moderního kondenzačního, a to v případě, že bude nahrazen tepelným čerpadlem a nebyla na jeho pořízení čerpána po 1. 1. 2009 jakákoliv dotace.

U tepelných čerpadel nadále platí podmínka, že podporována jsou pouze tepelná čerpadla s elektrickým pohonem. Stejně tak se nemění podmínky pro instalaci tepelných čerpadel typu vzduch-vzduch (pouze pro domy bez teplovodní otopné soustavy, musí být hlavním zdrojem tepla pro vytápění všech obytných místností).

Nové kotle na dřevní biomasu pouze s integrovaným ventilátorem

Co se týče technických požadavků na podporované nové zdroje tepla, objevila se v podmínkách NZÚ Standard zásadní změna týkající se ručně přikládaných kotlů na dřevní biomasu. Podporovány jsou pouze kotle s řízeným přísunem spalovacího vzduchu ventilátorem. Tato podmínka doposud platila pro podporu nových zdrojů v rámci tzv. „kotlíkových dotací“, které financovaly a administrovaly kraje, po zrušení kotlíkových dotací a jejich přesunu do programu Nová zelená úsporám Light se podmínky pro nově dotované zdroje na biomasu sjednotily tak, že povinnost mít regulací kotle řízený ventilátor pro přísun spalovacího vzduchu platí nyní plošně pro všechny kotle na biomasu spadajících pod programy NZÚ.

Pro přesné pochopení této technické podmínky je důležitá definice „…s řízeným přísunem spalovacího vzduchu ventilátorem“. Je z ní patrné, že ventilátor musí být integrovanou součástí kotle. Zjednodušeně řečeno, autorizovanou osobou/zkušebnou musí být řádně ověřen (certifikován) provoz kotle, včetně tohoto ventilátoru. Ventilátor musí být součástí kotle při jeho dodávce a musí být napojen na regulaci kotle, která řídí jeho provoz. Jen tak je splněna podmínka „řízený přísun spalovacího vzduchu“. Jak je již uvedeno výše, podmínka řízeného přísunu spalovacího vzduchu ventilátorem platila již dříve v rámci kotlíkových dotací. Zde se však objevily pokusy o její „obejití“ tím, že byl instalován obyčejný prohořívací kotel, který je výrobcem určen pro provoz bez ventilátoru, ovšem za kotel na spalinovou cestu mezi kotlem a komínem byl dodatečně instalován spalinový ventilátor. Ten ovšem není primárně určen pro řízení přísunu spalovacího vzduchu do kotle, ale k odvodu spalin z kotle do spalinové cesty (komína).

U ručně přikládaných kotlů je také požadována akumulace, jejíž objem lze stanovit paušálně podle podmínky 55 litrů akumulace na kW instalovaného výkonu kotle, nebo vypočíst dle ČSN EN 303-5. Výjimku tvoří kotle, u kterých bylo autorizovanou osobou (zkušebnou) ověřeno, že plní podmínky ekodesignu i při sníženém výkonu, který je minimálně 30 % výkonu jmenovitého.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.