logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Větrací systémy Regulus vhodné pro byty a rodinné domy

V rozhovoru k problematice větrání hovoří redaktorka TZB-info, Lenka Husáková s Ing. Pavlem Dufkem za firmu Regulus spol. s r.o. o možnostech větrání pro rodinné domy a následně pro byty v bytových domech.

Reklama

Jako systémové řešení pro rodinné domy se nabízí centralizovaný systém s větrací jednotkou Sentinel Kinetik Advance (viz též článek Rekuperační jednotky Sentinel Kinetic Advance). Tato jednotka vývojově navazuje na předchozí typy a má řadu vylepšených funkcí. Především jde o dvě základní výhody:

První výhodou je systém řízení včetně dotykového displeje, další je možnost připojení na domácí Wifi a možnost ovládání odkudkoliv přes tablet, smartphone. K tomu přistupuje širší rozsah možností nastavení provozu jednotky, řízení by-passu, regulace podle vlhkosti vzduchu aj.

Druhou základní výhodou je možnost dvoustupňové filtrace vzduchu. Lze tedy ponechat stávající filtr odstraňující hrubší nečistoty a za něj pak teprve přidat jemnější filtr například proti alergickým pylům. Toto většina větracích jednotek pracujících s jednostupňovou filtrací neumožňuje. Proto se v nich jemnější protialergické filtry rychleji zanáší, i když výskyt alergických látek v ovzduší poklesne, musí se častěji měnit, a to stojí provozovatele peníze navíc.

Všechny tyto větrací jednotky mají vysokou účinnost, v provozu pracují s 80 až 90 % účinností, a tak hrozí nebezpečí namrzání výměníku při venkovních teplotách okolo -5 °C a níže. Nebezpečí namrzání snižujeme zmenšením průtoku studeného vzduchu přes výměník, pokud je to možné. Jinak k tomu slouží protimrazová ochrana krátkodobým ohřátím procházejícího vzduchu elektrickým dohřevem. Často mají lidé z této funkce strach, že spotřebuje mnoho energie. Podle našich poznatků se v průměrném rodinném domě jedná o náklad za elektřinu ve výši okolo 1000 až 1200 korun ročně.

Pro dodatečné vybavení bytů v bytových domech je určena jednotka Sentinel Kinetik Horizontal. Jak napovídá název, je určena k horizontální instalaci pod strop, neboť zpravidla toto je jediný volný prostor bytů, kam ji lze instalovat. Způsoby propojení jednotky a místností jsou zhruba tři. Pevné kruhové potrubí s páteřním rozvodem, hranatý rozvod se sníženou výškou a zvýšeným útlumem hluku a třetím typem je hvězdicový rozvod s kruhovým flexibilním potrubí menšího průřezu, který vede samostatně do každé větrané místnosti.

Výhodou řízeného větrání je možnost získat na jeho instalaci dotaci z programu Nová zelená úsporám. A to v rámci výstavby pasivního domu, v rámci dodatečné instalace větrání s rekuperací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.