logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Spolupráce tepelných čerpadel a fotovoltaiky, mobilní aplikace od společnosti Regulus

V tomto rozhovoru hovoří redaktor TZB-info, Josef Hodboď s Romanem Bláhou ze společnosti Regulus spol. s r.o. o jejich nabídce tepelných čerpadel, využití fotovoltaických zařízení a propojenosti s mobilními aplikacemi.

Reklama

Od podzimu 2018 je v sortimentu Regulusu tepelné čerpadlo EKO R typu vzduch-voda s řízeným výkonem podle potřeby otopné soustavy. Jeho výhodou je vysoká výstupní teplota otopné vody až 65 °C a schopnost provozu až do venkovních teplot - 22 °C. Slabší varianta je určena pro domy s tepelnou ztrátou cca 6 až 13 kW a silnější varianta pokryje objekty přibližně 9 až 20 kW. Schopnost pracovat s vysokou výstupní teplotou garantuje plně hygienickou přípravu teplé vody s teplotou 55 °C bez využití doplňkového vysokoteplotního zdroje, typicky elektrické topné patrony s vyšší cenou za spotřebovanou elektrickou energii. Vysoká výstupní teplota je výhodná i pro modernizované objekty, kde zůstávají stávající otopná tělesa a je požadován o něco vyšší teplotní spád.

Pro řízení svých systémů větrání a vytápění představil Regulus aplikaci IR Client. Je ke stažení zdarma a spolupracuje s regulátorem Regulus IR 12 CTC. Od podzimu 2018 ve verzi pro Android a verze pro iPhone přibyde v roce 2019. V aplikaci si lze zobrazovat aktuální parametry v jednotlivých zónách - místnostech, a také je řídit. Při vhodné konfiguraci je tak možné aplikaci s regulátorem využít i pro provozovny atp. Regulátor je programovatelný včetně řízení přípravy teplé vody. I její režim lze přes aplikaci naprogramovat.

Regulus reaguje i na trend růstu zájmu o kombinaci tepelného čerpadla s fotovoltaickou elektrárnou s cílem co nejvíce využít vyrobenou elektřinu v domě. V této fázi tržních cen bateriových systémů preferuje zvýšit vlastní využití elektřiny formou její přeměny na teplo a jeho akumulace k pozdějšímu využití. K tomu je vyvinuta regulace, která přebytky fotovoltaické elektřiny řízeně mění přímotopně na teplo. Když je elektřiny dost na minimální výkon tepelného čerpadla, tak zapíná tepelné čerpadlo a k energii elektřiny se pak přidává i energie získaná ze vzduchu a nabíjí se zásobník. V tomto režimu je povolen provoz do vyšších teplot nad ekvitermu. Velikost zásobníku vychází optimálně okolo 1 až 2 tisíc litrů na rodinný dům.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.