logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Regulus má nový výrobní závod, provádí intenzivní vývoj a představuje čerpadlové skupiny s regulací

Společnost Regulus v poslední dekádě významně výrobkově expanduje. „Umožňuje nám to i nový výrobní závod,“ řekl pro redakci TZB-info Ing. Pavel Kučera, ředitel společnosti. Ten také odpovídá na další otázky.

Reklama

Jak se vaše expanze projevuje na administrativním, skladovém a dnes i výrobním zázemí?

Naši zákazníci oceňují rychlé dodávky našeho zboží do druhého dne od objednání. Abychom tento závazek dokázali plnit i při zvyšujících se obratech, tak v naší centrále v Praze zahajujeme stavbu nové expediční haly, která umožní nakládat a vykládat najednou několik kamionů a současně obsluhovat i menší dodávky.

Pro náš výrobní závod Regulus Production se nám podařilo zakoupit část areálu bývalé Tesly Liberec. Tyto nové prostory nám po vnitřní rekonstrukci umožnily výrazné rozšíření výroby. Kromě tradičních termostatických ventilů pro zpátečku kotle, bezpečnostní dochlazování nebo regulátorů tahu, jsme mohli rozšířit výrobu o naši řadu čerpadlových skupin a nově také o vnitřní jednotku našich tepelných čerpadel, kterou právě na Aquathermu představujeme.

Nemáme problém s kancelářskými prostory. Investujeme ale intenzivně do rozšíření naší vlastní celorepublikové servisní sítě. Víme, jak je pro uživatele našich systémů – zejména tepelných čerpadel důležité, aby měli zajištěný rychlý a kvalitní servis přímo ve svém regionu. Stejně tak je pro místní instalatéry důležitá technická pomoc a odborné uvádění do provozu našich systémů.

Proto přijímáme nové servisní techniky v regionech, školíme je, investujeme do jejich servisního vybavení a aut. Je to nákladné, ale víme že s rostoucím počtem instalací našich systémů je pro nás i naše zákazníky důležité mít nablízku silnou technickou podporu a servis.

Odborník by měl vědět, co je to čerpadlová skupina. Co si pod tímto pojmem má představit třeba stavebník rodinných domů?

Zkušení topenáři vždy sami přímo na místě instalace dokázali poskládat a propojit do funkčního celku jednotlivé komponenty kotelny, jako jsou oběhová čerpadla, kulové kohouty, zpětná klapka, směšovací ventily a podobně. Montáž ale trvá dlouho a většinou bylo nemožné tyto jednotlivé prvky kvalitně tepelně izolovat. Výhodou čerpadlové skupiny je to, že všechny prvky jsou optimálně sestavené, i z hlediska výsledného tvaru.

Proč by pro topenáře – instalatéry mělo být zajímavé kupovat již hotové čerpadlové skupiny, když si tím vlastně ubírají práci?

Pro to je hned několik důvodů:

  • Cena práce topenáře je vysoká a vyjde proto levněji použít čerpadlovou skupinu. Ta navíc vylučuje některé chyby při instalaci, zabírá méně místa a je kompletně kvalitně izolovaná. Tím topenář může snížit nabídkovou cenu na danou akci.
  • Některé naše čerpadlové skupiny jsou navíc vybaveny kompletní elektroinstalací s přívodním kabelem do běžné elektrické zásuvky. S takto řešenou čerpadlovou skupinou celou instalaci zvládne topenář sám, zatímco dříve musel zvát na instalaci i elektrikáře s požadovanou elektrotechnickou kvalifikací. Zvyšovalo to nároky na časové řízení, nehledě i na nezbytné režijní výdaje.
  • Dobrý topenář má dnes mnohem více poptávek na instalace, než kolik stíhá. Pokud se mu podaří zkrátit čas montáže, aniž by při tom v důsledku použití profesionálních čerpadlových skupin snížil kvalitu práce, může vyhovět více zákazníkům a získat náskok před konkurencí.
  • Uživatele potěší nejen nižší tepelné ztráty kotelny, která zabírá méně prostoru, ale i kratší čas, po který musí strpět přítomnost řemeslníka.

Na trhu se nabízí čerpadlové skupiny různých výrobců. Proč by si měl instalatér vybrat zrovna tu Vaši?

Vždy, když připravujeme nový výrobek, se snažíme, aby přinesl něco nového, inovativního, co na trhu není a co přinese našim zákazníkům další výhodu.

Například naše čerpadlové skupiny pro otopné soustavy jako jediné na trhu obsahují filtr s magnetem. Jeho instalaci obvykle požadují výrobci kondenzačních kotlů a tepelných čerpadel. Zejména pro starší otopné soustavy s ocelovými trubkami se hodí velká plocha sítka, které díky tomu nevyžaduje tak časté čištění.

Pro jak velké otopné okruhy čerpadlové skupiny nabízíte?

Naše základní řada je určena především pro rodinné domy. Používáme elektronicky řízená čerpadla Wilo nebo Grundfos o výtlaku až 8,4 m, a proto je možné čerpadlové skupiny použít i ve větších objektech. Čerpadlové skupiny mají 1“ připojení a lze je umístit na zeď nebo na rozdělovač. Pro větší systémy je možné je po výměně připojovacího šroubení instalovat i na 5/4“ rozdělovače.

Pro velké průmyslové a bytové objety dodáváme větší čerpadlové skupiny s výtlakem čerpadla 10,7 m a 5/4“ připojením, také osazené filtrem s magnetem.

Nabízíte i solární čerpadlové skupiny - vyžadují solární soustavy rovněž filtr?

U solárních skupin jsme začali využívat elektronické čtení průtoku z oběhového čerpadla v rozsahu 2 až 20 l/min. To umožňuje pokrýt jednou čerpadlovou skupinou velký rozsah instalací.

Vestavěná bezpečnostní skupina je kompletně umístěna v izolaci a odpadní potrubí z pojistného ventilu je vyústěno dole pod čerpadlovou skupinu. Instalace je tak jednodušší, bezpečná, tepelné ztráty nižší a plynulé automatické řízení otáček čerpadla podle intenzity slunečního svitu zvyšuje energetikou efektivitu celého solárního systému.

Za hlavní výhodu ale považuji možnost připojení elektrického topného tělesa (nebo jiného zdroje) do speciální zásuvky přímo v čerpadlové skupině. Vestavěná regulace pak podle teploty a časového programu topné těleso ovládá, když není dostatek tepelné energie od Slunce. Většina topenářů, pokud toto chce řešit, si jinak musí pro běžnou instalaci pozvat elektrikáře, aby topné těleso zapojil. Opět platí, že u naší čerpadlové skupiny jednoduše vyřeší celou instalaci sám topenář.

Firma Regulus je známá jako výrobce ventilů pro instalaci kotlů na tuhá paliva. Tento trh v celé Evropě klesá. Pocítili jste tento trend i vy?

Ano samozřejmě pokles cítíme, byť asi ne tak silný jako někteří naši zákazníci. Nedávno jsme vystavovali v Italské Veroně a někteří naši zákazníci udávali pokles trhu až o 50 %. Nicméně i v Itálii máme zákazníky, kteří vyváží své kotle po celém světě a jejich prodeje jsou stabilní. Někteří naši zákazníci mimo EU dokonce obrat zvyšují.

Investujete do vývoje nových výrobků v oboru pevných paliv nebo ho již považujete za málo perspektivní?

Je jasné, že uhelné kotle s vysokými emisemi CO2 na trhu již místo mít nebudou. Nicméně kvalitní kotle třeba na biomasu svoji budoucnost jistě mají.

Chceme si i v tomto oboru udržet naše dobré postavení nejen na domácím trhu, ale i v zahraničí. Proto jsme vyvinuli i novou čerpadlovou skupinu RegulusBIO.

A v čem se nová čerpadlová skupina RegulusBIO liší od podobných výrobků na trhu? Respektive existují podobné výrobky?

Liší se hlavně tím, že podobný výrobek na trhu neexistuje. Existují čerpadlové skupiny pro kotle nebo čerpadlové skupiny pro otopné systémy. My jsme se rozhodli udělat čerpadlovou skupinu, která slučuje funkci obou těchto skupin, a navíc obsahuje kompletní propojení celé kotelny.

Bylo těžké vměstnat v podstatě celé vybavení kotelny do jedné čerpadlové skupiny?

Ano, bylo. Vyžadovalo to konstrukci mnoha speciálních dílů a spoustu peněz jsme investovali do nástrojů pro jejich výrobu.

Výsledkem je ale jedna čerpadlová skupina, kterou v kotelně umístíte na zeď a přivedete do ní trubky z kotle, otopného systému a akumulační nebo kombinované nádrže s přípravou teplé vody. Vše ostatní je uvnitř. Včetně kulových kohoutů pro každou připojenou trubku, vypouštěcích ventilů, čerpadel a směšovacích ventilů.

To vypadá pro topenáře velmi komfortně. A jak je to v tomto případě s elektroinstalací a regulátorem?

Elektrická instalace je kompletně provedena ve výrobě. V čerpadlové skupině je integrovaný specializovaný regulátor TRS6K se softwarem navrženým pro RegulusBIO. Stačí, když instalatér připojí čerpadlovou skupinu do síťové zásuvky. Pak za pomoci jednoduchého průvodce uvedením do provozu nastaví základní parametry a může zatopit v kotli.

Jak uživatel své vytápění se skupinou RegulusBIO ovládá?

Uživatel si samozřejmě může nastavit přímo na vestavěném regulátoru časový program s různými teplotami, a to i u kotle s manuálním přikládáním. Podmínkou je pouze instalace dostatečně dimenzované akumulační nádoby, do které se bude teplo při provozu kotle ukládat pro pozdější využití, až se sníží výkon kotle nebo zcela všechno palivo vyhoří.

Pro snazší ovládání si uživatel může nainstalovat pokojovou jednotku s dotykovým displejem. Nově nabízíme i pokojovou jednotku s přístupem přes internet prostřednictvím domácí wifi sítě. Pak zákazník může své vytápění snadno ovládat odkudkoli pomocí mobilní aplikace ve svém mobilu.

Je možné řídit čerpadlovou skupinu RegulusBIO pomocí jiné regulace?

Pro výrobce kotlů, kteří by chtěli řídit naši čerpadlovou skupinu svojí regulací vestavěnou v kotli nebo pro ty, kdo chtějí použít svoji obvykle používanou regulaci, nabízíme čerpadlovou skupinu BIO v provedení bez regulátoru, a tedy i bez elektrického zapojení.

Prozradíte, na čem teď pracuje Vaše vývojové oddělení? Na co se mohou Vaši zákazníci v dohledné době těšit?

Tak samozřejmě budeme pokračovat v rozšiřování nabídky našich čerpadlových skupin o další modely. Největší pozornost však věnuje náš vývojový tým našim systémům s tepelnými čerpadly.

Na Aquathermu jsme představili novou řadu tepelných čerpadel Regulus RTC. Jsou jednofázová a umí i chladit. To jsou dvě klíčové vlastnosti, které umožňují tepelnému čerpadlu nejjednodušším způsobem využívat elektřinu vyrobenou ve vlastní jednofázové fotovoltaické elektrárně, a v horkých letních dnech tak využívat tepelné čerpadlo pro chlazení domu.

Nabízíte systém pro spolupráce TČ a FVE?

Již dlouho nabízíme systém pro spolupráci tepelného čerpadla s fotovoltaickou elektrárnou. Tepelné čerpadlo díky tomu využívá přebytky výroby elektřiny pro přípravu teplé vody a vytápění. Rozšíření o chlazení, například právě u Regulus RTC, je pak logický krok pro moderní úspornou budovu s příjemným vnitřním prostředím po celý rok.

Ale i v případě tepelných čerpadel stejně jako u čerpadlových skupin myslíme na zjednodušení montáže. Proto jsme vyvinuli vnitřní jednotku tepelného čerpadla RegulusBOX. Ta obsahuje potřebné hydraulické komponenty včetně elektrického dohřevu a kompletní elektrické zapojení. Řízení obstarává nový model naší tradiční regulace IR s ovládáním přes internet, se zasíláním informačních e-mailů a možností aktivace prodloužené záruky tepelného čerpadla na základě internetového připojení. Pod jednotku je možné umístit nový nerezový zásobník o objemu 170 litrů obdobně, jako je to obvyklé u závěsných kotlů.

Ale i tady vývoj pokračuje dál. Připravujeme vnitřní jednotku ve skříňovém provedení, která už v sobě bude obsahovat celou kotelnu včetně zásobníku teplé vody a bude jistě zajímavou volbou pro novostavby.

Budete dále rozšiřovat sortiment TČ nebo jej považujete pro blízkou budoucnost za postačující?

Novinky připravujeme i v nabídce vlastních tepelných čerpadel. Budeme rozšiřovat nabídku tepelných čerpadel s možností chlazení s většími výkony a také budeme uvádět na trh tepelná čerpadla s novým ekologickým chladivem.

Nejvíce revoluční změny v současné době probíhají v oblasti elektronického řízení, software. Jak jste na tom vy?

Samozřejmě stále pracujeme na vylepšování mozku našich systémů, regulátorů řady IR. Uvádíme model IR14, který naváže na osvědčenou řadu IR12, ale nabídne integrované výstupy pro řízení čerpadel režimem PWM a také vstupy pro čtení informací o průtoku oběhových čerpadel IPWM. Nový regulátor má také výkonnější procesor a větší paměť, které jsou potřebné pro stále rozšiřující se funkce a aplikace regulátoru. V neposlední řadě pracujeme na novém designu webu regulátorů IR s více intuitivním ovládáním regulátoru.

Ale ani vše v rozhovoru uvedené ještě nezahrnuje vše. Mohu naše zákazníky ujistit, že stále pracujeme na nových výrobcích, na zjednodušení montáže našich výrobků a zlepšení jejich funkčnosti. Je to proces, který nikdy nekončí, ale přesto nás baví a pracujeme na něm rádi.

TZB-info:
Děkujeme za rozhovor.

Zaujal vás rozhovor?

Podívejte se na další videa redakcí TZB-info a ESTAV.cz z veletrhu Aquatherm 2020, nebo na videa na našem Youtube kanálu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.