logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Současný model splachovací toalety je neudržitelnou cestou

Všichni, kdo se zabývají sledováním spotřeby pitné vody, považují splachování WC pitnou vodou za zločin. Skupina Pollution Research Group na univerzitě v Durbanu s využitím prostředků Gates Foundation vyvíjí novou supermoderní toaletu se suchým procesem a několik velkých společností má zájem o výrobu.

Reklama

Řada výzkumných pracovišť po celém světě považuje současný model splachovací toalety za neudržitelnou uličku hygienického zabezpečení lidstva. Nadace Billa Gatese věnuje výzkumu v tomto oboru jeden ze svých grantů.

“Váha vysušených exkrementů průměrného člověka představuje 11 kilogramů ročně,” cituje server National Public Radio (NPR) chemika a experta v oboru kanaličních systémů a odpadů Chrise Buckleyho.
“WC potřebuje 18 tun vody, aby těchto 11 kilogramů dostalo pryč z vašeho bytu, a znečistí přitom patogeny 18 000 litrů vody. To nezní jako dobrá idea. Vody je čím dál míň a tímhle směrem jít v globálu prostě nejde.”


WC Thajsko, ilustrační obrázek, foto Ing. Petr Bohuslávek

Všichni, kdo se zabývají sledováním spotřeby pitné vody, hodnocením jejich zásob, považují splachování WC pitnou vodou za zločin.


Snižování množství vody pro splachování je standardní snahou výrobců toalet a pisoárů, stejně jako snaha využít pro splachování dešťovou nebo recyklovanou vodou. Nicméně dosavadní vývoj nelze považovat za ukončený. Zatímco v mnoha částech světa je 10 litrů vody pro osobu a den nedosažitelný luxus, my je stále ještě klidně použijeme na jedno spláchnutí.

Některé z počinů na cestě k úspoře vody na splachování, o kterých jste se mohli dočíst na TZB-info a ESTAV.cz:
  • V 2003 zahájil Sanitec dodávky WC s ergonomicky tvarovaným dvojitým tlačítkem na splachování 3 a 6 litrů, dnes je toto řešení již běžným standardem
  • V roce 2008 nabídl Geberit inteligentní řešení pro případ nárazových vln opakujících se použití zařízení (např. během přestávek v divadle). Armatura pro pisoáry Geberit rozpozná takový případ a splachování se v průběhu náporu omezí na minimum a k velkému spláchnutí dojde až poté, co vlna náporu pominula.
  • Revoluční řešení konceptu W+W Roca z r. 2011 filtruje vodu z umyvadla do splachovací nádržky toalety k novému použití při splachování přímo v místě spotřeby.
  • Villeroy & Boch přišel v roce 2013 jako první s WC splachovaným pouhými 3,5 l vody.
  • Brusel představil v roce 2013 plán regulace velikosti splachovacích nádržek WC. Evropská komise vycházela ze studie z roku 2009, dle které našimi záchody „proteče“ zhruba čtvrtina celé vodní spotřeby domácnosti. Doporučení EU - splachovací nádržky na maximálně 5 litrů vody a Ecolabel
  • Úsporné řešení bodovalo v 2014 i na veletrhu v Dubaji a Alca plast za ekologické splachování 2 l / 4 l získala cenu GAIA AWARDS 2014
  • V roce 2014 bylo v nabídce Sanitecu již 12 typů závěsných WC s technologií Rimfree. WC mísy Rimfree jsou bez splachovacího kruhu, patentovaný splachovací rozvaděč odvádí vodu symetricky do nádrže a zajišťuje optimální vedení vody, které zaručuje bezvadné splachování plochy a jsou funkčnost již při použití 2 a 4 stejně jako 3 a 6 litrů vody.

Na rozdíl od energií vodu neumíme ničím nahradit.

V oblasti zásobování vodou navržená technická řešení nemohou být posuzována jen z ekonomického hlediska. Musí být součástí úvah o udržitelném rozvoji.
Problémem hodnocení efektivity úsporných opatření jen z pohledu ekonomiky stávajícího spotřebitele je skutečnost, že se snižující se spotřebou vody úměrně narůstá její cena. Např. v ČR právě celorepublikový pokles spotřeby vody byl jedním z nejčastěji jmenovaných důvodů pro zvýšení ceny v lednu 2005. "Vodou máme šetřit, a nejen proto, že jí bude i u nás v mnoha místech nedostatek v důsledku klimatické změny. Dnes jsme ale zvyklí na dostatek, pitné vodě jsme přidělili funkci "toaletní", to znamená, že s pracně a energeticky náročně upravenou pitnou vodou zcela klidně spláchneme WC", říká Yvonna Gailly a dodává: "Měli bychom se přestat pozastavovat nad separačními kompostovacími toaletami. Není to žádný návrat ke kadibudkám, ale možná naopak východisko ze slepé uličky, kterou v mnoha případech je splachovací záchod. Známe příklady německých sídlišť, která už "jdou" suchou cestou".
Aktualizace 12.11.2018:

Supermoderní toaleta se suchým procesem

Samozřejmě, že jde o výzkum nových možností s nasazením moderních poznatků a technologií, návrat k venkovním latrínám není při současném přelidnění a městskému způsobu života ani možným, ani žádoucím východiskem.

Skupina Pollution Research Group pod vedením Chrise Buckleyho na univerzitě v Durbanu s využitím prostředků Gates Foundation vyvíjí novou supermoderní toaletu se suchým procesem.
Skupina Pollution Research Group je profesionální výzkumné centrum se sídlem v University of KwaZulu Natal School of Engineering ( Chemical Engineering ), která vede inovativní výzkumné projekty na vodní zdroje, rekultivace odpadních vod, vliv odpadních vod na místní prostředí , hygienické systémy a další otázky týkající se vody a životního prostředí. “Chceme vytvořit systém, který zachová všechno pohodlí současných běžných záchodů, ale nebude přitom potřebovat připojení k vodě, kanalizaci a elektřině,” říká Chrise Buckley.
“Naše toaleta by měla sama ze svého materiálu vytvářet dost elektrické energie ke svému úspornému osvětlení a třeba i k dobití mobilního telefonu. Jejím finálním produktem by mělo být hnojivo a cílem je, aby byla dostupná i pro nejchudší z chudých.”

REINVENT THE TOILET CHALLENGE

V tuto chvíli přitom nejde už o pouhý sen. Durbanský systém postoupil z laboratorních zkoušek do testování prototypů na různých místech planety a několik velkých společností má zájem o výrobu.

Tématu úzce souvisejícímu jsme se věnovali i v článku na konci roku 2010 - Papír a voda na WC - námět na zamyšlení do nového roku
A stejně jako tehdy Vám za celý tým redakce TZB-info přejeme v příštím roce alespoň jeden správný krok k přírodě pro budoucnost našich dětí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.