logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Recyklační vodní sprcha

Ačkoliv je sprcha úspornější než vana, i tak je sprchování náročné na spotřebu vody a energie. Odhady i měření spotřeby vody se liší, nicméně průměrný člověk stráví ve sprše 8 minut 1-2x/den, ale průměrná dospívající dívka zde stráví na jedno sprchování i víc jak půl hodiny.

Reklama

Při sprchování je až 3x menší spotřeba teplé vody než při koupání ve vaně. Jestliže použijeme pro sprchu úspornou hlavici a stop-ventil, můžeme tím dále ušetřit až 30 % teplé vody. Ačkoliv význam vany klesá, stále ji za nejvýznamnější část koupelny považuje více než polovina obyvatel, zatímco podle průzkumu Nároky Čechů na vybavení koupelen sprchový kout jen cca 25%.

Odhady i měření spotřeby vody se liší, nicméně průměrný člověk stráví ve sprše 8 minut, ale průměrná dospívající dívka zde stráví víc jak půl hodiny. Recyklační sprcha může být prostředkem k výrazným úsporám vody, její význam roste například v průmyslu, bazénech a sportovních centrech.

Výrobce uvádí, že CINTEP recyklační sprcha ušetří pro typickou domácnost 37500 až 75000 litrů vody/rok. Navíc, recyklační sprcha používá 40-70 % energie, což šetří až 1.900-6000 kWh energie za rok. Tyto hodnoty je však třeba přizpůsobit konkrétní spotřebě v místě, kde se o nasazení recyklační sprše uvažuje. (Viz např. Směrná čísla potřeby vody v ČR.)

Princip recyklační sprchy

Na začátku každého sprchování se spustí podobná procedura jako pasterizace, za pomoci filtrů a horkého procesu, se voda v systému přemění na vodu vhodnou ke sprchování. V tuto chvíli se sprchujete vodou, kterou před chvílí použil někdo jiný, ale díky recyklaci, se nemusíte obávat problémů, jelikož voda je vyčištěna a všechny nečistoty odstraněny.

Systém sprchy byl vyvinut za použití Autodesk Product Design Suite. Sada obsahuje špičkové aplikace společnosti Autodesk pro tvorbu, vizualizaci a simulaci návrhů včetně aplikace Autodesk Inventor, která přináší účinné nové funkce pro navrhování udržitelných výrobků. Dále je také při vývoji využíván Autodesk Simulation Mechanical a CFD.

Recyklační sprcha
Recyklační sprcha CINTEP a připojení. Zdroj

Sprcha má velmi rychlou návratnost, proto už teď o ní projevilo zájem mnoho firem, například těžební společnosti. Výhodou je i to, že pouhým stisknutím knoflíku jste schopni navolit maximální možný čas sprchování… což jistě uvítají šetřící rodiče!

Uplatnění recyklačních sprch by mělo být zahájeno koncem roku 2014 v oblastech, které jsou ohroženy suchem.

Další přístupy k úsporám vody a energie

  • Často se hovoří jen o rekuperaci tepla z odpadní vody. Viz Domovní rekuperace tepla z odpadní vody vychází z faktu, že v budovách činí procento dodané energie spotřebované na ohřev teplé vody přibližně 11%.
  • Řešení pro recyklaci šedé vody jsou v ČR součástí firemních řešení, např. Asio a jsou již i první reference. Hotel Mosaic House v Praze má dvojitý systém vodovodních a kanalizačních trubek, šedá voda je oddělována a využívána na splachování WC a při úklidu.
  • K úspoře vody má přispět i omezení množství vody na splachování, ale zde se názory odborné veřejnosti na výsledný efekt různí. Doporučení EU - splachovací nádržky na maximálně 5 litrů vody a Ecolabel
  • Spojení úspory vody na splachování recyklací vody z umyvadla lze řešit i lokálně viz Úspora vody na splachování v revolučním řešení
  • V komerčních prostorách se pro omezení spotřeby vody mohou využít i mincovní a žetonové automaty, ideálně s tlačítkem "START - STOP", které se hodí kdekoliv, kde chce majitel regulovat spotřebu vody a elektřiny (energie obecně) a potažmo náklady na odpadní vodu. U automatů lze elektroniku přepínat na placený a neplacený provoz.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.