logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama
Akumulace elektřiny

Hybridní fotovoltaická elektrárna s domácí baterií


© Fotolia.com

Dům má na střeše nebo na fasádě instalovanou fotovoltaiku a v garáži nebo v suterénu baterii. Zároveň zůstává připojen k síti.

Reklama

Při rostoucích cenách elektřiny, klesajících cenách fotovoltaických panelů, baterií a souvisejících technologií (střídačů) je hybridní fotovoltaická elektrárna velmi dobrou investicí. Umožňuje využít většinu výhod vlastního zdroje elektřiny a zároveň zachovává pohodlí elektrické přípojky.

Výhody hybridní elektrárny s domácí baterií:

  1. Vyšší využití elektřiny ze slunce – fotovoltaika nejvíc elektřiny vyrobí přes den, kdy obyvatelé domu často nejsou doma. Je-li k dispozici baterie, přebytečná elektřina se do ní uloží a může se využít večer a přes noc. Běžně se takto využije 70 % vyrobené elektřiny. Při dostatečně velké baterii nebo s dalšími možnostmi akumulace (tepelné čerpadlo, příprava teplé vody) lze využít i 100 % elektřiny vyrobené z vlastní fotovoltaiky.
  2. Úspora za odebranou elektřinu – dům si velkou část elektřiny pro svůj provoz během roku vyrobí sám a bude jí méně nakupovat ze sítě. Při správně dimenzované elektrárně, baterii a s lehkým ohledem na vlastní spotřebu se lze od jara do podzimu prakticky obejít bez elektřiny ze sítě.
  3. Snížení poplatku za jistič – pokud se výrazně nezmění spotřebiče v domě (třeba nepřibyde nabíječka elektromobilů nebo elektrické topení), poskytuje fotovoltaika a baterie další elektrický výkon a dům se zvládne obejít s nižším rezervovaným příkonem ze sítě. Menší jistič zároveň znamená menší poplatky.
  4. Ochrana proti zdražování elektřiny – dům s fotovoltaikou a baterií odebírá ze sítě výrazně méně elektřiny, změny v cenách elektřiny tak majitelé domácí elektrárny pocítí mnohem méně. Aby tomu skutečně tak bylo, měl by si budoucí majitel ohlídat, že jeho elektrárna je připravena na účtování po fázích.
  5. Ochrana proti výpadku elektřiny – se správným střídačem má dům k dispozici vlastní zdroj a zásobu elektřiny v baterii i v případě výpadku sítě – blackoutu. Kratších výpadků v řádu jednotek hodin si tak domácnost ani nemusí všimnout.
  6. Bezstarostný provoz – nestane se, že by domu chyběla elektřina. Dům zůstává připojen k síti, a když fotovoltaika s baterií nezvládnou dodat dostatek elektřiny (v noci, za špatného počasí), dům si automaticky vezme potřebnou elektřinu ze sítě.
  7. Možnost výdělku – Evropská unie do budoucna podporuje tzv. energetické komunity a agregátory flexibility. Pod těmito názvy se skrývají možnosti zapojit svou elektrárnu do širší sítě a poskytovat tak elektřinu sousedům nebo služby distribuční soustavě. Zatím (začátek roku 2020) jsou v ČR možnosti značně omezené, ale to by se během nejbližších let mělo změnit.

To všechno samozřejmě má svou cenu, která u hybridní elektrárny běžně přesahuje 200 000 Kč (rok 2019). Dobrá zpráva je, že na hybridní fotovoltaickou elektrárnu s baterií lze čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám.

S dotací je možné instalovat hybridní elektrárnu s výkonem do 10 kW. Tento výkon je dostačující pro většinu rodinných domů a zároveň se na elektrárny o tomto a nižším výkonu nevztahuje povinnost vlastnit licenci na výrobu elektřiny.

Co s přebytečnou elektřinou?

V létě, kdy fotovoltaika jede dlouhé dny na plný výkon a majitelé domu často nejsou doma, se běžně stává, že baterie je plně nabitá, elektřinu už není kam uložit a přetéká do sítě. Pak záleží na volbě tarifu nebo dohodě majitele hybridní elektrárny s dodavatelem, jak s přebytky naloží. Když si zákazník ošetří přetoky přinese mu to několik stokorun ročně.

Další informace:

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.