logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Veletrh Dřevostavby pro obce a města nového tisíciletí

Každoročně se v únoru na pražském holešovickém výstavišti koná veletrh Dřevostavby společně s veletrhem o vytápění a výstavou, která ukazuje mistrovskou práci truhlářů, tesařů a uměleckých řezbářů. Akce svorně dokazují, že obliba dřevostaveb a úsporného bydlení ve spojení s ekologickým designem stále roste – dřevo je materiálem budoucnosti. "Příští akce bude více zaměřená na obce a města," říká manažer veletrhu Vít Nohejl.

Reklama

Hlavní manažer veletrhu Vít Nohejl popsal letošní mezinárodní veletrh Dřevostavby 2018 jako přehlídku toho nejzajímavějšího, co se u nás i ve světě v této oblasti děje: „Čtyři výstavní dny byly nabité vším, co s dřevem a kvalitními dřevostavbami souvisí. Návštěvník mohl získat veškeré informace, které pro výběr a pořízení svého domu potřebuje,“ poznamenal pro portál tzb-info, provedl nás po výstavišti a seznámil s plánovanými změnami pro další ročník veletrhu Dřevostavby 2019.

Veletrh Dřevostavby
Veletrh Dřevostavby
Veletrh Dřevostavby
Veletrh Dřevostavby

Veletrh Dřevostavby. Stánek společnosti fermacell stál na tradičním místě u vstupu do pravého křídla Průmyslového paláce.

Pro individuální stavebníky i starosty obcí

Nepopiratelnou výhodou veletrhů jsou osobní setkání investorů a dodavatelů v neformálních rozhovorech, kontaktní místa pro laiky i odborníky, poučení i zábava pro celou rodinu. Takřka každý si na výstavišti najde to své. Každoročně se zde sejde přes 30 tisíc návštěvníků, aby ve čtyřech dnech shlédli vše, co souvisí se dřevem a výstavbou domů, včetně nejnovějších trendů v oblasti klasického, moderního a alternativního vytápění. Kromě dřevařů tady mohou potkat i dodavatele střech, stínicí techniky, oken, dveří, podlah či nářadí všeho druhu. Vít Nohejl upozorňuje kromě jiného i na veletržní slevy, na konzultace o výrobcích a materiálech a na každoroční bohatost doprovodného programu. V souvislosti s tím připomíná přelomové datum 2020, kdy vejdou v platnost přísnější normy pro stavitele, a s tím spojená potřeba informací o pasivních domech a „téměř nulových“ dřevostavbách.


Veletrh sleduje nejenom české trendy, ale ukazuje i příklady ze zahraniční, kde je spojení kvalitního bydlení a ochrany přírody běžným standardem. Do budoucna chystáme po vzoru zahraničních kolegů větší propojení se starosty obcí. Nosným tématem veletrhu Dřevostavby 2019 bude téma Moderní obec. Představíme 1:1 vizi moderní obce s kvalitními domy, bytovou i nebytovou výstavbu, prvky občanské vybavenosti, komunitní centra pro interakci lidí a další neméně zajímavé fenomény moderního světa. Hledáme – a vlastně již nabízíme vizi místa –, ve kterém by lidé chtěli společně žít. Stavební materiály zde budou samozřejmě tradiční – dřevo. Cílit budeme opět také na profesionály, ukážeme nebývalou krásu řemesla v mnoha kontextech, představíme školy z celé republiky, které kvalitně vyučují obor tesař, naplníme auditorium zajímavým doprovodným programem, vyhlásíme vítěze soutěže Dřevostavba roku, nejvýznamnější architekti představí to nejlepší, co u nás i ve světě za rok vzniklo. Rozhodně se mají zájemci o dřevostavby na co těšit...,“ odhaluje dramaturgii pro následující rok Vít Nohejl.

Obliba dřevostaveb roste


To, že zájem o dřevostavby neustále roste, potvrzuje i předseda Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) Vratislav Blaha. Podle jeho slov počet nově dokončených dřevostaveb v Česku loni meziročně vzrostl o sedm až deset procent. Jako hlavní výhody označuje v rozhovoru tepelně izolační vlastnosti domu, rychlost výstavby a příznivý poměr ceny a kvality, za nevýhodu pak nízkou tepelně-akumulační vlastnost oproti zděnému domu. „Úspěch dřevostaveb má ale více důvodů. Mezi ty hlavní patří změna myšlení a postojů zákazníků. Skepse široké veřejnosti k této technologii z 90. let minulého století, která byla způsobena hlavně neznalostí dřevostaveb a konzervativním myšlením investorů, už je naštěstí minulostí," dodává Vratislav Blaha, zve na prohlídku vzorových domů dřevostaveb členů ADMD (Den Dřevostaveb 2018 dne 8. října) a doporučuje sledovat přesné statistiky vývoje a výčet všech výhod dřevostaveb na internetových stránkách asociace. Vysoký zájem o dřevostavby rodinných domů potvrdil i Jaroslav Benák ze společnosti fermacell. Výrobci dřevostaveb i jejich subdodavatelé zaznamenávají značný příjem objednávek a vytíženost výroby. V období zimy 2018 nejsou výjimkou i roční čekací lhůty.

Nejčastější otázky stavitelů

Jako nejčastější výběr témat či otázek návštěvníků směrem k odborníkům zmiňuje hlavní manažer akce požár a živelní pohromy. „Dotazníky nám pomáhají sestavit doprovodný program a jsou dobou inspirací i pro vystavovatele,“ vysvětluje a zve na stánky, kde seznam nejčastějších otázek doplňujeme. Jsou většinou praktické, ale i ryze odborné. „Překvapil nás třeba velký zájem z řad laické veřejnosti o přednášky Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) při ČVUT Praha. Potvrdilo se nám, že lidé se rádi učí nové věci a seznámení s novými trendy, konstrukčními systémy a se samotným navhrhováním dřevostaveb je pro ně hodně lákavé,“ podotýká Vít Nohejl. Letošní přednášky UCEEB byly navíc obohacené o postupy pro navrhování kompozitních dřevobetonových stropních konstrukcí na účinky požáru o možnosti monitorování dřevěných konstrukcí, což přesně kopírovalo zmíněné dotazníkové šetření. Fascinující jsou pro návštěvníky i příběhy lidí, kteří se ve svém životě vydali jinou cestou, než bývá obvyklé: „Projekt Český ostrovní dům se dostal během prvních dvou let své existence k téměř 4 milionům lidí bez jediné investované koruny do reklam. Spojením plně funkčních, pokrokových a důmyslných řešení hledá majitel se svým týmem možnosti budoucího směřování architektury k úplné soběstačnosti. Český ostrovní dům také kromě jiného získal prestižní ocenění OSN za společenskou prospěšnost a cenu Energy Globe za energetické inovace..,“ upřesňuje Vít Nohejl.






Zástupci společností fermacell dále doplňují k nejčastějším otázkám návštěvníků akustiku: „... je pravda, že v dřevostavbě je všechno slyšet, vržou tam schody a dřevo dlouho do noci pracuje...?“ Kromě představení nových obkladových panelů fermacell design či nové aplikace fermacell store finder, která usnadňuje hledání vhodné prodejny, tak zástupci společnosti vyvraceli i celou řadu mýtů. V některých případech stačil k vysvětlení nový Požární a akustický katalog, s jinými a záludnějšími otázkami si museli poradit odborníci na stánku. „Ono nakonec vždy záleží na tom, jak je člověk k sobě i k ostatním náročný. Materiály a technologie už jsou téměř dokonalé, zbývá jen najít pro realizaci šikovné a informované lidi. Vždy se vyplatí spolupracovat s prověřenou firmou a s lidmi, kteří jsou pro danou práci profesionálně vyškoleni“, vysvětluje zástupce firmy a doporučuje kromě jiného i odborné texty na stránkách portálu TZB-info. Zcela jistě stojí za to si přečíst článek od Jaroslava Benáka Akustika – silná stránka dřevostaveb anebo sledovat redakční rubriku s bohatým obsahem Požární bezpečnost staveb, kde je na toto téma velké množství technických a praktických článků.






 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.