logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Přemýšlíte, jak doma i na zahradě ušetřit za vodu?

Z kohoutků v kuchyních, koupelnách nebo na zahradě proteče denně několik hektolitrů vody. Asi polovina z toho se dá ušetřit, pokud si osvojíme několik zásad a budeme se snažit důsledně je dodržovat. Často se jedná o drobnosti, ale jak se říká, „na detailech záleží“. Výsledkem bude nejen finanční úspora.


 

Uvědomíme-li si, že voda je vzácná surovina, a začneme-li se tak k ní i chovat, povede změna myšlení k důsledku i k ochraně přírodních zdrojů.

Zmiňme, že kromě maličkostí, které nás téměř nic nestojí, existují i sofistikovanější řešení. Koncept hospodaření s vodou v domě může zahrnovat např. systém na zachycení dešťové vody a její využití na zalévání zahrady, úklid, ale i rozvedení k toaletě nebo k pračce. Část vod odtékajících z domácnosti, např. vody ze sprch, van a umyvadel (tj. šedé vody), lze recyklovat a tuto tzv. bílou vodu lze využít jako vodu provozní.

V tomto článku se ale zaměřme na drobnosti, které nám i bez stavebních úprav pomohou šetřit vodu:

Koupelna a prádelna

Největší část spotřebované vody připadá na osobní hygienu. Každý z nás jí spotřebuje na mytí asi 60 litrů, což je celá polovina celkové denní spotřeby. Např. umytí rukou spotřebuje 3 litry vody, plná vana 150 litrů, sprchování kolem 60 litrů vody. Velká spotřeba vody připadá v každé domácnosti na toaletu. Jedno spláchnutí může znamenat až 10 litrů vody.

  1. © silver-john – fotolia.com
    © silver-john – fotolia.com
    Zkraťte svoji sprchu o minutu až dvě – ušetříte až 600 litrů vody za měsíc. Ideální je zkrátit sprchu pod 5 minut (místo dlouhé sprchy je často úspornější napuštění vany).
  2. Pravidelně kontrolujte, že neprotéká toaleta (opravu zvládnete i sami – více zde). Drobný únik nemusí být ani vidět, ani slyšet. Často pomůže přidání potravinářského barviva do nádržky – pokud se objeví v míse mimo spláchnutí, je třeba zkontrolovat netěsnosti. Během jedné hodiny může takto poškozenou toaletou odtéci až 80 litrů vody! Stejně tak mohou za zbytečné plýtvání vodou kapající kohoutky a sprchové hlavice.
  3. Jestliže se sprchujete ve vaně, nenechte vodu jen tam odtéci do odpadu. Alespoň část vody z vany lze využít např. na spláchnutí toalety.
  4. Nahraďte starou toaletu modernější a úspornější. Na běžné spláchnutí spotřebuje klasická toaleta až 8 litrů vody, zatímco úsporné stačí i méně než polovina. Výhodné jsou také toalety s duálním splachováním – umožňuje spláchnout dle aktuální potřeby buď 3 litry, nebo 7 litrů vody.
  5. Používejte úsporné sprchové hadice a perlátory na koupelnové baterie.
  6. Při osobní hygieně nenechávejte bezúčelně téct vodu. Úsporný perlátor průtok sníží na 6 litrů za minutu.
  7. Vypněte vodu, když si čistíte zuby. Vypněte vodu, než si namydlíte ruce.
  8. Vypněte vodu při mytí vlasů. Ušetříte až 150 litrů vody za měsíc.
  9. Dávejte přednost sprše; oproti koupeli ve vaně ušetříte až polovinu vody.
  10. Zatímco čekáte, než poteče teplá voda, sbírejte čistou tekoucí vodu a použijte ji např. pro zálivku rostlin.
  11. Mírně kontroverzním nápadem je ušetřit spláchnutí čůráním ve sprše (více zde).
  12. Pračku zapínejte vždy, když je plná. Perte vždy s plným bubnem.
  13. Velmi špinavé prádlo nejprve vykartáčujte, abyste nemuseli využívat dlouhé prací programy. Využívejte různé programy pro různé druhy prádla. Na některé druhy oblečení jsou vhodnější kratší cykly s nižší spotřebou vody i energie. Pokud to s ohledem na znečištění prádla lze, a vaše pračka to umožňuje, používejte úsporný program.
  14. Praní tmavého oblečení ve studenější vodě šetří objem vody, energii a navíc pomáhá vašemu oblečení zachovat si stálobarevnost.
  15. Když vybíráte novou pračku, nevšímejte se pouze spotřeby energie, ale i spotřeby vody. Některé typy se od sebe mohou lišit spotřebou až 30 l na jeden prací cyklus.

Kuchyně


  1. Mytí nádobí a úklid spotřebovávají podobně velké množství vody jako osobní hygiena. Nejvíce úsporné je používání myčky nádobí. Mytím nádobí pod tekoucí vodou spotřebujete trojnásobek vody oproti mytí nádobí v napuštěném dřezu.
  2. Při ručním mytí nádobí nenechávejte vodu téct. V ideálním případě napusťte jednu část dřezu vodou na mytí nádobí, druhou část používejte na oplachování. Mytím nádobí pod tekoucí vodou spotřebujete trojnásobek vody oproti mytí nádobí v napuštěném dřezu.
  3. Používání myčky nádobí, a to nejen v případě úsporných programů, oproti ručnímu mytí šetří vodu. Spolu s postupujícími technologiemi navíc už nejen vodu, ale i energii.
  4. Myčku pouštějte, až když je opravdu zaplněná. Pokud to vaše myčka umožňuje, upřednostňujte úsporný mycí program.
  5. Pro běžný pitný každodenní režim si určete sklenici. Není třeba používat pro každé napití novou sklenici – menší množství nádobí znamená úsporu vody na mytí.
  6. Hrnce a pánve nechte odmočit, mytí potom půjde snadněji. Není třeba drhnout pánve a hrnce pod proudem tekoucí vody.
  7. Ovoce a zeleninu k přípravě jídla omyjte společně v napuštěném dřezu nebo nádobě. Umývat každý kus pod tekoucí vodou je často zbytečné.
  8. Vodu z mytí ovoce a zeleniny použijte pro zálivku pokojových rostlin.
  9. Nepoužívejte tekoucí vodu pro rozmrazování jídla. Nejen kvůli vodě, ale i s ohledem na potravinu samotnou, je lepší postupné rozmrazování v lednici (např. přes noc).
  10. V ideálním případě nainstalujte do blízkosti kuchyňského dřezu průtokový ohřívač vody. Nebudete pak potřebovat dlouhou dobu vodu odpouštět, než k vám doteče teplá. Ohřívač navíc snižuje i náklady na energii.
  11. Abyste nemuseli odtáčet vodu, když chcete vodu studenou, napusťte raději větší množství vody do nádoby a dejte chladit do lednice.
  12. Pokud ještě v kuchyni (nebo koupelně) nemáte pákovou baterii, pořiďte si ji – zkrátí totiž dobu nastavování teploty vody. Páková baterie navíc ušetří až 30 % energie vynaložené právě na nastavování teploty vody.
  13. Jídlo vařte v přiměřeném množství vody. Vyberte správnou velikost hrnce, větší objemy vody pak často nejsou potřeba.
  14. Jestliže upustíte kostku ledu, nevyhazujte ji do dřezu. Přidejte ji místo toho do květináče k pokojové květině.
  15. Kapající kohoutek opravte, i malý únik po kapkách může ve výsledku znamenat mnoho litrů vody. Kapajícím kohoutkem totiž může denně „odkapat“ 24 litrů vody, tj. 1 l/ hod., což za rok činí skoro 9 m3.
  16. Při úklidu v domácnosti (např. mytí podlahy) si vodu napusťte do kbelíku. Nemáchejte hadr pod tekoucí vodou. Navíc je třeba zvážit, zda nám pro úklid nebude stačit např. pouze dešťová (užitková) voda.

Zalévání rostlin a zahrada

  1. Pokud napouštíte vodu pro pokojové rostliny, je lepší ji nechat odstát, než čekat na vodu pokojové teploty. Během toho odtékají zbytečně litry vody do odpadu.
  2. Pokud máte zahradu, je nejvhodnější pořídit sud nebo nádrž a chytat vodu dešťovou. Navíc měkká dešťová voda je pro rostliny vhodnější.
  3. Zalévejte ráno nebo večer, kdy je menší výpar vody a rostliny vodu snáze využijí. Často kontrolujte hadici i její koncovku. Poškozenou hadicí mohou unikat litry vody. Zajímavým řešením může být i využití odpadní vody na podpovrchovou kapkovací závlahu.

Ostatní

  1. Učte děti, aby po každém použití vypnuly kohoutek. Správné návyky se jim budou v budoucnu hodit.
  2. Pokud se v horkém létě osvěžujete zahradní hadicí, udělejte to v místě, kde např. nejrychleji vysychá trávník. Odtékající voda tak bude znovu využita.
  3. Kontrolujte účty za vodu a v případě neobvykle vysoké spotřeby zkontrolujte netěsnosti a hledejte místa s možným únikem vody. Berte vodoměr jako věc, která vám může pomoci.
  4. Zkontrolujte i kohoutky na zahradě, příp. i těsnost hadic na zalévání – i zde se může voda ztrácet.
  5. Při napouštění bazénu se může snadno stát, že zapomeneme vodu vypnout. Napouštění bazénu trvá i několik hodin, proto v tomto případě nejsou úniky vody kvůli zapomenutí nijak neobvyklé. Abychom zabránili škodám, je dobré mít jak monitoring spotřeby, tak speciální ventil, který je nainstalován na přívodu vody a který, v případě většího průtoku než je nastaveno, vodu zavře.
  6. Pokud vlastníte bazén, je suché léto a je zakázáno použití vody pro zahradní bazény, respektujte toto rozhodnutí.
  7. Při delším opuštění domácnosti nebo domu je lépe (preventivně) uzavřít přívod vody.

A na čem to všechno záleží?

  1. Způsobů, jak šetřit vodu je mnoho, ale každý z nich ale začíná u nás samých.

Zdroj: 100+ ways to conserve water


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.