logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Stále více zákazníků Pražských vodovodů a kanalizací využívá vodoměry s dálkovým odečtem

Ilustrační foto, zdroj PVK a.s.
Měření spotřeby vody, ilustrační foto, zdroj PVK a.s.

V roce 2021 byl celkový počet vodoměrů s dálkovým odečtem 12 562, což je o 21 % více než v předchozím roce.

Reklama

Počet dálkových odečtů vodoměrů vzrostl v 2021 o 21 %

Zákazníci Pražských vodovodů a kanalizací stále ve větší míře využívají vodoměry s dálkovým odečtem. V roce 2021 byl celkový počet vodoměrů s dálkovým odečtem 12 562 vodoměrů, což je o 21 % více než v předchozím roce.

Odečet stavu měřidla je rádiově přenášen do tzv. koncentrátoru a následně jsou veškerá data přenášena prostřednictvím internetu přímo ke konečnému uživateli. Odečet je realizován on-line a data jsou ukládána na server a ihned prezentována ve webovém prostředí přístupném na adrese veolia.unimonitor.eu nebo v mobilní aplikaci Veolia CEM,“ vysvětlil fungování dálkového odečtu tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Dálkové odečty pomocí rádiového signálu přinášejí uživatelský komfort a nižší náklady na odečet, ale také možnost sledovat spotřebu vody on-line a včas odhalit nefunkční měřidla. Jsou také zárukou přesnosti. V oblasti dálkových odečtů PVK spolupracují se společnostmi Pražská teplárenská, a.s., Pražská plynárenská, a.s., a PRE měření.

Ke konci roku 2021 bylo v síti PVK na území hlavního města Prahy a Radonic celkem 115 151 ks vodoměrů, kterými se měří spotřeba dodané pitné vody. Z důvodu uplynutí doby platnosti ověření bylo vyměněno 19 732 ks vodoměrů. Mimo tyto vodoměry bylo osazeno 228 ks podružných fakturačních vodoměrů s dálkovým odečtem, takzvaných zálivek. Na žádost zákazníků jsme úředně přezkoušeli 684 vodoměrů a 49 úředních přezkoušení jsme provedli přímo na odběrném místě. U externích dodavatelů jsme zajistili opravy a ověření 10 338 ks vodoměrů. 1)

Kompletní řešení pro dálkové odečty vodoměrů včetně rozúčtování a vizualizace dat má ista Česká republika

"Energie a jejich spotřeba jsou velkým tématem dnešní doby. ista se zabývá dálkovým odečtem energií v České republice již přes 11 let a celosvětově naše společnost investuje do technologie měření a odečtu energií. Cílem je poskytovat majitelům bytů a objektů pravidelná a aktuální data o spotřebě a její porovnání. Věříme, že správné využití dat povede k lepšímu zacházení s energií a také spotřebou vody, a tím i k šetření nákladů, “ říká Mgr. Jana Machková, ředitelka a jednatelka ista Česká republika.

Dálkové odečty vodoměrů zvyšují bezpečnost práce

Provádění dálkových odečtů má kromě ekonomických, technologických a časových výhod ještě jeden pozitivní efekt: výrazně přispívá k bezpečnosti práce.

Nizozemský projekt s měřidly Kamstrup

"Místa, kam jsme se rozhodli nainstalovat dálkově odečítané měřiče, jsou převážně nebezpečné měřicí šachty nebo instalace hluboko v podzemí, obtížně dostupné sklepy a nebezpečné průmyslové prostory – tedy zjednodušeně řečeno místa, kde se často nechcete vyskytovat," vysvětluje Paul Looman, vedoucí projektu společnosti Vitens, největšího nizozemského dodavatele pitné vody. „Měřidla jsou relativně levnou záležitostí ve srovnání s prostředky a hodinami lidské práce, které jsme v minulosti na ruční odečet těchto měřidel vynakládali,“ popisuje Looman projekt, kde použili systém READy od společnosti Kamstrup a vodoměry MULTICAL® 21 od stejného výrobce.

Zdroje:
1) Tisková zpráva PVK, a.s.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.