logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Mimořádně úsporné bydlení v sousedství nejdelší golfové jamky

Spojení příjemného bydlení s minimálními provozními náklady a největšího koníčka, to je projekt ne jednoho, ale celkem devatenácti energeticky mimořádně úsporných rodinných domů lemujících golfové hřiště v Mladé Boleslavi. Domy byly vyprojektovány a zrealizovány kompletně v cihelném systému HELUZ, a to včetně obvodového jednovrstvého zdiva z plněných cihel Family 50 2in1 bez dodatečného zateplení.

Reklama

Zadáním soukromého stavebníka nebyla realizace pasivních domů, tak aby pouze naplnily přívlastek „pasivní“ z pohledu měrné spotřeby tepla pro vytápění, ale domů v energetické kategorii A – tedy mimořádně úsporných z pohledu celkové potřeby energie na jejich provoz. Od začátku bylo cílem dosáhnout stavebním řešením, kvalitní obálkou budovy a kombinací technických zařízení využívajících obnovitelné zdroje co nejnižších celkových nákladů na provoz domu.

Všechny domy vychází ze shodného dispozičního konceptu, kdy na prostor vstupu do domu společného s garáží navazuje vstup do obytné zóny a také sklad na sezónní a sportovní vybavení. V přízemí je obytný prostor tvořen obývacím pokojem s kuchyňským koutem a s výhledem na precizně střižené golfové hřiště a vodní hladinu navazujícího jezírka. Zadní část přízemí domu zahrnuje ložnici rodičů s vlastní koupelnou přístupnou pouze z ložnice. V přízemí je také samostatné WC a přímo navazující technická místnost.

V patře jsou pak další dvě ložnice a samostatná koupelna s WC. U většiny domů navazují na obě obytné místnosti v prvním podlaží samostatné soukromé terasy, a to díky ustupující boční a čelní fasádě. Řadové domy na sebe navazují pouze stěnou v přízemí. U několika domů je terasa v průčelí nahrazena rozšířeným obytným prostorem. Autoři projektu tak zajímavým způsobem vnesli vertikální různorodost do jednotvárné horizontální linie stavby. Spolu s odlišným barevným řešením domů bez terasy vznikla pestrá a přitom poměrně decentní optická hranice golfového hřiště.


Domy kompletně ze systému HELUZ

Všechny domy jsou kompletně postaveny v systému HELUZ. „Systém HELUZ jsme zvolili mimo jiné také z důvodu kompletně vyřešených skladeb a detailů jednotlivých konstrukcí,“ vysvětluje Ing. Petr Zuk z realizační firmy Pepi Leas. „Ocenili jsme také skvělou technickou podporu v rámci nejen přípravy stavby, ale také v rámci samotné realizace. Stropy panelového systému HELUZ v jednotlivých domech nám dokonce sám výrobce i přímo namontoval,“ dodává.

Svislé obalové konstrukce tvoří plněné cihly HELUZ Family 50 2in1, díky kterým byly splněny nutné nároky na tepelnou izolaci obvodového pláště, a zároveň byla dodržena požadovaná rychlost realizace. Domy jsou navzájem odděleny dvojitou stěnou z tvarovek HELUZ s mezilehlou mezerou vyplněnou minerální izolací. Zaručena je tak výborná akustická izolace mezi jednotlivými domy. Jedinou výjimkou z cihelného systému je v rámci nosných prvků v domech atypické točité železobetonové schodiště.

Vytápění a vnitřní prostředí

Domy jsou vybaveny moderními technologiemi teplovodního podlahového vytápění a přípravy teplé vody. Zásobování teplem zajišťují ekvitermně regulovaná tepelná čerpadla systému země/voda napojená na zemní vrty hluboké cca 75 m. Pro každý dům je realizovaný jeden samostatný vrt, přičemž se na pozemku každého domu pamatovalo na možnost doplnění případného dalšího vrtu v budoucnu. Pro takový případ jsou v domech připraveny i rozvody. Systém vytápění je v domech doplněn chladicími jednotkami, rovněž napojenými na zemní vrty. Chladicí jednotky umožňují v letním období komfortní přichlazování interiérů domů prostřednictvím rozvodů podlahového vytápění. Chlazením interiérů domů se v letním období zároveň regenerují zemní vrty. Celý systém vytápění a chlazení včetně vrtů a rozvodů podlahového vytápění dodala společnost IVT.

Samozřejmostí je rovněž centrální systém řízeného větrání s rekuperačními jednotkami od společnosti Elektrodesign. Součástí vybavení jsou také komínová tělesa HELUZ umožňující instalaci krbových kamen. Vnitřní tepelné zisky lze účinně regulovat stínicími vnějšími elektrickými roletami na oknech. Pochopitelně zde nechybí kompletní datové rozvody napojené na místní vysokorychlostní optickou datovou síť, TV a AUDIO rozvody, elektronická zabezpečení a podobné technologie. V domě jsou připraveny rozvody pro technologie, které by chtěl majitel případně instalovat v budoucnu, např. fotovoltaickou elektrárnu na střeše apod.

Nejdelší golfová jamka

Projekt devatenácti energeticky úsporných domů stojí v bezprostřední blízkosti jezerní jamky č. 17 golfového hřiště v Mladé Boleslavi. Jezírko je vybaveno přepadem, který zajišťuje, že nikdy nemůže dojít k zatopení domů při intenzivních deštích nebo tajícím sněhu. Vedlejší golfová jamka č. 15 mladoboleslavského hřiště je nejdelší jamkou v České republice. Podle slov Ing. Petra Zuka je i jednou z nejdelších v Evropě. Tolik odpověď na hádanku z nadpisu článku. Zrovna tak devatenáct domů projektu tvoří patrně nejdelší mimořádně úspornou řadovou stavbu v ČR. Exteriéry domů a detaily z průběhu výstavby si můžete prohlédnout ve fotogalerii.


























Foto: zdroj Heluz

Název stavby: Řadové domy Michalovice

Projektant: Ing. Jan Gregora, Ing. Jana Gregorová
Stavební firma: Pepi Leas s.r.o.
Energetická náročnost: A – Mimořádně úsporná
Typ domu: Řadové rodinné domy
Skladba konstrukce: Jednovrstvá zděná konstrukce bez dodatečného zateplení

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.