logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Poptávka po fotovoltaice v ČR strmě roste. Dotace budou pokračovat i v příštích letech

Ať už jde o domácnosti, podniky, veřejné budovy nebo projekty na zelené louce, poptávka po fotovoltaice je obrovská. Na většinu instalací přitom lze využít nějakou formu investiční dotace.

Reklama

Fotovoltaika pro domácnosti – Nová zelená úsporám

Nárůst počtu žádostí v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) je enormní. Počet přijatých žádostí roste o tisíce každý měsíc. Od ledna do listopadu 2022 podalo žádost o příspěvek na fotovoltaiku 50129 domácností. Za rok 2022 tak byly schváleny dotace na domácí instalace o celkovém výkonu 345 MW.

„Program Nová zelená úsporám dotuje domácí fotovoltaické systémy už od roku 2015, letošek je ale naprosto přelomový. Od ledna si o dotaci na fotovoltaiku požádalo na 50 tisíc domácností, což je čtyřikrát více než v loňském roce. Ještě před rokem jsme si něco takového nedokázali představit. Ve vládním prohlášení jsme se zavázali, že za 4 roky podpoříme 100 tisíc fotovoltaických systémů na střechách, po roce jsme téměř v polovině tohoto cíle,” říká ministr Jurečka (KDU-ČSL).

Přečtěte si také Dotace na fotovoltaiku z Nové zelené úsporám od roku 2021: rodinné domy Přečíst článek

„Fotovoltaické systémy aktuálně tvoří 65 % všech žádostí v Nové zelené úsporám. Dříve jsme dostávali desítky žádostí měsíčně, dnes nám na fotovoltaiku chodí v průměru kolem pěti tisíc žádostí za měsíc, které schvalujeme do tří týdnů. Plynule běží i proplácení, jakmile žadatel doloží realizaci, posíláme peníze na účty, proplaceno je zatím patnáct tisíc žádostí s dotací 3 miliard korun,“ doplňuje Petr Valdman.

Vedle solárních elektráren umístěných na střechách rodinných domů vznikají také pozemní solární elektrárny, a to především v opuštěných výrobních areálech, v takzvaných brownfieldech.

Velká fotovoltaika – Modernizační fond

Modernizační fond nabízí investiční podporu pro snížení energetické náročnosti České republiky. Kromě výstavby obnovitelných zdrojů Modernizační fond podporuje například snižování energetické náročnosti ve veřejné i komerční sféře, modernizaci teplárenství, hromadné dopravy nebo veřejného osvětlení. Zdrojem financí je Evropská Unie, konkrétně příjmy z prodeje emisních povolenek.

Přečtěte si také V ČR opět porostou velké fotovoltaické parky. Investiční dotace poskytne Modernizační fond Přečíst článek

Modernizační fond v roce 2021 podpořil celkem 143 projektů fotovoltaických elektráren s výkonem do 1 MW a 57 projektů s výkonem vyšším než 1 MW. Celkový instalovaný výkon fotovoltaických elektráren podpořených v roce 2021 z modernizačního fondu je 622,4 MW.

V roce 2022 se do modernizačního fondu sešly žádosti na projekty o celkovém instalovaném výkonu vyšším než 2 GW. Nejvíce žádostí o dotaci na velké fotovoltaické elektrárny přichází z uhelných regionů.

O finance na fotovoltaiku z Modernizačního fondu se mohou ucházet také obce.

Fotovoltaika pro veřejné budovy

Operační program životní prostředí od roku 2014 podpořil celkem 340 projektů úsporných opatření ve veřejných budovách. Nejčastěji se jednalo o instalaci tepelných čerpadel a právě fotovoltaických elektráren. Mezi žadatele patřily nemocnice, úřady, ale i další veřejné budovy. Obce mohou žádat o podporu na energetické úspory také z Národního plánu obnovy.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.