logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Střídače pro domácí fotovoltaiku II. – jednofázové a třífázové instalace

Jak se liší střídače pro jednofázovou a třífázovou instalaci? Jaký je rozdíl mezi symetrickým a asymetrickým střídačem? Jak se u domácí fotovoltaiky projevuje součtově měření a měření po fázích? Dozvíte se v druhém dílu rozhovoru s Pavlem Hrzinou z ČVUT.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Fotovoltaická elektrárna sestává ze dvou základních komponentů – fotovoltaických panelů a střídače. Většina tuzemských instalačních firem pracuje s několika málo typy panelů a jejich vlastnosti jsou do značné míry podobné. Šance, že zákazník dostane na svou střechu nevhodný typ panelu a ten mu pokazí funkci a návratnost elektrárny, je poměrně malá. Naproti tomu šance, že si zákazník pokazí elektrárnu výběrem nevhodného střídače, je mnohem vyšší. Tím spíš v ČR, kde máme jako jedni z mála na světě měření po fázích.

Ve spolupráci se Solární asociací jsme proto připravili trojdílný rozhovor o střídačích pro domácí fotovoltaiku s předním odborníkem na toto téma – Pavlem Hrzinou z ČVUT. Rozhovor má tyto části:

  1. Funkce a parametry
  2. Jednofázové a třífázové instalace
  3. Kvalita, závady a servis
Přečtěte si také Rozumná návratnost domácí fotovoltaiky? Pozor na správný střídač Přečíst článek na ESTAV.cz

Jednofázový vs třífázový střídač

Jednofázová instalace je levnější a jednodušší, její jedinou nevýhodou je omezený výkon a proud na jednu fázi, je-li elektrárna připojená k síti. S třífázovou instalací je dostupný výkon výrazně vyšší. Pro české podmínky je ale ve většině případů nutné, aby byly třífázové střídače schopné fungovat asymetricky. Jako jedni z mála na světě totiž v ČR neměříme elektřinu součtově, ale po jednotlivých fázích. Za těchto okolností může použití jinak spolehlivého symetrického střídače v ČR vést k ekonomicky nevýhodné instalaci.

Přečtěte si také Střídače pro domácí fotovoltaiku I. – funkce a parametry Přečíst článek

Jak se liší symetrický a asymetrický střídač? Jak funguje měření po fázích? A proč je asymetrický střídač dražší? Dozvíte se v druhém dílu rozhovoru s Pavlem Hrzinou z ČVUT.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.