logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Trendy v topenářské technice: Vybíráme z kotlů na pevná paliva – 2. část

Veletrh FOR THERM 2016 přinesl řadu novinek i stálic mezi kotly na pevná paliva. TZB-info, odborný partner veletrhu, vám v druhé části článku představí průřez mezi těmi zdroji tepla, které by neměly ujít vaší pozornosti.

Reklama

1. díl článku naleznete ZDE.

Výrobci se řídí podle kotlíkových dotací

Prodeje topenářské techniky rostou, lví podíl na tom mají kotlíkové dotace, které rozdělily mezi žadatele první 3 miliardy korun. Kotlíkové dotace jsou kontinuálním programem až do roku 2020 a celkem je připraveno k rozdělení 9 miliard korun.

Jak jsme psali v minulé části, velké téma k řešení je otázka, zda a jak bude možné dotovat zdroje využívající fosilní paliva. Ty jsou pod tlakem ostré kritiky Evropské komise, oborových asociací i aktuálně probíhajících kauz, které ukazují, že některé uhelné kotle nesplňují podmínky pro dotace nebo prodeje na českém trhu. Reakce na tyto zvěsti jsou takové, že v nové (prodloužené) výzvě kotlíkových dotací již není možné dotovat fosilní zdroje. Evropská komise také na začátku října podepsala klimatickou dohodu, kde se mj. zavazuje k omezení používání fosilních paliv.

Uhlí versus biomasa – vítězí hybrid

Na veletrhu byl ústup od spalování hnědého uhlí v malých zdrojích patrný. Zatímco čisté uhelné kotle bylo vidět pouze v jednotkách kusů, tepelných zařízení využívajících obnovitelné zdroje jsme mezi exponáty napočítali více než 200. Uhlí je však i nadále masivně podporováno srze tzv. hybridní kotle, které jsou určeny ke spalování obojího paliva – dřevních pelet i hnědého uhlí. Z oficiálních statistik pak není možné dohledat, pro jaké palivo uživatel takovýto obojetný kotel používá. Podle průzkumu ze strany montážních firem a velkoobchodů je mezi uživateli 90 % těch, kteří v hybridních kotlích spalují uhlí. Pouze 10 % si takovýto kotel pořizovalo kvůli dřevním peletám.

Na veletrhu zaznělo i trefné zhodnocení současného stavu: „Pelety kvůli deformaci trhu kotlíkovými dotacemi začínají plnit úlohu pouhé ekologické nálepky pro uhelné kotle.“

Kotle na pevná paliva – automaty vedou

U vystavovatelů jsme i tak zaznamenali řadu novinek, nebo alespoň inovovaných modelů. Pojďme si je blíže popsat.

Thermorossi

Mezi zástupci italských kotlů byl vystaven nový zástupce značky Thermorossi, model Compact s18 class 5. Jedná se o velmi malý, lehký a designově „čistý“ peletový automat o rozměrech 1265 × 583 × 794 mm a hmotnosti 206 kg. Výkon kotle lze modulárně měnit v rozmezí 5 až 17 kW. Kapacita peletové násypky je 43 litrů. Ke kotli lze volitelně přidat z obou stran jeden až dva větší zásobníky pelet pro max. 200 kg pelet navíc nebo jej propojit s velkokapacitním textilním zásobníkem pro 1 tunu pelet nebo s celosezónním peletovým silem. Zaujala nás vysoká variabilita provedení včetně možnosti napojení kontejneru na kolečkách pro automatický odvod popele.

 
Agromechanika

Agromechanika Lhenice vystavovala automatický kotel AM 24 Licotherm. Ten je nabízen ve variantách pro spalování hnědého uhlí ořech 2 (modely AM 24 a AM 42) nebo pro spalování dřevních pelet (modely AM 15 BIO, AM 24 BIO a AM 42 BIO). Kotel je vybaven regulací ADEX LH REG5, která řídí spalování a modulaci výkonu kotle v závislosti na změnách v odběru tepla otopným systémem. V kombinaci s ekvitermní regulací ADEX Comfort regulátor automaticky řídí optimální tepelnou pohodu vytápěného objektu, optimální teplotu kotle (i v útlumovém režimu) i nahřívání bojleru TUV. Výrobce nabízí i jiné varianty regulace ADEX Renes 01 (pro jednoduché jednookruhový otopný systém) nebo ADEX Renes AM (pro bezdrátové rozhraní a složitější otopné systémy). Kotel je osazen českým retortovým hořákem LING.

EkoScroll BETA

Firma Ekogalva si připravila horkou novinku v podobě automatického kotle na pelety EkoScroll BETA. Při vývoji kotle konstruktéři vycházeli z původní konstrukce kotlů EkoScroll se svislými výměníky z kotlového plechu o síle 5 mm. Tato konstrukce má minimální nároky na čištění spalinové cesty v kotlovém tělese a zaručuje vysokou účinnost. Kotel je dodávaný kompletně se zásobníkem paliva, hořákem a řídící jednotkou. Ve velkokapacitním zásobníku paliva o objemu 320 litrů je zabudovaný podavač paliva, který dávkuje palivo do hořáku kotle. Řídící jednotka automaticky moduluje výkon hořáku v závislosti na teplotě vody ve výměníku kotle a komunikuje s prostorovým termostatem. Kotel nabídne i variantu s použitím wi-fi modulu. Modelová řada se skládá z výkonů 14, 18, 25, 28, 37, 49 a 56 kW. Na obrázku je vidět předchozí model EkoScroll ALFA na pelety a uhlí, ze kterého nová BETA konstrukčně vychází.

ÖkoFEN

Na výstavě byl k vidění ve dvou provedeních i rakouský kotel Easypell, který je licencován renomovanou firmou ÖkoFEN. Jedná se o ocelový automat na spalování dřevních pelet, který je postaven na základě zkušeností s vývojem rakouských kotlů ÖkoFEN. Kotel se dodává ve 4 výkonových řadách od 16 do 32 kW. Stabilní provoz při sníženém výkonu začíná od 5 kW. Kotel je osazen retortovým peletovým hořákem se spodním podáváním paliva, s plynulou modulací výkonu a automatickým zapalováním. Teplovodní výměník je možné čistit poloautomatickým systémem na základě vyvedené páky, které vyčistí povrchy teplosměnných ploch výměníku. Mezi dalším vybavením je odvod popele, sekundární spalovací jednotka z nerezové oceli, ventilátor s automatickým řízením otáček nebo automatická protipožární ochrana.

VERNER

Slovenský výrobce VERNER SK, který pokračuje ve vývoji a konstrukci kotlů tradičního českého výrobce VERNER, prezentovala již třetí generaci svého multipalivového automatu s označením VERNER A302. Předností těchto kotlů je variabilita spalování sypké suché biomasy v různé formě. Vedle dřevních pelet, na které je kotel certifikován, je připravován a vyvíjen také pro spalování méně jakostních zemědělských druhů biomasy. Vývoj automatických kotlů VERNER vychází z modelů kotlů 1. generace (A25, A50) a 2. generace (A251, A501). Kotel je vybaven funkcemi automatického čištění výměníku, roštováním a vynášení popele mimo spalovací prostor kotle. Regulace je řízena barevným dotykovým displayem a lze jí také ovládat a kontrolovat přes internet. Hlavní inovací oproti předešlým řadám je pohyblivý deskový hořák umožňující spalovat paliva v horší kvalitě. V něm se při určitých cyklech po sobě pohybují deskové rošty se vzduchovými otvory, které přispívají k lepšímu prohoření paliva a zabraňují tvoření spečenců u nekvalitních paliv, které pohyb desek hořáku následně postrkuje do popelníkové části kotle. Kotel má jmenovitý výkon 30 kW a je nejmenším modelem s řady až do výkonu 60 kW.

ZK Design

Společnost ZK Design prezentovala hybridní automatický kotel Vollcano 20 pro spalování pelet a hnědého uhlí. Kotel je vhodný pro vytápění objektů s teplenou ztrátou od 4,5 do 18 KW. Kotel je vybaven zásobníkem paliva, který umožňuje až sedmidenní provoz bez přikládání paliva. Výrobce umožňuje vybrat ze dvou velikostí zásobníků, podle prostorových možností v kotelně. Standardem u automatických kotlů je také volba boční části kotle, na kterou bude zásobník instalován. Kotle Vollcano jsou osazeny českými hořáky LING s litinovým roštem. Devizou kotlů je tichý provoz, který zajišťuje motor s převodovkou a ventilátor se snímačem otáček. Spalování je řízeno jednotkou Tech ST 480 zPid, která si řídí přísun paliva i vzduchu. Hmotnost kotle je 345 kg, dosažená účinnost přesahuje 91 %. Kotel je určen pro spalování hnědého uhlí ořech 2 a dřevních pelet všech tříd dle ČSN EN ISO 17225-2.

English Synopsis
Trends in heating technology: Highlights from the solid fuel boilers – part 2

Sales of heating technology in the Czech Republic is currently revolves around subsidies. We are choosing from an interesting exhibition of boilers heating systems, alternative energy sources and air-conditioning in Prague.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.