logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Jak se vyrábí skelná vata?

Jedna z nejmodernějších výroben minerálních izolací ze skelné vlny v Evropě se nachází na Teplicku, na úpatí Krušných hor. Závod společnosti Knauf Insulation tu funguje necelých 15 let a úspěšně využívá moderní a udržitelnou technologii ECOSE®. Zajímalo vás někdy, jak vlastně taková skelná vata vzniká a jaká jsou specifika její výroby?

Umíte si vůbec představit 900 000 tun izolace? Takové množství by kvalitně zateplilo asi 460 000 rodinných domků a právě takové množství vyrobila za dobu své existence výrobna minerální vaty v Krupce.

Základem jsou odpadní skleněné střepy a recyklovaný procesní odpad z vlastního výrobního procesu, které se roztaví a pak rozvlákní na speciálních rotačních zařízeních, které mohou letmo připomínat výrobu cukrové vaty.“ vysvětluje zákulisí výroby v Krupce Jan Brázda, ředitel tamního výrobního závodu.

Do vlny se následně přidává pojivo a vlna se vypékáním formuje do desek nebo rolí. Staví přitom na přírodních zdrojích a používá organické látky. Minerální vata tak neobsahuje žádný formaldehyd, fenoly, akrylové živice, bělidla, ani barviva, což objasňuje její přírodní hnědou barvu. Díky technologii ECOSE je šetrná k přírodnímu prostředí, a přesto zůstává kvalitní s ohledem na potřebné protipožární a tepelně-izolační vlastnosti.

Výroba v Krupce se vyznačuje nižším objemem emisí, navíc minerální vata zlepšuje celkovou udržitelnost budov, v nichž se používá.“ Doplňuje výhody skelné vaty Brázda. Významné pro koncové uživatele je pak to, že je bezpečná. Mnozí jsou dokonce překvapeni, že se na ni dá sahat i rukou bez pořezání. Na dotyk je příjemná a pokožka po práci s ní nijak nesvědí, což montážní technici jedině kvitují.


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.