logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Volné dny jako příležitost k zateplení fasády svépomocí

Jako vhodný pomocník při zateplení fasády poslouží konstrukční systém z ocelových prvků Diagonal 2H, který pro větrané zateplení fasád vyvinula společnost Knauf Insulation. Je navržený tak, aby minimalizoval vliv tepelných mostů na účinnost tepelné izolace.

Pro realizaci provětrávané fasády Diagonal 2H svépomocí se loni rozhodl i pan Zdeněk Týma. Přímo na stavbě několikrát konzultoval postup s  odborníkem z Knauf Insulation. „Honza Juhás mi nejprve předvedl, jak se systémem pracuje. Při další návštěvě jsme řešili například detail špalety okna,“ popisuje spolupráci pan Zdeněk.

Realizace fasády není závislá na počasí, protože do procesu nevstupuje voda ani nejsou potřeba technologické pauzy na vysychání. Pan Zdeněk zvládl zateplit fasádu u nerovné stěny o ploše 36 m2 za tři dny za pomoci jednoho kamaráda.

Jak na to?

Nutné je začít statickým posouzením a rozměřením svislé i vodorovné rozteče bodů, ve kterých budou jednotlivé diagonální prvky. Ty namontujete na celou zateplovanou plochu fasády.


Vytyčí se prostor pro vložení izolace. Zvlášť u rekonstrukce starších domů se uplatní drobné korekce úhlů, které umožňují kompenzovat nerovnosti původní fasády.

Montáží pomocných profilů L se vymezí dutina pro vložení tepelné izolace i budoucí tvar fasády. Je důležité postupovat velmi pečlivě. S „L“profilem se spojí příčné ztužující prvky a teprve potom se zakotví do stěny. Do vytvořené podkonstrukce se vkládá bez nutnosti dodatečné fixace pružná minerální vlna.

Pokračujete tím, že s pomocí oboustranné lepicí pásky položíte na profily L difúzně otevřenou větrotěsnou fólii. Přes ni se namontují vnější profily Z, které slouží ke ztužení pásnice příhradové soustavy, vymezení větrané vzduchové dutiny a vytvoření podkladu pro montáž pohledového opláštění.

Závěrem musíte namontovat pohledové opláštění. A pak už se můžete jen těšit z dokonale zaizolované fasády.



Detailní montážní návod najdete na webu Knauf Insulation.


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.