logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kasper CZ – dřevěné střešní konstrukce se styčníkovou deskou, střešní vazníky, atypické dřevěné konstrukce a dřevostavby

Reklama

FIRMA KASPER CZ poprvé ve své historii pořádala v dubnu 2012 odborný seminář pro odborníky, architekty, stavaře a statiky. Cílem bylo upozornit na aktuální trendy ve výrobě dřevěných střešních konstrukcí se styčníkovou deskou, střešních vazníků, atypických dřevěných konstrukcí a dřevostaveb. Na semináři spolupracovali i další dodavatelé, kteří firmě KASPER dlouhodobě dodávají své produkty pro jejich konstrukce dřevostaveb.

 

Zajímavosti z odborného programu

1. Přednáška: Kasper CZ – Ing. Zbyněk Šrůtek

Vazník se styčníkovými deskami
Vazník se styčníkovými deskami

Obytný vazník významně zhodnocuje podkroví
Obytný vazník významně zhodnocuje podkroví

Hlavním tématem přednášky byla styčníková deska, její výhody, použití atd. Základní charakteristiky styčníkové desky:

  • Každý typ styčníkové desky je zkoušen a certifikován u technického zkušebního ústavu.
  • Konstrukce se styčníkovou deskou splňují normové požadavky na životnost konstrukcí tj. min. 50 let.
  • Standardním materiálem je žárový zinek, ale v nabídce je i varianta nerez do agresivního prostředí – bazény, sklady posypové soli apod.).
  • Styčníkové desky jsou opatřeny různými typy a délkami trnů.
  • Již třináct let firma KASPER navrhuje konstrukce podle eurokódu.
  • Je vhodné dodržovat návrh do délky 30 m, u delších nosníků je problém s montáží, zejména s vyzvednutím spojeného nosníku na stavbě bez porušení styčníkových desek.
  • Projektanti musí zvážit u větších rozměrů dělení po výšce 4,6 m a po délce 22 m, s ohledem na dopravu, výrobu a montáž.
  • Apel na projektanty: využijte služeb firmy KASPER při prvotní úvaze o tvaru nosníků. Mnohdy lze najít ekonomičtější variantu drobnou změnou tvaru vazníku, která i přesto splní požadavky architekta.
  • Obytný vazník má výborné využití, jelikož zvyšuje užitnost staveb pro rodinné bydlení. Za mírně vyšší investici totiž zůstává volné podkroví, volný prostor. V prostoru půdy nejsou potřebné sloupy uvnitř dispozice, což je velká výhoda při změně využití objektu.
  • Z důvodu požární odolnosti je nutné vazníky požárně chránit (nejčastěji SDK) – nejslabším místem je totiž ocelová styčníková deska. Je možné řešit i prostory s viditelnou nosnou konstrukcí s vysokými nároky na požární bezpečnost, například Divadlo Alfréd Praha, kdy byl v divadle použit zdvojený vazník. Styčníková deska je tak skrytá, chrání ji dřevo a dosáhneme tak na vyšší požární odolnost.
  • U střechy s dřevěnými vazníky nejsme omezení tvarem. Vazníky jsou navrhovány SW, každý vazník může být jiný, všechny jsou vyráběny na zakázku.
  • Výhody: lehkost dřevěných konstrukcí, příznivá cena, rychlá montáž, minimální zásah do stávající konstrukce a do provozu budovy – nástavby na panelové domy a na vesnické prodejny…
Kasper - styčníkové desky
Kasper - styčníkové desky

Styčníkové desky

Realizace:

  • Vazníky se styčníkovou deskou nejsou určeny jen pro střešní konstrukce, například v pasivním rodinném domě v Dobrušce je pomocí vazníků se styčníkovými deskami vytvořena i podlaha.
  • Restaurace Za větrem Praha Kunratice, masivní sanace + nástavba
  • Mnoho realizací marketů ČR
  • Tenisová hala Trutnov rozpor 36 m, elegantní konstrukce, ekonomicky přijatelné, zastřešení 2 kurtů
  • Sklad soli Rychnov u Jablonce nad Nisou




2. Přednáška: MiTek Ing. Michal Bednář - POSI systém

  • Systém Posi umožňuje eliminaci tepelných mostů, zvyšování komfortu a splnění požadavků na energetickou hodnotu budov. Systém POSI je vhodný pro stropní, stěnové i střešní systémy.
  • Výhodami jsou lehká montáž a snadno přenosný nosník 6 m. Nosníky jsou vyrobeny z uměle vysušeného dřeva, stojna je ocelová diagonála, žárově pozinkovaná. Systém POSI je ekvivalentem styčníkových desek. Diagonály jsou zalisovány do dřevěných pásnic.
  • Velkou výhodou je velmi jednoduché vedení instalací v těchto nosnících. Nosníky POSI systému mají různé varianty koncových detailů a variabilní tloušťku stěny. Důležitá je velká tuhost sloupků a vnitřní izolace pro eliminaci tepelných mostů, která předurčuje systém pro pasivní a NE domy.
  • Požární odolnost je 30 min se standardním sádrokartonovým podhledem.
  • Zajímavá ombinace je strop z POSI nosníků (pokud nevychází klasikou rozměr nebo pokud potřebujeme provést instalace) a nad tím obytný vazník.
POSI systém - nosníky  kovovou diagonálou
POSI systém - nosníky  kovovou diagonálou

MiTek - POSI systém

V samostatném článku Moderní technologie „POSI” pro pasivní a nízkoenergetické stavby si můžete přečíst další informace o POSI systému.

3. Přednáška Ing. Benák – Fermacell, projekční konzulant

  • V současné době zaznamenáváme velký boom dřevostaveb RD, ale očekáváme další typy staveb.
  • Každé 2 min vyroste jeden RD, dřeva je dost.
  • Není problém s nosností stěn a vybavením prostor: počítáme s 50 kg na hmoždinku, 30 kg na vrut, desky z 80 % sádry, 20 % papírových vláken.
  • Desky FermacellGreenline absorbují škodliviny obsažené ve vzduchu. Schopnost je založena na čistící síle ovčí vlny. Absorpční kapacita má dlouhodobé vlastnosti. Funguje také pod obklady a dosahujeme měřitelně méně škodlivin ve vzduchu v místnosti, proto jsou desky vhodné zejména na rekonstrukce problematických prostor s formaldehydy.
  • Cementovláknité deky –  mají minimílní roztažnost, proto jsou vhodné například pod kamenné obklady a fasády s přiznanými spárami… (FermacellPowerpanel H2O).
  • ČSN 731702 se bude v červenci rušit, ale v jiné podobě se stane přílohou eurokódu. Tlak dřevostaveb na přehodnocení typů konstrukcí DP1, DP2, DP3. Evropa hodnotí zcela jinak.
  • Akustika dřevostaveb – není řešena hmotností, ale složením vrstev. Proto je složení funkčních vrstev je zcela zásadní a je třeba se mu pečlivě věnovat.
  • Fermacell má vyřešeny detaily s ohledem na požár, vedení instalací, opláštění stavebních šachet a prostupů.
  • Trend vícepodlažní dřevostavby – příkladem může být dřevostavba třípodlažních bytových dopmů v Brně - Dolních Heršpicích, ale jedná se zatím spíše o výjimku. V ČR zatím platí výrazná omezení pro vyšší počet podlaží i a pro některé účely. Potřebujeme dosáhnout situace jako v Německu, kde součástí projektu je koncept požární ochrany, který řeší specialisté na požární ochranu.

Přečtěte si rovněž článek Ing. Benáka z Fermacellu na téma nového trendu dřevostaveb Vícepodlažní domy na bázi dřeva – zkušenosti z České republiky a Německa.

4. Přednáška: Ing.Šrůtek – Kasper CZ má užitný vzor pro pasivní domy

Společnost KASPER CZ s.r.o. má registrovaný užitný vzor č. 20697 na celodřevěný nosný konstrukční systém pro nízkoenergetické (pasivní) stavby, který využívá dřevěné příhradové prvky se styčníkovými deskami.

  • Princip je založen na eliminaci tepelných mostů vloženou dřevěnou diagonálou. Výzkum byl proveden na vzorovém domě v Hostinném, kde se také zkoumal vliv styčníkové desky na prostup tepla a kondenzaci. Kondenzace v konstrukci nenastala ani z extrémních podmínek +24 °C uvnitř (koupelna) a vně −18 °C. Diagonála má rozhodně pozitivní vliv. Konstrukce s tl. izolace 400 mm provedená technologií zafoukáváním izolačních vláken, je velmi vhodná nejen pro rodinné domy ale taktéž pro budovy halového typu (dřevěné nosníky přenášejí statické zatížení větrem)
KASPER celodřevěný nosný konstrukční systém pro nízkoenergetické (pasivní) stavby
KASPER celodřevěný nosný konstrukční systém pro nízkoenergetické (pasivní) stavby

KASPER CZ s.r.o. má registrovaný užitný vzor na celodřevěný nosný konstrukční systém pro nízkoenergetické (pasivní) stavby

Trutnovská firma KASPER CZ – leader v oblasti výroby dřevěných konstrukčních systémů – připravila první odborné setkání projektantů a odborné veřejnosti v Trutnově, příhodně ve společenském centru UFFO – stavbě roku 2011. Akce se zúčastnilo téměř 70 odborníků z řad projektantů, zástupců stavebních firem, investorů. Účastníci byli z pražského regionu a Královéhradeckého kraje aběhem dopoledne byly prezentovány moderní trendy v dřevostavbách, a to především z oblasti konstrukčních systémů. Akce byla první, ale ne poslední. Společnost má totiž zájem akce opakovat a vytvořit z nich tradici. Chce sdružovat firmy a projektanty, které tato problematika zajímá, chce nabízet prostor pro vzájemnou konzultaci, předávaní si zkušeností a prezentaci novinek v tomto oboru.

KASPER CZ Trutnov
KASPER CZ Trutnov

KASPER CZ Trutnov
KASPER CZ Trutnov
KASPER CZ Trutnov
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.