logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Novinky Ytong 2017 – produkty pro povrchové úpravy. I o nich byl press trip v květnu 2017… (I)

Novinek je spousta, tak vypíchneme ty hlavní. Pro komplexnost nabídky stavby z komponentů YTONG je dobré mít i finální tečku, kterou jsou kvalitní omítky. Očekáváme výrobkyi, které půjdou s dobou a budou mít vlastnosti, které požadují tepelně technické a estetické nároky moderní stavby.

Reklama

Centrum obnovy památek architektury 20. století z ulice Preslova
Centrum obnovy památek architektury 20. století z ulice Preslova

První zastavení nad systémem YTONG nás čeká v konferenční části moderní novostavby nazvané Centrum obnovy památek architektury 20. století (zkratka COPA) se zaměřením na 20. až 40. léta.

SYSTÉM YTONG DOPLNILA OMÍTKA A VNITŘNÍ STĚRKA

Do stavebního systému Ytong, k celkovému portfoliu stavebních dílů pro kompletní hrubou stavbu až po střechu a komín, nyní přibyly produkty pro povrchové úpravy. Nová lehčená vnitřní omítka a hlazená vnitřní stěrka byly vyvinuty speciálně pro práci s Ytongem. Zlepšují tepelněizolační vlastnosti stěny a přispívají k celkové kvalitě provedení stavby. Vnitřní vápenocementová omítka umožní díky své zrnitosti 0,5 mm vytvářet velmi hladké povrchy. Je mimořádně prodyšná a urychluje tak vysychání stavby. Její tepelný odpor λ10 s hodnotou 0,13 W/m.K zvyšuje tepelněizolační vlastnosti stěny i celkovou tepelnou pohodu. Vyniká také velkou vydatností, malou spotřebou a jednoduchou aplikací bez penetrace. Pomáhá tak k celkovému zrychlení povrchových úprav v interiéru.

Zakládací tvárnice START
Zakládací tvárnice START
Pilířová tvárnice
Pilířová tvárnice
Lehčená omítka
Lehčená omítka

Vnitřní stěrka, vyztužená vlákny, umožní vytvářet mimořádně hladké povrchy a pro docílení extra hladkého efektu je možná finální úprava broušením. Je rovněž vysoce prodyšná, s hydrofilní schopností – pohlcuje vodní páru a tím reguluje vzdušnou vlhkost. Je vysoce alkalická (pH > 12), čímž znemožňuje rozvoj plísní a řas. Další výhodou je, že je snadno opravitelná po poškození či úpravách interiéru. Aplikace je velmi jednoduchá – stěrku není potřeba vyztužovat tkaninou.

YTONG LEHČENÁ OMÍTKA

Systém Ytong doplnil své řešení pro úsporné stavění o lehčenou omítku, vyvinutou speciálně pro jednovrstvé zdivo Ytong. Díky tomu, že je velmi pružná a prodyšná, ochrání stěnu i při teplotních výkyvech a nabízí pětinásobně lepší tepelnou izolaci. Společně s výztužnou tkaninou Ytong vytváří perfektní povrch bez prasklin a zajistí dlouhou životnost stěny. Aplikace je snadná a umožňuje ruční i strojové zpracování. Díky tomu, že se nanáší v tenké vrstvě (5 – 7 mm), jí spotřebujete mnohem méně než omítky od jiných výrobců. Zrychluje finální úpravy stěn a napomáhá odstranit vlhkost ze stavby, snižuje tak riziko vzniku plísní na povrchu stěn i uvnitř konstrukce. Lze použít pro vnější omítky i do interiérů.

YTONG START

Název skrývá zakládací tvárnice (částečně hydrofobizovanou) pro zdivo Ytong, ale i obecně pro založení jakéhokoliv zdiva. Zlepšuje svými vlastnostmi izolaci paty stěn, snižují vzlínavost vlhkosti ve zdivu a omezují tím vznik plísní.

Žaluziový kastlík YTONG
Žaluziový kastlík YTONG
Schodišťová konzola
Schodišťová konzola

ŽALUZIOVÝ KASTLÍK YTONG

Stavební systém Ytong se začátkem roku doplnil své portfolio uceleného řešení o další novinku, žaluziový kastlík. Tento detail se stal u mnoha rodinných domů již standardním požadavkem. Proto v Ytongu vyvinuli řešení, které je plně kompatibilní s celým systémem a vhodné pro většinu venkovních žaluzií na našem trhu. Žaluziový kastlík je vyroben z Purenitu, který je voděodolný, trvanlivý a neobsahuje škodlivé chemické látky. Jeho vlastnosti oceníte u nízkoenergetické a pasivní výstavby – umožňuje provést detail bez tepelných mostů. Stejně jako u celého systému Ytong i zde mysleli na jednoduchost. Délka kastlíku se dá snadno upravit pilou na železo, dřevo či úhlovou bruskou. V případě světelných otvorů nestandardní délky nad 3 m lze nastavit prodlužovacím dílem bez čel. Samozřejmě je možné u něj používat nejrůznější estetické povrchové úpravy stejně jako na fasádě.

Pilířová tvárnice v praxi
Pilířová tvárnice v praxi
Systémový komín
Systémový komín

SCHODIŠŤOVÁ KONZOLA

Patří mezi systémová řešení upevnění schodišťových prvků s menším nárokem na místo. Řešení je pevné a jednoduché. Konzola slouží Pro uchycení pórobetonových schodišťových stupňů Ytong k nosnému nebo obvodovému zdivu schodišťových pórobetonových stěn v rodinných domech. Přičemž světlá šířka schodiště smí být maximálně 1 200 mm.

VILA STIASSNI – BRNO, HROZNOVÁ UL. 14

Vzhledem k poloze, ve které se nalézá objekt COPA s prezentační místností, bylo jen věcí času, kdy navštívíme místo, se kterým centrum sdílí společnou zahradu. Je to světoznámá prvorepubliková vila Stiassni (někdy psána taky Stiassny) od architekta Ernsta Wiesnera z roku 1927 - 1929. Dostavená byla v roce 1929. Na nádherném svažitém pozemku 32 174 m2 byl realizován objekt o zastavěné ploše 561 m2. Majitelé reprezentativní vily s obrovskou zahradou byli Alfred a Hermina Stiassni, kteří zde bydleli se svojí dcerou Zuzanou. Brněnský textilní průmyslník zde nechal vytvořit funkcionalistický skvost, který pod vedením obou manželů dostal historizující rustikální ráz, který ne vždy koresponduje s principy a hlavně vizuální stránkou této architektury.

Průhled z COPA na vilu Stiassni
Průhled z COPA na vilu Stiassni
Vstup
Vstup
Vstup s horním podlažím
Vstup s horním podlažím

Nicméně vila sloužila manželům krátkých 7 let a potom je válka, vzhledem k židovskému původu, přinutila uprchnout do Ameriky. V pozdějších časech naštěstí památka byla využívána jako tzv. Vládní vila a díky tomu se zachránila vnitřní výzdoba, mobiliář, část obrazů, kování, obklady. Hostem zde nebyl nikdo menší než prezident Beneš s chotí, který zde těsně po návratu z exilu, úřadoval a odpočíval. Posléze ho vystřídaly návštěvy jako Nikita Chruščov nebo Fidel Castro. Většina vysoce postavených politických činitelů za totality, která nocovala v Brně, spala právě zde. Kdo všechno se zde vyspal, už jen těžko dohledáme, ale paradoxně se vilou prohnali naši předváleční vojáci, gestapo, rakouští vojáci, ruští kozáci, komunističtí „pohlaváři“. Ještě, že se zde v nějaké časové smyčce nepotkali zároveň. To by byla sešlost… Tohle však nic nemění na skutečnosti, že vila je úžasným dokladem své doby, nadčasových nápadů architektů a stavitelů funkcionalistického období v Brně. Spolu s vilou Tugendhat a Jurkovičovou vilou patří k tomu nejlepšímu, co Brno nabízí svým návštěvníkům. Pak už nikoho nepřekvapí dobová perlička, že Hermina Stiassni a Greta.

Prvorepubliková vila Stiassni
Prvorepubliková vila Stiassni
Detail pergoly a markýz
Detail pergoly a markýz
Interiér vily s obrazy majitelů
Interiér vily s obrazy majitelů

Tugendhat se znaly, setkávaly se a posléze je potkal stejný osud. Osud uprchlíka z rodné země. V roce 2013 vilu navštívil syn paní Zuzany (zemřela 2005) s její vnučkou, aby se podívali, kde má jejich rodina kořeny…

V odpoledních hodinách jsme se vydali po stopách YTONGu v okolí Brna. První stopu jsme zachytili na zrealizovaném rodinném domě v obci Lipůvka.

KOMPLEXNĚ, JEDNODUŠE, SYSTEMATICKY – RD LIPŮVKA

Místo stavby:Lipůvka
Projektant:Ing. arch. Mojmír Hudec
počet funkčních jednotek:jedná se o jednu bytovou jednotku
počet uživatelů: 4 osoby
Ukončení stavby05.2017
užitná plocha:130,8 m2
zastavěná plocha:167,3 m2
obestavěný prostor: 985,0 m3
Spotřeba energie na vytápění: 20 kW/m2rok
Orientační náklady stavby:5,8 milionu Kč
Náklady na 1 m2 užitné plochy:44,3 tisíce Kč

Rodinný dům slouží manželskému páru s dítětem. Jejich představy a nároky na stavební materiály a provedení byly bezpochyby ovlivněny také profesí majitele – jako programátor upřednostňuje jednoduchá, racionální a efektivní řešení. Majitelé si přáli moderní dům s odpovídající dispozicí, kde bude prostor rozdělen na rozlehlou denní zónu a klidové prostory, skýtající soukromí. Součástí těchto představ bylo i kvalitní provedení a minimální energetické nároky. Manželé se shodli na „moderním konzervatizmu“ a zvolili zkušeného prosazovatele kvalitních nízkoenergetických a pasivních staveb. Díky jeho doporučení byl pro hrubou stavbu zvolen Ytong. Objekt je řešen jako pasivní dvojpodlažní dům v tradiční zděné technologii s pultovou střechou v kombinaci s plochou střechou. Dům je umístěn na značně svažitém pozemku směrem k jihu. Dispozičně obsahuje obývací pokoj s kuchyňským koutem umístěný na 1. NP a s výstupem na terasu zahrady. U terasy je umístěn sklad. Hlavní vstup je do 2. NP, kde jsou pokoje a koupelna. U vstupu na pozemek je krytý přístřešek pro dvě auta s plochou zelenou střechou. Fasáda je hladká, olivově šedá. Dřevěná konstrukce z jižní strany a přístřešek u vstupu jsou v přírodní lazuře.

Nízkoenergetický RD  – Lipůvka, uliční fronta
Nízkoenergetický RD  – Lipůvka, uliční fronta
Nízkoenergetický RD – Lipůvka, pohled ze zahrady
Nízkoenergetický RD – Lipůvka, pohled ze zahrady

Nosná konstrukce je provedena z tvárnic Ytong o tloušťce 250 mm, zděných na tenkovrstvou maltu. Obvodová zeď má přídavnou kontaktní izolaci z šedého polystyrénu o tloušťce 250 mm. Příčky jsou rovněž ze systému Ytong. Strop nad 1. NP je železobetonový, strop nad 2. NP je z dřevěných úsporných vazníků, izolovaných foukanou celulózou s izolací tl. 100 mm z minerální vlny v sádrokartonovém podhledu.

Jsou použita okna určená pro pasivní domy s U menším než 0,8. Část oken je provedena jako pevně zasklená. V oknech je použito izolační trojsklo plněné argonem s čirým sklem. Na jižní straně jsou použita skla s vyšším solárním faktorem = 0,63. Okna jsou provedena jako dřevo-hliníková eurookna, s konstrukcí okna umožňující překrytí celého okenního rámu izolací.

Jako hlavní zdroj vytápění je použit krb na kusové dřevo s externím přisáváním vzduchu. Částečné přitopení zajišťuje i kompaktní větrací rekuperační jednotka s akumulačním zásobníkem 180 l. Jednotka je osazená malým tepelným čerpadlem. Jako doplňkový zdroj jsou použita přímotopná tělesa v jednotlivých místnostech. V koupelně je použit elektrický sušák na ručníky a elektrická podlahová vytápěcí rohož pod dlažbou.

Kompaktní větrací rekuperační jednotka zajišťuje i větrání objektu, pro její instalaci je použito horních rozvodů vzduchotechnickým potrubím v podhledech stropu. Sociální zařízení a prostor kuchyně je napojen na odtah, přívod čerstvého vzduchu je do obytných pokojů. Průchod vzduchu je pod dveřmi bez prahů. Teplá voda je odebírána z akumulační nádrže kompaktní jednotky.

Celý dům má velmi příjemné klima, dýchá klidem a pohodou a splňuje představy o moderním nízkoenergetickém pasívním typu bydlení. Velmi jednoduchá a zdařilá realizace.

Další prohlídkou realizací z YTONGu nebo s jeho využitím byl RD v Drásově.

DEVELOPERSKÝ PROJEKT DRÁSOV

Místo stavby:Drásov
Projektant:Ing. Radim Kvaček
počet funkčních jednotek: jedná se o jednu bytovou jednotku
počet uživatelů:4 osoby
Ukončení stavby 6/2017
Jako hlavní zdroj vytápění je použit plynový kotel, který dodává tepelnou energii pro podlahové topení a ohřev užitkové vody.
užitná plocha:198,29 m2
garáž31,07 m2
terasa41,4 m2
zastavěná plocha:326,62 m2
obestavěný prostor:1340 m3
Orientační náklady stavby:6,7 milionu Kč
Náklady na 1 m2 užitné plochy:29,4 tisíce Kč
Developerský projekt – Drásov
Developerský projekt – Drásov

Developerský projekt – Drásov

Lokalita severně od Brna je u těch, kteří chtějí kombinovat dojezd za prací do Brna s klidem a přírodou, jednou z nejžádanějších. Nabízí totiž rozumnou dostupnost Brna, kde je většina pracovních příležitostí, a současně krásnou krajinu a klid předhůří Vysočiny. Developerský projekt Drásov je šitý na míru zájemcům o bydlení, kteří jsou nároční na kvalitu bydlení. Součástí tohoto přístupu je i využití systému Ytong. Rodinné domy jsou postaveny v nízkoenergetickém standardu z tepelněizolačních tvárnic bez zateplení. Ze stejného materiálu byly použity i stropy.

Dům je navržen pro velkorysé užívání čtyř až pětičlenné rodiny a poskytuje dostatečné soukromí všem jejím členům. V letních měsících nabízí otevřený průchod na terasu a do zahrady, která tvoří další prostor pro sezónní aktivity. Objekt je řešen jako jednopodlažní dům v tradiční zděné technologii s plochou střechou, která je navržena ve dvou úrovních. Dispozičně obsahuje velmi prostorný obývací pokoj s kuchyňským koutem s výstupem na terasu zahrady. V klidové zóně se nachází dva dětské pokoje a prostorná ložnice, vybavená koupelnou.

Nosnou konstrukci tvoří tepelněizolační tvárnice Ytong o tloušťce 450 mm, zděné na tenkovrstvou maltu. Díky jednovrstvému zdění bylo možné vynechat přídavnou kontaktní izolaci a dosáhnout přitom hodnot nízkoenergetické výstavby. Výhodou je nejen to, že se zkrátí čas výstavby a zjednoduší se postup stavebních prací. Výsledná stavba je homogenní a nevznikají kritická místa při napojování dvou různých materiálů. Porézní struktura Ytongu tak plní svou tepelněizolační funkci, ale také vytváří zdravé klima v domě. Dalším plusem je i to, že materiál má takřka neomezenou životnost, na rozdíl od některých kontaktních zateplení. Masivní jednovrstvá zeď má díky své tloušťce lepší akustické vlastnosti a prostor je mnohem odolnější proti přehřívání.

Ze systému Ytong jsou také dělicí příčky, překlady a stropní konstrukce Ytong Ekonom tl. 200 mm. Zajímavostí je její dvouúrovňové provedení, které v centrální části vytváří vyvýšenou část, působící z vnitřního pohledu lehkým vzdušným dojmem. Na okrajích má střešní konstrukce konzolovitý přesah, který je výrazným architektonickým prvkem, podtrhujícím celkovou koncepci budovy. Systémový strop zde byl použit pro svou snadnou montáž bez nadbetonávky a armovacích ocelových sítí. Výhodou je také to, že stropní vložky lze velmi snadno zkrátit pilou v příčném i podélném směru. Tím odpadá riziko chyb a snižuje se množství odpadu. Další výhodou stropu Ekonom je jeho takřka naprostá rovinnost. Odchylka je tak malá, že nevyžaduje další výškové korektury. Zejména ve spojení s vhodnou suchou skladbou podlahy přináší zjednodušení konstrukcí podlah a s tím spojené další úspory.

Novinářská exkurze konaná 18. a 19. května 2017 měla opět společného jmenovatele, který se ukrýval pod názvem YTONG. Ti, kdo tato setkání znají (a známých tváří zde byl dostatek), tuší, o co půjde. Co bylo a co bude, novinky na poli YTONGu, jeho využití, novinky pro rok 2017 a jejich ukázky v rámci referenčních staveb. Vše je takové, jaké si to uděláte. To nezní vůbec špatně. To vše pod zkušeným vedením zástupců společnosti Xella CZ, s.r.o., kteří jsou českým zastoupením nadnárodního koncernu Xella International.

Navečer nám byl k dispozici Resort Maximus, s noclehem a s možností využití wellness centra. Příjemný odpočinek v krásném prostředí u Brněnské přehrady zakončila ekvilibristika barmanů z legendárního „Baru, který neexistuje“. Dobrá nálada byla samozřejmou výbavou všech a večer neměl chybu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.