logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Prostorovou akustiku je třeba řešit každému prostoru na míru

Tzv. znečištění hlukem je všeobecný problém, který negativně ovlivňuje pohodu většiny z nás. Nadměrný hluk je významný stresový faktor, který přispívá k rozvoji různých civilizačních chorob. Často panuje přesvědčení, že klid je možné dosáhnout pouze v soukromí a za zavřenými dveřmi tím, že k sobě nadměrný hluk zvenčí nepustíme.

Málokdo si uvědomuje, že nežádoucí hluk nás pronásleduje I v místnostech samotných (vlastní byty nevyjímaje) a je možné, ho více či méně sofistikovanými řešeními úspěšně eliminovat. To, co významně ovlivňuje hladinu zvuku v místnosti je prostorová akustika. Restauraci se špatnou akustikou, kde neslyšíte ani partnera sedícího naproti vám u stolu, se můžete napodruhé vyhnout. Změna pracoviště z důvodu špatné akustiky ale není tak jednoduchá.

I v zařízených bytech není tento problém ojedinělý. Prostorné byty s velkými hladkými plochami a minimem textilních doplňků jsou náchylné ke vzniku ozvěny. V takových interiérech se najednou zdá hlasitější nejen komunikace mezi členy rodiny, ale do obludných rozměrů stoupá hluk přístrojů, které se běžně v našich domácnostech používají. Problém nastává také u hudebních či filmových fanoušků, kteří si instalují v obývacím pokoji velké aparatury či domácí kina. Bez dobré akustiky se pak prostor neobejde. Pokud nejsou vzaty na milost textilní doplňky, je třeba sáhnout po sofistikovanějším řešení.

Knauf Cleaneo – snadné řešení problémů s akustikou

Na našem trhu najdeme celou řadu absorbérů hluku, po kterých je možné sáhnout. Ekonomickým a snadným řešením je i instalace děrovaných akustických sádrokartonových desek, které dokáží část zvuku pohltit a tím minimalizovat nežádoucí dozvuky. V portfoliu společnosti Knauf najdeme celou řadu akustických děrovaných desek pod společným názvem Knauf Cleaneo. Jednotlivé typy desek Cleaneo se liší velikostí a četností otvorů, které mění poměr mezi pevnou a dutou částí desek a tím ovlivňují index pohltivosti zvuků.

Esteticky zajímavé podhledy digitálního planetária v Hradci Králové, ve kterém je nakombinována klasická sádrokartonová deska s deskami Cleaneo s přímým kulatým děrováním.
Originální design vytváří podhledy v kombinaci Knauf Cleaneo a klasických sádrokartonových desek v budově digitálního planetária v Hradci Králové.
Autosalonu Škoda v Třinci dominují nejen krásné automobily, ale i podhledy z desek Knauf Cleaneo s přímým kulatým děrováním.
Autosalonu Škoda v Třinci dominují nejen krásné automobily, ale i podhledy z desek Knauf Cleaneo s přímým kulatým děrováním.
Showroom rodinné firmy Petrof se bez perfektní akustiky neobejde.
Showroom rodinné firmy Petrof se bez perfektní akustiky neobejde.

Výběr a rozmístění akustických desek nechte raději na odborníkovi

Hodnota, která posuzuje schopnost místnosti pohlcovat námi vytvářený hluk se nazývá doba dozvuku. Optimální hladina se pohybuje v rozmezí 0,3-0,6 sekund. Pokud je hodnota větší, dochází k silné ozvěně. Pokud je hodnota menší, vydávaný zvuk se tzv. ztrácí.

O výběru konkrétního typu desky a jejím rozmístění by pro optimální výsledek měl rozhodovat odborník. Akustiku místnosti je třeba řešit individuálně s ohledem na tvar a účel místnosti, její zařízení a umístění zdroje zvuku. Vždy je nutné si na začátku definovat, co v daném prostoru potřebuji vyřešit. Ideální je samozřejmě zamyslet se nad akustickou pohodou již při výstavbě, ale nic není ztraceno ani tam, kde je třeba akustický komfort řešit dodatečně. Samotná instalace sádrokartonových desek je pak díky suchému procesu nenáročná a rychlá. Montáž zjednodušuje i inovovaná nová hrana desek UFF, která byla představena na nejnovějším typu desky Cleaneo RE a nyní je zaváděna i u ostatních děrovaných desek.

Možnosti instalace desek Knauf Cleaneo jsou různé. Může se z nich vytvořit stropní podhled, případně je instalovat na svislé zdi. V případě nízkých stropů, kde již není možné snížení o podhled po celé ploše, je možné některé druhy desek upevnit na lanka a nechat je viset v prostoru. Pokud jsou stropy v místnosti vyšší, je žádoucí vytvořit snížené podhledy či desky vyvěsit pod strop právě do ideální výšky. V obrazové galerii se můžete přesvědčit, že je možné z nich vytvořit esteticky nápadité struktury. Desky se dají i ohýbat, proto není problém vytvořit i různé oblé tvary, které vypadají v interiéru zajímavě.

Akustické desky přispívají i k čistšímu vzduchu v místnosti

Stavebnictví se v posledních letech nese na vlně energetických úspor, které s sebou kromě snížení spotřeby přinesly i utěsnění obálky. Jak bylo několikrát potvrzeno, moderní interiéry se bez kvalitního odvětrávání plní škodlivými látkami z vybavení, kterým se obklopujeme. Akustické desky Knauf Cleaneo svým složením aktivně přispívají ke zdravějšímu prostředí a vylepšení kvality vzduchu v místnostech.

Obsahují příměs Zeolith, který látky typu formaldehyd, benzol a různé zápachy rozkládá na vodu a oxid uhličitý a pomáhá tak snížit koncentrace škodlivých látek, které mohou mít na svědomí bolesti hlavy či respirační problémy. V podstatě čistí vzduch 24 hodin a denně 365 dní v roce. Z toho důvodu jsou velmi oblíbené a vhodné do prostor s velkou koncentrací lidí, zejména pak dětí či oslabených jedinců. Vyhledávány jsou tak jak při rekonstrukci školek, škol či v nemocničních zařízeních.

Novinka Cleaneo RE vyniká hravým designem a vysokou účinností při pohlcování nežádoucího hluku.
Novinka Cleaneo RE vyniká hravým designem a vysokou účinností při pohlcování nežádoucího hluku.
Vstupu do základní školy v Dobřichovicích u Prahy dominují dřevěné lamely, barevné akcenty, ale i desky Cleaneo.
Nové přístavbě ZŠ Dobřichovice dominují barevné akcenty stěn i zajímavě řešené podhledy z akustických desek Knauf Cleaneo.
Desky Cleaneo s rozptýleným kulatým děrováním patří spolu s novinkou Cleaneo RE k designově nejpůsobivějším typům děrování.
Desky Cleaneo s rozptýleným kulatým děrováním patří spolu s novinkou Cleaneo RE k designově nejpůsobivějším typům děrování.

Více o Knauf CLEANEO RE zde

Technický list a montážní návod Knauf CLEANEO UFF zde


Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.