logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Rekonstrukce hotelu Thermal - díl I

Rekonstrukce hotelu Thermal, foto TZB-info
Rekonstrukce hotelu Thermal, foto TZB-info

Vícenásobná rekuperace tepla v odpadních vodách, modernizace větrání, vytápění a chlazení, individuální regulace vnitřního prostředí a další zajímavosti objektivem kamery TZB-info.

Reklama

Kamera TZB-info v hotelu Thermal

Rozsáhlá modernizace mezinárodního hotelu Thermal v Karlových Varech v minulých letech k sobě již připoutala pozornost médií, zvláště pak diskusemi o tom, zda při ní bude či nebude zachována jeho podoba z doby výstavby. Portál TZB-info se na opravy a modernizace areálu hotelu dívá z jiného hlediska, a to s ohledem na stavební konstrukce a technická zařízení budov. Především se zaměřuje na energetické úspory, které vzniknou uplatněním nových technologií.

O souhrn probíhajících prací jsme požádali Jiřího Kadlece, ředitele investičního úseku hotelu a rovněž manažera projektu rekonstrukce.

Rekonstrukce byla rozdělena do několika etap a oblastí

V rekonstrukci jde v zásadě o fasádu hotelu, interiéry pokojů a chodeb, modernizaci systému větrání včetně zdrojů chladu, který zajišťuje jak vytápění, tak chlazení, včetně individuální regulace vnitřního prostředí v pokojích, zatraktivnění bazénového komplexu s vřídelní vodou a pak značně posílené hospodaření s teplem v odpadních vodách, které je vícenásobně rekuperováno a před vypuštěním vody do kanalizace z ní i odnímáno.

„Třešničku na dortu“ představuje fotovoltaická elektrárna na střeše hotelu s plným využitím vyrobené elektřiny v hotelu. Hotel Thermal je již opět otevřen pro návštěvníky, byť zatím jen v omezeném režimu. S plným otevřením se počítá k zahájení Mezinárodního filmového festivalu.
O hotelu Thermal se často mluví jako o brutalistické budově, ale konstrukce hotelu je ve skutečnosti ocelová a betonové desky, kterými je hotel opláštěn, mají tloušťku jenom 7 centimetrů. Ocelová konstrukce současně umožnila vykonzolování sálů. Stejnými deskami z tryskaného betonu, které najdete na fasádě je pokryta i barová stěna v baru v podzemí.
Stavbě hotelu předcházelo zbourání asi 30 domů v místě stavby a nejbližším okolí. Na žádost města Karlovy Vary byl součástí projektu i bazén, aby měl festivalový palác nějaké využití i pro místní obyvatele. Unikátní bazén byl postaven na skále nad samotnou budovou hotelu. Část vody dodávalo i karlovarské Vřídlo. Současná oprava je největší rekonstrukcí v téměř půlstoletí dlouhé historii hotelu.

Na reportáži pracoval Ing. Josef Hodboď, vedoucí redaktor vytápění a Ing. Petr Bohuslávek, vedoucí redaktor stavby. Kamera Milan Zadělák.

Jste stavební nebo TZB projektant a hledáte nové výzvy?
Projekt snížení energetické náročnosti a rekonstrukce zařízení TZB hotelu Thermal navrhovala projekční kancelář Energy Benefit Centre a.s.
Její projekční a odborné týmy působí v Praze, Brně, Hradci Králové, Českých Budějovicích a Ostravě a firma má před sebou mnoho dalších zajímavých výzev na významných projektech rekonstrukcí i novostaveb po celé České republice. Společnost otevřela nové pracovní pozice pro absolventy i profesionály, kteří se chtějí podílet na podobných projektech.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.