logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Hotel Thermal: O historii a probíhající revitalizaci s ředitelem hotelu

Karlovy Vary: nejznámější lázeňské město v České republice a zcela nově i součást hmotného dědictví UNESCO. Stejně jako svoji léčivou vodou nebo architekturou jsou proslulé i filmovým festivalem. Letos proběhne již 55. ročník. A s festivalem je neodmyslitelně spojená budova hotelu Thermal. Na opravy této ikonické stavby jsme se přijeli podívat s naší kamerou.

Reklama

Byl to právě filmový festival, pro který se hotel na břehu řeky Teplé budoval. Pořadatelské město festivalu se začalo střídat s Moskvou a panovaly obavy, že by se festival mohl do Sovětského svazu přesunout natrvalo. Proto bylo rozhodnuto o výstavbě důstojného zázemí, které obstojí i v evropském měřítku.

Historie a současná revitalizace

Na hotel byla vypsána soutěž v roce 1964. Jejím vítězem se stala manželská dvojice architektů Věry a Vladimíra Machoninových. Ti navrhli stavbu kombinující mezinárodní styl a nový brutalismus. V roce 1968 byl položen základní kámen, v roce 1977 byl hotel uveden do provozu.

Jste stavební nebo TZB projektant a hledáte nové výzvy?

Projekt snížení energetické náročnosti a rekonstrukce zařízení TZB hotelu Thermal navrhovala projekční kancelář Energy Benefit Centre a.s. Její projekční a odborné týmy působí v Praze, Brně, Hradci Králové, Českých Budějovicích a Ostravě a firma má před sebou mnoho dalších zajímavých výzev na významných projektech rekonstrukcí i novostaveb po celé České republice. Společnost otevřela nové pracovní pozice pro absolventy i profesionály, kteří se chtějí podílet na podobných projektech.

Po letech soudních sporů a chátrání byla v listopadu 2019 započata revitalizace hotelu. Ze strany odborné veřejnosti je akce kritizována především za to, že není od začátku vedena zkušeným architektem, který by dbal na zachování architektonických kvalit. O vyjádření jsme požádali ředitele hotelu Vladimíra Nováka.

Se šéfredaktorem ESTAV.cz si povídali o původních interiérech, modernizacích hotelu z přelomu tisíciletí i novém přístupu k rekonstrukcím interiéru. Jak se hotel změní z vnější strany? Jaká proměna čeká promítací sály nebo hotelové chodby a pokoje?

Podívejte se na minidokument v produkci ESTAV.cz a TZB-info.

Hotel Thermal v červenci 2021, zatím pod lešením. Zdroj: Petr Novotný
Hotel Thermal v červenci 2021, zatím pod lešením. Zdroj: Petr Novotný
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.