logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Deset let obnovitelných zdrojů v ČR: Které projekty si zaslouží ocenění?

V roce 2006 v České republice začal platit zákon podporující obnovitelné zdroje energie. Po deseti letech růstu tohoto moderního odvětví se Aliance pro energetickou soběstačnost společně se Solární asociací rozhodla najít a ve spolupráci s předními experty ocenit nejlepší projekty šetrné energetiky, které u nás i díky podpoře OZE vznikly. Ocenění s názvem Obnovitelné desetiletí na podzim získají zajímavé a inovativní projekty hned v pěti různých kategoriích.

Reklama


Během uplynulých deseti let se obnovitelné zdroje celosvětově staly významným energetickým zdrojem, jehož další růst bude hrát významnou roli v udržitelném rozvoji planety a ochraně podnebí. Technologický rozvoj spojený především s poklesem nákladů umožnil a umožňuje také v České republice realizovat řadu zajímavých projektů využití obnovitelných zdrojů v domácnostech, firmách či obcích. Nejlepší z těchto projektů využívajících obnovitelné zdroje se na podzim tohoto roku dočkají ocenění. „Ceny projektům udělíme v pěti kategoriích, první tři se týkají již realizovaných projektů v rodinných domech, firmách nebo městech. Další dvě kategorie otevírají dveře budoucím projektům, které jsou zatím jenom na papíře,“ říká Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Do kategorie Obnovitelná energie pro rodiny se mohou hlásit například rodinné nebo bytové domy využívající solární panely, tepelná čerpadla nebo třeba ohřívající vodu pomocí kotlů na biomasu. Ocenění Šetrná energie v podniku zase získá firma, která se snaží snižovat spotřebu fosilních zdrojů a využívá k tomu třeba bioplynovou stanici. Do kategorie Chytrá energie měst a obcí se zase mohou hlásit obce, které energií z obnovitelných zdrojů zásobují své obyvatele nebo alespoň obecní budovu.

Začínající společnosti, které se zabývají hledáním energeticky soběstačných řešení, mohou získat ocenění v kategorii Obnovitelný start-up. Pro nadějné studenty, kteří se obnovitelnými zdroji energie zabývají již na vysoké škole, je připravena kategorie Chytrá energie v diplomce. Pro všechny projekty platí, že by měly pomáhat zvyšovat energetickou soběstačnost budov, snižovat náklady na energie a šetřit životní prostředí.

Projekty se mohou přihlašovat do 11. září 2016. Hodnotit je bude porota z řad odborníků na obnovitelné zdroje, akademiků i zástupců politické reprezentace. Současně dostane prostor veřejnost, která pomocí online hlasování zvolí svůj projekt napříč kategoriemi. Galavečer se slavnostním vyhlášením nejlepších projektů za účasti mnoha politických představitelů i osobností veřejného života proběhne 13. října. Vítězné projekty získají patřičnou publicitu, a stanou se tak inspirací pro všechny, kdo o využívání šetrných zdrojů zatím jenom uvažují. Oceněné nápady z kategorií věnovaných budoucnosti mohou získat potřebné konzultace pro svůj další rozvoj. Nejlepší studentský projekt navíc získá finanční odměnu určenou pro svůj další rozvoj.

Zdroj: Aliance pro energetickou soběstačnost
Zdroj: Aliance pro energetickou soběstačnost

Jedním z partnerů ocenění je i společnost Nissan: „Nissan je průkopníkem elektromobility, náš model Leaf je nejprodávanějším elektromobilem v historii. Tím ale naše úsilí nekončí, Nissan jde mnohem dále. Snažíme se vytvářet inovativní řešení mobility, jež pomohou snížit dopad na životní prostředí a díky nimž bude život pohodlnější, snazší a zábavnější. I proto je pro nás přirozené podpořit projekt, který si dal za cíl ocenit nejlepší projekty v oblasti obnovitelných zdrojů,“ uvádí Petr Kolář, PR manažer Nissan Sales CEE KFT.

OZE přináší energetickou soběstačnost i pracovní místa

Ocenění nejlepších projektů nese označení Obnovitelné desetiletí, protože právě uplynulých deset let bylo pro obnovitelné zdroje v ČR zlomových. V roce 2006 totiž začal po vzoru německé legislativy platit zákon na podporu obnovitelných zdrojů, který umožnil vznik velkého množství projektů. Díky podpoře se navíc České republice podařilo splnit závazek, který dala Evropské unii, který znamenal navýšit podíl obnovitelných zdrojů do roku 2010 na 8 %.

V minulém roce překročil v České republice podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny podíl 13 %, do roku 2020 je plánovaný růst na téměř 16 %. Tento závazek patří v evropském kontextu spíše k těm nižším (v Německu například obnovitelné zdroje díky podpoře vyrábí přibližně třetinu elektrické energie). „Růst domácí zelené energie může snížit naši závislost na dovozu ropy a zemního plynu i českou závislost na uhelných dolech,“ říká Martin Sedlák.

Představení soutěže Obnovitelné desetiletí. Zdroj: Aliance pro energetickou soběstačnost
Představení soutěže Obnovitelné desetiletí. Zdroj: Aliance pro energetickou soběstačnost

Více informací o vývoji obnovitelných zdrojů za uplynulých deset a možné impulsy pro další rozvoj šetrné energetiky shrnuje nový informační materiál Aliance pro energetickou soběstačnost a Solární asociace: Obnovitelné desetiletí: česká energetika na začátku moderní etapy je ke stažení zde: http://1url.cz/4teNi

Vizuální představení ocenění Obnovitelné desetiletí ke stažení:

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.