logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Oprav dům po babičce startuje 26. září, bytové domy o týden dříve

V programu Nová zelená úsporám se otevírá příjem žádostí o dotace 19. září v případě bytových domů a 26. září v případě rodinných domů, a to včetně podprogramu Oprav dům po babičce. Nová zelená úsporám Light, určená pro seniory, invalidní důchodce a osoby pobírající příspěvek na bydlení, běží beze změny kontinuálně od 9. ledna tohoto roku.

Reklama

Jednou z nejdůležitějších novinek je možnost čerpání podpory formou zálohy, a to na opatření na bytových domech ve vlastnictví společenství vlastníků jednotek a bytových družstev a na opatření v podprogramu Oprav dům po babičce, kde lze navíc čerpat i výhodně úročený úvěr od stavební spořitelny. Jednotkové dotace jsou v případě podprogramu Oprav dům po babičce a základní výzvy pro rodinné domy stejné.

Přečtěte si také Podmínky Oprav dům po babičce podrobně Přečíst článek

Parametry podprogramu Oprav dům po babičce jsou v zásadě stejné jako ve standardní Nové zelené úsporám. Velkou výhodou je ale zálohové financování. „Aby žadatel mohl získat peníze předem, musí realizovat komplexní zateplení, na dotaci tak lze získat až milion korun. Stejně jako ve standardní Nové zelené úsporám jde až o 50% dotaci. Komplexní zateplení domu se totiž v průměru může vyšplhat na více než 2 miliony korun,” upřesnil ředitel SFŽP ČR Petr Valdman. Renovaci pak lze doplnit o další opatření, ať už jde o fotovoltaiku, výměnu zdrojů energie, rekuperaci nebo třeba nádrž na dešťovou vodu. Dotaci i na tato opatření společně s dotací na zateplení dostanou žadatelé zálohově.

„V podprogramu Oprav dům po babičce jsme zpřesnili některé podmínky, abychom mířili přesně tam, kam jsme od začátku chtěli, tedy na mladé rodiny, které si potřebují opravit jednu svou nemovitost. Bude platit, že žadatel může společně se členy domácnosti vlastnit pouze jednu nemovitost určenou pro trvalé bydlení, tedy rodinný dům nebo byt,” upřesnil ředitel Petr Valdman. Vlastnictví například rekreačního objektu jako chaty či chalupy není na překážku. Vlastnictví bude posuzováno v době realizace projektu. Pokud rodina nabyde relevantní nemovitost v době udržitelnosti, nejedná se o porušení podmínek.

Novinkou je výměna starých plynových kotlů za tepelná čerpadla. Zachovány zůstávají i bonusy za kombinaci více opatření v jedné žádosti a desetiprocentní navýšení celkové dotace pro žadatele ze znevýhodněných regionů. Zjednoduší se též administrace žádostí, nově nebude nutné dokládat účetní doklady a u některých opatření ani projektovou dokumentaci a energetické hodnocení. V případě povinnosti předložit projekt, která zůstává u zateplení či nové výstavby, bude i nadále poskytována finanční podpora projektové přípravy.

U bytových domů ve vlastnictví obcí, příspěvkových organizací, škol, veřejné správy, nadací apod. jsou navýšeny jednotkové dotace i procento uznatelných nákladů oproti ostatním výzvám – té základní a výzvy pro SVJ a BD. „Jednou z našich priorit je zmodernizovat bytové domy ve vlastnictví obcí, příspěvkových organizací, veřejné správy a dalších subjektů. Vzhledem k tomu, že zde vnímáme zvýšený veřejný zájem, výrazně navyšujeme jednotkové dotace úsporných opatření. Dotace by mohla dosáhnout až do výše 70 % vynaložených nákladů. Podpora renovací bytových domů umožní benefitovat z rekonstrukcí bytových domů nejen jejich vlastníkům, ale i domácnostem v nájemním bydlení. V zateplených domech s úsporným zdrojem tepla ušetří nájemníci na cenách za energie nemalé částky,“ vysvětluje Petr Hladík.

Podmínky jednotlivých výzev pro rodinné a bytové domy naleznete také na TZB-info v rubrice Nová zelená úsporám.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.