logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Projekt na pěnovém skle se uchází o cenu v soutěži Adapterra Awards

Adapterra Awards je soutěž, která hledá inspirativní projekty pomáhající přizpůsobit města, domy, nebo krajinu klimatické změně. Přihlásit se se svým projektem může jak odborník z řad architektů a projektantů, tak i kutil ze soukromé sféry.

Reklama

Kritériem je, aby daný projekt byl citlivý k životnímu prostředí a aby představoval adaptaci na změnu klimatu. Posuzuje se funkčnost, závažnost, nebo skutečnost, zda je dané řešení přenositelné i na další projekty a lokality.

Soutěží se v kategoriích Volná krajina, Zastavěná území, Pracovní prostředí a Náš domov. V poslední zmiňované kategorii soutěží i Ing. arch. Martin Krč z Vize Ateliér, s.r.o. se svým projektem Pasivní dům Z. Návrh domu využívá výhody centrální dispozice, je navržen v energeticky pasivním standardu, základová deska leží na teplém polštáři z granulátu pěnového skla, zdivo je tvořeno z vápenopískových cihel a neposledně dřevo-hliníková okna propojují interiér se zahradou. Dům je neustále větrán rekuperační vzduchotechnickou jednotkou. Roční náklady na vytápění se pohybují kolem cca 7 000 Kč.

Jsme velmi potěšeni, že se tak prestižní soutěže zúčastní i dům, jehož základová deska je izolována pěnovým sklem. Uspět v soutěži mohou opravdu jen ty projekty, které jsou dlouhodobě citlivé k životnímu prostředí,“ říká Martina Coníková, obchodní ředitelka společnosti Refaglass, jedné z firem, která pěnové sklo v České republice vyrábí. „Již samotná účast dokazuje, že pěnové sklo se řadí k trvale udržitelným materiálům. Je vyrobené ze skla, je 100% ekologické a šetrné k životnímu prostředí. Zároveň svými parametry splňuje nároky na tepelné izolace,“ dodává Coníková.

Projekty posuzuje porota z řad předních odborníků na životní prostředí, klimatologů, urbanistů či ekologů.

V současné době probíhá hodnocení projektů a 4. listopadu 2021 budou vyhlášeni vítězové jednotlivých kategorií. Vše se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí České republiky, za podpory obchodních partnerů Nestle, hlavního města Prahy, Plzeňského Prazdroje a odborného garanta Integra Consulting.

Tvorba „polštáře“ z pěnového skla
Tvorba „polštáře“ z pěnového skla

Tvorba „polštáře“ z pěnového skla
Tvorba „polštáře“ z pěnového skla

Na obrázku je vidět tvorba „polštáře“ z pěnového skla. Základová železobetonová deska se tak ocitne uvnitř tepelné obálky a pomůže domu s akumulací tepla. Tuto koncepci pasivního domu „Z“ navrhl Ing. arch. Martin Krč (Vize Ateliér, s.r.o.), foto: Ing. arch. Martin Krč
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.