logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Z Německa: Turbína pro Nord Stream 1 se vrátí, topit dřevem nemůže každý

Návrat servisované turbíny pro Nord Stream 1 je reálný. Topit dřevem je výhodné, ale výrobci a kamnáři nestíhají pokrýt poptávku.

Reklama

WELT.de, Der Spiegel, 10.7.2022

Rusko tvrdí, že dodávky plynu do Evropy se zvýší, jakmile bude v plynovodu Nord Stream 1 v Baltském moři znovu instalována turbína servisovaná v Kanadě. Turbína by se tak vrátila zpět, proti vůli Ukrajiny.

Dodávku turbíny Siemens pro plynovod Nord Stream 1, která je na servisní prohlídce v Kanadě, umožní kanadská vláda. Kanadská vláda v sobotu oznámila, že společnosti Siemens Canada bude uděleno dočasné a odvolatelné povolení, které umožní vrátit opravenou turbínu pro Nord Stream 1 do Německa.

Rusko zdůvodnilo škrcení dodávek plynu potrubím mimo jiné chybějící turbínou. Kanadská federální vláda však zdůraznila, že to považuje za přetvářku a vidí, že Rusko používá dodávky plynu jako politickou zbraň. Rusko na druhé straně uvedlo, že dodávky plynu do Evropy se opět zvýší, až bude vrácena turbína opravená v Kanadě.

Podle ntv.de, 9.7.2022

Hon na kamnáře: "Nemůžeme topit jen dřevem"

Kvůli obavám z chladna v zimě je nyní během ukrajinské války o kamna větší poptávka než kdykoli předtím. Výrobci kamen nestíhají dodávat a ani kamnáři na tom nejsou lépe. Šéf sdružení zastupujícího cca 2000 kamnářů v rozhovoru pro ntv.de hovoří o výzvách, kterým jeho odvětví čelí, a o tom, do jaké míry kamna šetří náklady.

Všichni kamnáři hlásí mimořádnou poptávku. Důvodem je nedostatek energie a s tím spojená exploze cen. V tuto chvíli trvá v průměru tři měsíce, než se podaří na zákaznickou žádost reagovat a vůbec sepsat nabídku. Objednávkové knihy jsou plné zakázek, které čekají na vyřízení. Na vině je nejen vysoká poptávka, ale také problémy s dodávkami a úzká místa ve výrobě. Do nových kamen se nyní instalují i nedostatkové elektronické díly, například pro elektronické řízení spalovacího procesu a úzká místa jsou i v dodávkách žáruvzdorných šamotových cihel, kterými se vyzdívá topeniště. Toto kamnáři ovlivnit nemohou.

Přečtěte si také Čím nahradit ruský zemní plyn v EU a v ČR? Přečíst článek

Před ukrajinskou krizí zákazníci platili za metr krychlový dřeva 75 eur (1800 Kč). Ceny nyní vzrostly na 150 až 170 eur (3700 až 4300 Kč). Každý z jedenácti milionů majitelů kamen v Německu v současnosti objednává více dřeva než dříve. Jeden kubický metr dřeva odpovídá zhruba 200 kubíkům zemního plynu nebo 200 litrům topného oleje. Současná cena tohoto množství zemního plynu je téměř 300 eur, a proto při použití dřeva vzniká úspora.

Spolkové ministerstvo životního prostředí dávno před krizí zpřísnilo nařízení týkající se povolených emisí jemného prachu z kamen. Kominíci provedli tzv. klasifikační měření všech kamen na dřevo. V současné době existuje asi 4,5 milionu kamen na dřevo, která nové požadavky nesplňují. Stará kamna vypouštějí přes 350 miligramů pevných částic na jednu kilowatthodinu tepla. Nové zákonné požadavky jsou nižší než 40 miligramů. Je však třeba zdůraznit, že dřevo není hlavním emitorem, pokud jde o prach. Existují další oblasti, které vypouštějí mnohem více, jako je mobilita, zemědělství a průmysl.

V zásadě se počítá s tím, že kamna jsou provozována občas, například večer nebo o víkendu. Nejsou určena pro trvalý provoz. Samozřejmě, existují i varianty vybavené teplovodním výměníkem a z nich je teplo rozváděno do více místností. A pak jsou tu zařízení spalující pelety. Je však férové říci, že v Německu nemůžeme topit pouze dřevem. To samozřejmě není možné.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.