logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Kapalný plyn vyřeší energetickou otázku s rozjezdem výroby

Každý nový výrobní proces potřebuje energii. Co ale dělat, když je v místě nedostupná nebo lokace nabízí pouze jedno řešení, které je příliš drahé? Je třeba se porozhlédnout po jiné alternativě. A tou je kapalný plyn.

Představme si situaci, že máte kvalitní business plán, víte co chcete vyrábět a víte jak budete své produkty obchodovat. Potřebujete však místo, kam umístíte výrobu. Pronajmete si ho, nebo koupíte pozemek a na zelené louce postavíte výrobní halu. Pro začátek potřebujete energii. Nejen na vlastní výrobní proces, ale také na vytápění a na teplou vodu pro kanceláře i provoz. Jenže v místě není přípojka zemního plynu, neboť se často pozemek nachází v průmyslové zóně za městem. Elektřina je strašlivě drahá, zejména v dnešní době. Navíc ceny jsou nestabilní. Tak jaké zbývá řešení? Kapalný plyn.

Proč také ne. Kapalný plyn se jednoduše převáží v cisternách a skladuje v zásobníku, který si buď koupíte, nebo pronajmete, což je ta lepší varianta. Odpadne tak spoustu starostí. U průmyslové haly nemusíte uvažovat o variantě umístit zásobník pod zem, nejste-li zrovna puntičkáři na vzhled pozemku. Velikost zásobníku si necháte navrhnout podle předpokládané spotřeby. Neřešíte ekologii natož emisní povolenky, protože kapalný plyn – konkrétně propan – má vysoce ekologické spalování. Propan je nasycený uhlovodík, který je výrazně těžší než vzduch, je hořlavý a bez zápachu. Vyrábí se zkapalňováním ropných plynů, které vznikají při rafinaci ropy. Z toho důvodu se jeho cena odvíjí od ceny ropy, což bývá výhodné pro spotřebitele v letních měsících, kdy cena ropy obvykle klesá. Do kapalného stavu se propan dostává působením tlaku a nízké teploty. Před spalováním v plynovém kotli musí propan opět změnit skupenství. A jeho výhřevnost? Nejlepší hodnota ze všech: 46,4 MJ/kg.




Propan nebo propan-butan

Zásadní rozdíl mezi propanem a butanem je v teplotě odpařování. Zatímco propan se odpařuje až při teplotě −42 °C, propan-butan už při −13 °C. To znamená jisté omezení v případě směsi propan-butanu v zimních měsících v případě nadzemních zásobníků. Propan je sice o trochu dražší, ale má nesporné výhody, například vyšší oktanové číslo, je čistší s minimem obsahu síry. Molekula butanu sice obsahuje víc energie, ale protože kilogram propanu obsahuje zase více molekul, v celkovém součtu je tedy propan energeticky bohatší. A to jej zvýhodňuje.

Výhody zkapalněného propanu jsou tedy nesporné. Prakticky neexistuje, kromě elektřiny, rychlejší způsob jak rychle získat relativně levný a hlavně ekologický zdroj tepelné energie. Takto uvažoval i majitel kovovýroby nedaleko Brna, který se zaměřuje na výrobu středních a větších sérií dílů z oceli nebo z neželezných kovů. Ve zbrusu nové výrobní hale potřeboval teplou vodu, potřeboval vytápět kanceláře a částečně i výrobní halu. Využil proto nabídky české rodinné firmy TOMEGAS, která navrhla projekt se dvěma zásobníky na kapalný propan. Dodejme, že plyn, který TOMEGAS dodává, pochází výhradně z německých rafinérií, čímž je zaručena jeho kvalita. K pronájmu, ale i k případnému prodeji, má TOMEGAS k dispozici hned několik velikostí zásobníků od objemu 2,7 m3 až po 25 m3. Další informace můžete získat na adrese www.tomegas.cz


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.