logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Tepelná čerpadla AC Heating a Loxone aneb využijte chytrý dům naplno s topením i chlazením

Inteligentní elektroinstalace v domě se stává stále častějším prvkem

Chytrá domácnost by měla zvládnout mnoho funkcí snadno a sama. Spotřebiče na to však musí být připravené. Třeba jako tepelná čerpadla AC Heating.

Inteligentní elektroinstalace v domě se stává stále častějším prvkem

Důvod je jednoduchý. Technická zařízení budov jsou komplexnější, než tomu bylo dříve, požadavky majitelů domů jsou vyšší, nároky na efektivní využití energií i komfort stoupají, což dává logicky větší prostor domácí automatizaci.

Moderní dům může obsahovat:

  • centrální řízení světel, které obsahuje různé scény, stmívání jednotlivých svítidel, automaticky řízené venkovní osvětlení zahrady,
  • centrální ovládání napájecích zásuvek 230 V, které zajistí, že po odchodu z domácnosti budou zapnuté jen ty spotřebiče, které nezbytně nutně mají pracovat i po odchodu,
  • stínicí roletové nebo žaluziové systémy,
  • ovládání přívodu vody, které se zastaví, poté co opustíte dům, abyste po návratu nemuseli čelit vytopení, domácnosti díky prasklé hadičce od vodovodního kohoutku v kuchyni
  • zavlažovací systém pro zahradu
  • systém filtrace a vytápění bazénu
  • zabezpečovací a dohledový systém, včetně kontroly zavřených oken při opuštění objektu,
  • IT infrastrukturu jako takovou,
  • fotovoltaickou elektrárnu,
  • vzduchotechniku,
  • topení,
  • chlazení
  • a jistě nespočet dalších technologií

Když tento výčet čteme a chtěli bychom všechny technologie ovládat ručně, znamenalo by to, že když přijde návštěva, musíme nastavit ručně třeba deset světelných zdrojů v obývacím pokoji (které nám architekt vymyslel a která jsme za nemalé peníze pořídili) na požadovanou intenzitu, jít s hadicí zalévat, otevřít ručně všech patnáct okenních žaluzií, nastavit větrání na žádanou úroveň, případně nastavit chlazení atd.

Při odchodu z domu bychom zase měli teoreticky obejít všechna okna, zkontrolovat, jestli jsou zavřená, pozhasínat všechna světla, nastavit vzduchotechniku do útlumu, topení a cirkulaci teplé vody také, dále uzavřít přívod vody v technické místnosti, následně pak zabezpečit dům, zamknout a doufat, že jsme nic nezapomněli.





Nešlo by to snáze? Dům má sloužit Vám, ne Vy jemu,

Co takhle přijít domů, odemknout pomocí otisku prstu, tím automaticky odjistit zabezpečovací systém, automaticky nastavit světla, aktivovat cirkulaci teplé vody, rozběhne se vzduchotechnika, otevřou se žaluzie, prostě se všechno stane hned a samo?

Při odchodu pak zase jen zabezpečit, zamknout a celý dům automaticky přejde do definovaného módu.

Jak je vidět, ušetří to mnoho času, elektrické energie a třeba ono automatické uzavírání přívodu vody ušetří i nejednu „katastrofu,“ jistě je také dobré, když se předejde stavům, kdy vzduchotechnika chladí a topení topí současně a podobně. Jedná se i o velké pohodlí, když celý dům ovládáte z jednoho uživatelského rozhraní, třeba z mobilu.

Smysl to dává. Dům pak slouží efektivně Vám, ne Vy jemu.

Propojitelnost výrobků různých dodavatelů nebo „koupit vše od jedné značky?“

Je naprosto zásadní, aby všechny systémy byly propojitelné. Není řešením „koupím vše od jednoho výrobce.“ Proč? Je to jednoduché. Neexistuje totiž jeden výrobce, který by zákazníkovi nabídl kompletní sortiment technického zařízení budov, který bude úplně každému na světě špičkově vyhovovat. Zákazníci si právě proto vybírají různé dodavatele různých komponentů a propojují je navzájem.

Efektivně bude fungovat jen takový systém, který je dobře řízen. Aby byl dobře řízen, musí být od uživatele i dobře nastaven. K tomu potřebuje uživatel jednotné a přehledné uživatelské rozhraní.

Již v minulosti jsme do našich řídicích systémů xCC na základě opakujících se požadavků zákazníků integrovali některé funkce chytré elektroinstalace v oblasti ovládání rolet, automatického rozsvěcení i zhasínání světel na základě západu a východu slunce, propojení s fotovoltaickou elektrárnou (FVE), řízení bazénové technologie, stínicích rolet nebo žaluzií, případně externí programovatelné výstupy pro další funkce. Mnoho zákazníků tuto rozšířenou funkcionalitu ocení, ale pokud chcete opravdu plnohodnotnou chytrou elektroinstalaci se vším všudy, nezbyde Vám jiná možnost, než si ji pořídit.

Existují různé systémy a různí dodavatelé domácí automatizace, ale v současné době se jako velmi zajímavý systém profiluje dodavatel LOXONE, který disponuje širokým sortimentem řešení i velkým množstvím servisních a instalačních firem.

Naprosto klíčovým prvkem v domě je systém topení a chlazení, tedy tepelné čerpadlo, mimo jiné proto, že se jedná o prvek, který ovlivní zásadním způsobem celkové provozní náklady domu.




AC Heating + LOXONE = perfektní spojení

Na základě masivní poptávky zákazníků jsme se rozhodli připravit náš řídicí systém xCC pro propojení se systémy inteligentních budov pomocí protokolu Modbus, který je velmi robustní, univerzální a Loxone jej také proto používá.

Propojení obou systémů je řešeno ethernetovým kabelem přes místní síť LAN. Systém Loxone má v rámci domu rozmístěné teplotní senzory v ovladačích (prostorové přístroje/termostaty) a současně ovládá termostatické hlavice nebo pohony v rozdělovači podlahového topení. xCC dostává informaci o požadované teplotě z jednotlivých místností, dále obdrží informaci o skutečné teplotě, která v místnosti je a nazpět sdělí přes protokol Modbus směrem k LOXONE pokyn jakým způsobem nastavit servopohony topných okruhů.

Díky tomu je možné využít propracované řídicí algoritmy tepelného čerpadla, která xCC po mnoha letech vývoje umí, a propojit je s příjemným uživatelským rozhraním Loxone. Rovněž uživatel nepřijde o službu AC Connectivity, stejně tak jako o automatickou dálkovou diagnostiku dispečinku AC Heating.

Napojení je otestováno nejen námi, ale i specialisty z Loxone. Dokumentace k integraci je též umístěna na stránkách Loxone Support Comunity.

Výsledkem je moderní, chytrý dům s ekologickým a úsporným vytápěním

Pokud sháníte řešení tohoto typu, můžete se na nás obrátit, rádi se s Vámi podělíme o zkušenosti z naší bohaté praxe.

Za tým AC Heating
Ing. Lubomír Kuchynka


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.