logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Důvodem pro tepelné čerpadlo jsou nyní jednoznačně úspory

U mikrofonu živého vysílání estav.tv je Martin Kopáček z AC Heating. Paradoxně je třeba si dát pozor u novostaveb s velmi nízkou tepelnou ztrátou kolem 2-3 kW, kde je investice do TČ velká oproti očekávané úspoře.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Klimatizace a tepelné čerpadlo fungují technologicky na podobném principu

"Nejdůležitější téma je dnes plynový kotel a cena dodané energie, kdy s TČ můžeme ušetřit cca 40 %. TČ je vhodné pro jakýkoliv byt, ale tepelné ztráty a způsob předávání tepla je samozřejmě důležitý. S konkrétní situací je třeba počítat a TČ podle toho navrhnout," říká Martin Kopáček z AC Heating s tím, že detailní výpočet je nutný nejen z pohledu investice, kdy větší TČ je samozřejmě dražší.

"Paradoxně je třeba si dát pozor u novostaveb s velmi nízkou tepelnou ztrátou kolem 2-3 kW, kde je investice do TČ velká oproti očekávané úspoře," doplňuje Kopáček.

"Investice jako celek včetně všech dalších přípravných prací (topenářské práce, elektrikářské práce, stavební příprava) vychází a 200-300 tisíc Kč, aktuálně lze žádat o podporu z fondu NZÚ SFŽP. Pokud chceme systémy kombinovat (například FV a TČ), vždy je třeba přemýšlet o chytré regulaci, protože jen tak můžeme využít součinnosti použitých technologií," říká dále Martin Kopáček.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.