logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

5 mýtů o záchytném systému proti pádu osob

Jde o prostředek, který vašim pracovníkům může někdy zachránit život, přitom ho mnozí často podceňují. Řeč je o střešním záchytném systému. Jaké jsou nejčastější chyby, které můžou být fatální?

Mýtus 1: Jsem jen pár metrů nad zemí, takže záchytný systém nepotřebuju

K většině pádů dochází z relativně malých výšek, jelikož pracovníci podceňují riziko. I tak pád může způsobit nějaké vážnější zranění.

Mýtus 2: Nebudu se pohybovat u okraje střechy, takže se mi nemůže nic stát

Na střeše se nachází rizikové zóny a ne vždy je pracovník dobře obeznámen s tím, kde začínají a kde končí. Dalším faktorem jsou samozřejmě měnící se podmínky, například vlivem počasí (jako námraza skrytá vrstvou sněhu).

Mýtus 3: Zabere to jen pár minut, takže žádné bezpečnostní vybavení nepotřebuju

Čas, který ve výšce pracovník stráví, nemá žádný vliv na to, jestli musí použít OOPP a záchytný systém. Riziko pádu existuje vždy, třebaže osoba na střeše stráví jenom pár minut. 

Mýtus 4: Mám na sobě celotělový postroj a jsem přichycen ke kotvicímu bodu, takže jsem v bezpečí

To bohužel záleží na okolnostech. Systém musí být navržen tak, aby osoba při pádu nenarazila do žádné překážky. K tomu jsou však zapotřebí i správné délky spojovacího prostředku, správně nastavené OOPP (osobní ochranné pracovní prostředky), pravidelné revize systému i OOPP a mnoho dalšího.

Mýtus 5: OOPP jsem kontroloval nedávno, takže už nemusím

OOPP musí být zkontrolovány před každým použitím; nemají zjevné defekty a deformace? Vyžadovány jsou potom i roční revize proškoleným pracovníkem.

 

Práce ve výškách není legrace a jakákoliv nehoda může být osudová, nepokoušejte svoje štěstí. S námi nespadnete.

CHCI ZJISTIT VÍCE


ROOFIX
logo ROOFIX

Český certifikovaný výrobce střešního záchytného a zádržného systému proti pádu osob ROOFIX. Nově prodáváme i vybavení pro práci ve výškách. Nabízíme tak komplexní ochranu při práci ve výškách. Smyslem naší práce je zajistit bezpečný pohyb a práci na ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.