logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nosník vs. záklop: 5 rozdílů v kotvení střešního záchytného systému

Není dřevo jako dřevo. Jaké jsou rozdíly v montáži střešního záchytného systému do nosníku a záklopu?

Přestože lze montovat takřka do čehokoliv, každý podklad střechy má svá specifika, to se zohledňuje při výrobě plotny (základové desky kotvicího bodu) i při způsobu kotvení. Jak je to tedy s dřevěným nosníkem a záklopem? V čem se liší?

Nejdříve však, co je záklop střechy?

Jde o celoplošné zakrytí střechy nad nosnou konstrukcí. Nejčastěji se používají prkno a OSB deska.

 

5 HLAVNÍCH ROZDÍLŮ

1.  Je jedno, kam kotvím. To je samozřejmě nadsázka, nicméně montáž do záklopu má jednu výhodu, a to, že nemusíte hledat nosník. To vám ušetří nejen čas, ale i nervy.

2. Kolik děr vyvrtám. Ačkoliv se plotna úzkého sloupku do nosníku neliší od té u záklopu, u záklopu je potřeba více vrutů (přesněji 16, kdežto do nosníku stačí zpravidla 10 šroubů) - viz obrázek.

3. Na délce záleží. Když už mluvíme o vrutech, do záklopu se použijí pouze vruty kratší (tedy 16x 6 mm x 60 mm), do nosníku se používají dvě velikosti (4 vruty o velikosti 8 mm x 150 mm přijde přímo do nosníku, 6 velikosti 6 mm x 60 mm potom do desky).

4. Jaký sloupek zvolím. U záklopu je možné použít pouze úzký sloupek, u kotvení do nosníku se potom kotví úzký i silný (ten se používá výhradně v kombinaci s nerezovým lanem, a to vždy v rozích, nebo při ukončení nerezového lana).

5. Kolik pracovníků se jistí. I v tomto bodě se nosník a záklop rozchází. Na záchytném systému kotveným do záklopu se může jistit jen jedna osobě, u nosníku se to liší. Na úzkém sloupku se můžou jistit 3 osoby, zatímco na silném pouze jedna.

 

Další produkty ↓

Katalog produktů ROOFIX


ROOFIX
logo ROOFIX

Český certifikovaný výrobce střešního záchytného a zádržného systému proti pádu osob ROOFIX. Nově prodáváme i vybavení pro práci ve výškách. Nabízíme tak komplexní ochranu při práci ve výškách. Smyslem naší práce je zajistit bezpečný pohyb a práci na ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.