logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Integrovaná pružina jako nástroj pro lepší zachycení pádu

Protože víme, že práce ve výškách může být někdy výzvou, neustále hledáme způsob, jak při ní zajistit ještě větší bezpečnost. Ve zkratce představíme vylepšení našich lanových systémů.

Jednou z novinek roku 2020 v záchytných systémech ROOFIX (české střešní záchytné systémy proti pádu osob) bylo odladění integrované pružiny, díky čemuž jsme vylepšili funkcionalitu a docílili uživatelsky přívětivějšího a bezpečnějšího užívání.

Záchytný systém na střeše eliminuje riziko pádu a zajistí bezpečný a bezstarostný pohyb. Jakákoliv činnost v rizikových zónách současně proběhne v souladu s regulacemi. Systém vás v podstatě nechá „spadnout“, pád však zachytí v přípustné hloubce. Vedle něho existuje i systém zadržení pádu, který vás (jak název napovídá) ani spadnout nenechá.

Co nejhladší zachycení zabezpečí právě pružina. „Ta ztlumí pád až trojnásobně,“ vysvětluje CEO Jakub Kopřiva. „Síly, které jsou pádem vyvolány dosahují bez tlumení a deformace až patnáctinásobek váhy. Když se k tomu přidá ještě rozklad sil na laně, může se na koncích úseků výsledná síla zvětšit o dalších 70 %.“ Jako příklad uvádí, že při váze 100 kg (1 kN) dosáhne rázová síla 25 kN, tj. 2,5 t.

Nejde o jedinou výhodu, kterou s sebou integrace pružiny přináší: „Větší výkyvy teplot můžou způsobit roztažení, potažmo stažení nerezového lana, na němž se osoba jistí. Lano instalované v délce 100 m při teplotě 20 °C se může při teplotě -20 °C zkrátit až o 5 cm. To, aby tato přirozená reakce nijak neovlivnila činnost záchytných prvků, obstará právě pružina.“ Nastalá situace nic nemění, jakákoliv změna délky lana se stává irelevantní, protože pružina se jí přizpůsobí.

Stále nevíte, jak naše systémy fungují? ↓

Chci více info


ROOFIX
logo ROOFIX

Český certifikovaný výrobce střešního záchytného a zádržného systému proti pádu osob ROOFIX. Nově prodáváme i vybavení pro práci ve výškách. Nabízíme tak komplexní ochranu při práci ve výškách. Smyslem naší práce je zajistit bezpečný pohyb a práci na ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.