logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak zajistit bezpečnost na šikmých střechách? Máme řešení

Říká se, že nebezpečí číhá na každém rohu, my můžeme potvrdit, že i na každé střeše. Způsobů, jak zabezpečit pohyb na plochých střechách, je hned několik. Jak ale na šikmé střechy?

Bezstarostný pohyb na plochých střechách lze řešit pomocí prostředků kolektivní ochrany (jako je zábradlí) anebo střešním záchytným (příp. zádržným) systémem (tedy kotvicími body). Lze obdobně řešit i šikmé střechy?

I ty lze zabezpečit klasickými kotvicími body - sloupky (viz obrázek vlevo) -, anebo použít střešní háky (na obrázku napravo). Univerzální návod na to, co vybrat, neexistuje, nicméně háky jsou lepší volbou například u dřevěných konstrukcí, kdy je krytinou pálená taška nebo plech.

Obtíží může být nalezení krokví, na které se prvky montují, ideální je tak řešit montáž ještě před pokládkou krytiny.

Důležitý je i sklon střechy

Při navrhování záchytného systému se potom řeší i sklon střechy. Pokud je menší než 15°, pak je možnost vést po obvodu střechy nerezové lano. Pokud je však střecha strmější, instalují se kotvicí body podél hřebenu a v rozích střechy. Jestliže se v tomto případě chce pracovník dostat na další úsek střechy, musí se přepnout na další kotvicí bod. I tak se nemusí dostat na všechna místa, protože je limitován délkou spojovacího prostředku.

A jak určit šikmost střechy?

Není to nic obtížného. Posuzuje se podle sklonu vnějšího povrchu. Zpravidla potom:

  • ploché střechy mají sklon vnějšího povrchu α ≤ 5°
  • se sklonem vnějšího povrchu 5° < α ≤ 45° jsou potom šikmé střechy
  • a strmé střechy potom se sklonem vnějšího povrchu 45° < α < 90°

 

Toto téma je daleko obsáhlejší, pokud tak máte nějaké otázky, určitě se obraťte na někoho z našeho týmu ROOFIX.

www.ROOFIX.cz


ROOFIX
logo ROOFIX

Český certifikovaný výrobce střešního záchytného a zádržného systému proti pádu osob ROOFIX. Nově prodáváme i vybavení pro práci ve výškách. Nabízíme tak komplexní ochranu při práci ve výškách. Smyslem naší práce je zajistit bezpečný pohyb a práci na ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.