logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Dotace nepomáhají ke splnění cíle energetických úspor do roku 2020

Dotační programy nefungují pro plnění cíle pro energetické úspory do roku 2020, plán je v deficitu. Proto MPO nyní zvažuje, že se dohodne přímo s průmyslovými firmami.

Reklama

Pro příští rok MPO očekává jen minimální zlepšení a deficit by se tak mohl vyšplhat na 40 z celkových 191 petajoulů úspor energie do roku 2020. Například v operačním programu OP PIK je na úspory ve firmách 20 miliard Kč, průmysl se měl podílet zhruba z poloviny. OP PIK má o třetinu vyšší alokaci než v uplynulém období. Ale mnoho firem od podání plné žádosti ustoupilo, když zvážili výši investice ke splnění základních kritérií, např. požadavek úspory CO2.

OPPIK - Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost - Informační portál o dotacích pro podnikatele

Úspory dohodou nebo nařízením

Ministerstvo průmyslu se chce vyhnout situaci, kdy by dodavatelé energií měli povinnost u zákazníků úspory zajistit podle platného akčního plánu pro energetickou efektivitu, a deklaruje, že by se v tom případě jednalo pouze o doplněk ke stávajícím opatřením. Prioritou státu jsou dobrovolné dohody s průmyslovými firmami, v nichž by se podnikatelé zavázali k provádění úsporných opatření. Reakce firem by mělo mít MPO na konci roku. Pokud budou dohody průchodnou cestou, změnil by se i akční plán, z něhož by zmizela hrozba pro obchodníky s energiemi. Pokud přínosy převyšují náklady, pak model dohod podle E15 funguje u průmyslových firem například v Dánsku a ve Finsku.

„Opatření jsou tam nákladově nejefektivnější. Na jednotku uspořené energie firmám stačí čtyřikrát méně dotací než v jiných oblastech,“ řekl pro E15 Ing. Jaroslav Maroušek, CSc., předseda správní rady SEVEn, o.p.s..

OPPIK - Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost - Informační portál o dotacích pro podnikatele
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.