logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

HELUZ bere objednávky a dodává do 6 týdnů

HELUZ dodává na stavbu do max. 6 týdnů. Na co si dát pozor při zahájení stavby? Poslechněte si rozhovor s Petrem Porubským, obchodním a marketingovým ředitelem společnosti HELUZ.

Poslechněte si rozhovor s Petrem Porubským, obchodním a marketingovým ředitelem společnosti HELUZ

Pozvání k mikrofonu v redakci ESTAV.tv přijal Bc. Petr Porubský, obchodní a marketingový ředitel společnosti HELUZ, která se výrobě cihel věnuje od r. 1876, kdy se v Dolním Bukovsku vypálily první cihly.

TZB-info: Začněme na prahu nové stavební sezóny ohlédnutím za posledními 3–5 lety? Co v grafu poptávky udělá poklesy a růsty?

Petr Porubský: „Roky, které nyní v tom krátkodobém hledisku máme za sebou, byly plodné. Nebyla to čistá růstová křivka, ale byly to dobré roky."

TZB-info: Je to jen o lidech a jejich chuti a potřebě bydlet a podnikat, tedy stavět domy pro bydlení, průmysl a zemědělství? Jak do vývoje v posledních 5 letech zasáhla třeba ekonomická situace?

Petr Porubský: „Období 3-5 let zpátky bylo výborné pro investice, hypoteční úvěry, byly příjemné úrokové sazby, nízká inflace. Ale roli hrají i pocity investora, v době covidu například přijdu o práci, obavy z nižších příjmů apod. Na druhou stranu vidíme naprosto plné vytížení projektantů. Vlivů je celá řada a nelze specifikovat, co přesně je rozhodující faktor. Globálně jsme ale nyní ve stabilním růstu, v rámci Česka chuť stavět určitě je."

TZB-info: Zmínili jsme se o změně sortimentu od klasické cihly. Jak do vývoje, výroby a prodeje vstupuje legislativa, tedy požadavky na obálku budovy, požadavky na akustiku vnitřních stěn a podobně?

Petr Porubský: HELUZ se dlouhodobě snaží být v předstihu před novými povinnostmi, takže zákazníci si vždy bez problémů mohou zvolit to, co bude odpovídat trendům a požadavkům. Zároveň samozřejmě novinky reagují na preference zákazníků. Tak vznikly třeba těžké stropy proti letnímu přehřívání stavby. Stále platí naše motto ‚Normální je nezateplovat‘, protože naše domy jsou úsporné i bez zateplení, eliminujeme další vrstvu materiálu a nabízíme benefitem lepší prostředí v domě. Dalším příkladem mohou být univerzální překlady.“

TZB-info: Jaký vliv má situace třeba na trhu pracovní síly? Myslím nedostatek pracovní síly a míra kvalifikace.

Petr Porubský: „Vidíme a těší nás, že investoři jsou již více informovaní. Otázkou je odkud a jak, ale je to dobrý trend. Chybovost na stavbách klesá. Na druhou stranu my se hodně snažíme v tomto procesu pomoci. Průběžně a pečlivě monitorujeme chyby na stavbách a přemýšlíme, jak těmto chybám předejít. Chytrým řešením, radám na webu, on-line projektem Můj HELUZ s například příručkou vedení stavby nebo sledováním dodávky materiálu, edukačními materiály, školením stavebních firem, ale i pomocí investorům. V tomto segmentu se hodí jako příklad SIDI, spojovací materiál místo malty a pěny.“

Přečtěte si také Bez zednické lžíce a v ceně cihel HELUZ Přečíst článek

TZB-info: České stavebnictví je velmi závislé na pracovní síle ze zahraničí. Jak očekáváte, že do stavební sezóny zasáhne válka na Ukrajině?

Petr Porubský: „Samozřejmě, že situaci sledujeme. Lidsky i profesně. Samotné výroby se situace netýká, ale u našich partnerů, stavebních firem, je situace leckde komplikovaná, ale na nějaké hodnocení je ještě brzy.“

TZB-info: Jak si stojí stavba cihlového domu oproti konkurenci? Co investor porovnává? Životnost, ekologii, tradici, rychlost stavby, cenu, energetickou náročnost domu…

Petr Porubský: „Jde samozřejmě o osobní zkušenost, dostatek informací, reference i tradici, ale roli hrají v náš prospěch třeba i výhodnější pojistné podmínky. Podle statistického úřadu je u nás více než 80 % rodinných domů cihelných. Vedle pořizovací ceny je třeba důležitým hlediskem i životnost. A také benefitem je HELUZ ucelený systém, není to jen nákup cihel, ale i třeba roletové schránky.“

TZB-info: Nacházíme se v době, kdy se na trhu stavebních materiálů skloňuje dostupnost materiálů více než kdy jindy. Co HELUZ? Co cihly? Jaké jsou dodací lhůty?

Petr Porubský: „Jakkoliv jsou v současné době výroba a plánování náročné, zákazníci mohou sortiment HELUZ normálně objednávat. Dodací lhůty uvádíme 6–8 týdnů, ale běžně dodáváme do 4 týdnů. To považuji s ohledem na celý proces přípravy stavby jako bezproblémové. Většina dodávek jde na konkrétní stavby, tedy přesně objednávku uskuteční zákazník u obchodníka a na stavbu jde materiál přímo od nás."

TZB-info: Pomalu končí čas našeho rozhovoru, zatímco čas stavebníků začíná. Na co si dát pozor při zahájení stavby? Co se zpětně napravuje velmi těžko?

Petr Porubský: „Jako první bych zmínil perfektní založení stavby a k tomu investory vítanou službu, kdy se založením stavby i pomůžeme. A samozřejmě nepodcenit přípravu. Projekt, výběr stavební firmy a stavební dozor.“

Děkuji za rozhovor.


HELUZ cihlářský průmysl a.s.
logo HELUZ cihlářský průmysl a.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdících systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. Zákazníkům nabízí kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.