logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Sportovní hala v Modřicích s plastickou omítkou

V posledních letech stojí stále více za pozornost projekty, u kterých omítka, respektive fasáda, neplní jen čistě technickou funkci, ale naopak vytváří určitý kontext. Příkladem je nová sportovní hala v Modřicích. Autorem návrhu je Atelier bod architekti, s.r.o.

Reklama

Úkolem architektů bylo vyprojektovat na jedné straně funkční objekt sportovní haly a současně komunitního centra. Hala je navržena jako monolitická železobetonová konstrukce se stěnami o tloušťce 200 až 300 mm, která je zastřešena z části ocelovou a z části železobetonovou konstrukcí. To je doplněno světlíky. Plastická fasáda se tak stala spojovacím prvkem.

Na objekt byl navržen vnější tepelněizolační kompozitní systém ETICS Cemixtherm COMFORT EPS. Izolantem je v tomto případě expandovaný polystyren tloušťky 200 mm lepený Cemix 135 Lepicí a stěrkovou hmotou COMFORT. Tato hmota byla posléze použita i při stěrkování povrchu (doplněná sklovláknitou tkaninou). Následovala aplikace penetrace Cemix Penetrace ASN, na kterou byla nanášena finální omítka Cemix 043 bv Flexi štuk. Právě tato plastická omítka se stala hlavním motivem, který vytvořil důležitý kontext mezi novou a historickou stavbou.





Před vlastní realizací plastické omítky byl na podklad osazen vodicí profil, po kterém se pak pohybovala speciálně vyrobená šablona z nerezového plechu, která nanesenou vrstvu omítky vytvarovala do požadované podoby. Důležitým detailem bylo průběžné napojení profilových zubů omítky u kolmých stěn objektu tak, aby byly zachovány průběžné linie.Na tvarovanou omítku byl použit Cemix Elastický fasádní nátěr v odstínu SE 55 (šedá).

Realizovaná stavba se stala inspirací, jak je možné využít široký potenciál omítek Cemix a vytvořit tak charakterizující detail objektu. Svědčí o tom i vítězství v prestižní soutěži Grand Prix Architektů, kde získala Národní cenu za architekturu 2020.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.