logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Fotovoltaická elektrárna s hybridním úložištěm je standardem moderní domácnosti

Hybridní bateriové úložiště ČEZ BATTERY BOX 3F je unikátní český výrobek. Vyvinula a patentovala ho skupinka nadšenců ve firmě OIG Power s.r.o. Hlavního manažera vývoje Ludvíka Dolečka jsme pozvali do studia estav.tv k rozhovoru.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Co je hybridní bateriové úložiště?

Zjednodušeně se dá bateriové úložiště popsat jako sofistikovanější montážní blok, který se vyrobí v dílně, doveze se na místo instalace a připojí se k fotovoltaické elektrárně, domovnímu rozvaděči a distribuci. Jeho výhodou je vzájemná provázanost jednotlivých prvků. Tedy střídače, baterií, rozvaděče a jimi nadřazeného inteligentního systému regulace. Další předností oproti samostatné montáži jednotlivých prvků je rychlost instalace.

Proč vznikl ČEZ BATTERY BOX 3F?

Ludvík Doleček popsal, že patentové řešení hybridního bateriového úložiště vzniklo na základě zkušeností z montáží fotovoltaických elektráren. Stále jsme řešili problémy se sladěním jednotlivých prvků a jejich jednotným řízením a montáže se prodlužovaly. Více jak dva roky jsem hledali řešení, které by tyto problémy odstranilo. A právě díky tomuto intenzivnímu hledání vznikl ČEZ BATTERY BOX 3F.




Jaké jsou hlavní konkurenční výhody tohoto výrobku?

Podobných zařízení se dnes na trhu nabízí již několik. Za naši výhodu považuji vlastní nadřazený řídicí systém zastřešující všechny prvky a rychlost montáže. Díky opravdu logicky propracované připojovací svorkovnici je zaškolený montér schopen připojit batterybox za méně než jednu hodinu. To se samozřejmě pozitivně projevilo v produktivitě práce montážních čet. Jako hlavní konkurenční výhodu ale vidím v on-line připojení na centrální firemní dispečink. Ten jsme rovněž úplně od základu vyvinuli vlastními silami. Operátor tak vidí v případě potřeby zásahu nejen okamžité parametry všech více než 6000 dosud připojených batteryboxů, ale i celou jeho historii od data připojení.

Jakou další přidanou hodnotu má ČEZ BATTERY BOX 3F pro uživatele?

Zajímavým benefitem je podrobnější pohled do struktury spotřeby elektřiny rodinného domu. Uživatel vidí okamžitou spotřebu v jednotlivých fázích. U modelu Queen pak si může rozkliknout spotřeby rozdělené do zálohované a nezálohované části. Tím může jednoduše identifikovat největší „žrouty“ ve spotřebě a často je možno najít i poruchový stav některého spotřebiče. Ten se dá zjistit tak, že se v některé fázi začnou objevovat netypické hodnoty spotřeby – vysoké nebo naopak nízké.




Může uživatel nějak zasahovat do provozu bateriového úložiště?

Ano může. Všechny modely jsou vybaveny čtyřmi pracovními režimy, které vznikly na základě zkušenosti a podnětů zákazníků. Jednotlivé režimy upřednostňují různé priority využití vyrobeného výkonu a priority pokrytí spotřeby domu z výroby, z distribuční sítě, nebo z baterií. Jednou z nich je i provoz s plně nabitými bateriemi, který jsme nazvali příznačně UPS. Ten je výhodně využitelný pro období hlášených výpadků sítě nebo předpokládaných nehlášených, jakou je např. předpovídaná bouřka. V současnosti chystáme další dvě verze.

V čem se nedávno představená novinka ČEZ BATTERY BOX 3F Queen liší od předchozích modelů?

První odlišností, která je patrná na první pohled je designové provedení. Na rozdíl od předchozích modelů, které jsou určeny k umístění do technické místnosti, tento model připomíná spíše domácí vinotéku a je možné ho umístit kdekoliv v obytném prostoru mimo ložnice. Umožňuje to i extrémně nízká hladina hluku. Té se podařilo dosáhnout volbou střídačů s pasivním chlazením, bez ventilátorů. Další předností je nahrazení LCD displeje, nový model umožňuje zobrazovat výrazně vyšší množství informací na externě umístěném tabletu. Tablet může být od kteréhokoliv výrobce a je ho možno přenášet a sledovat v kterékoliv místnosti rodinného domu. Tato zdánlivá drobnost umožňuje pohodlně sledovat okamžitou výrobu fotovoltaické výrobny, stav baterií a řadu dalších parametrů zařízení. A podle toho i zapínat spotřebiče s vyšší spotřebou, jejichž provozní dobu lze posouvat. Typicky např. myčku nádobí, pračku, sušičku, někdy i žehličku. Lze tím dosáhnout docela zajímavé úspory v množství elektřiny odebrané ze sítě.

Podrobnější popis zařízení uvidíte ve videorozhovoru. V dalším pokračování rozhovoru se zaměříme na konkrétní popis vlastností a obsluhy úložiště. Popis bude určen pro uživatele ČEZ BATTERY BOX 3F modelu Queen.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.