logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama
Vytápíme kapalnými palivy

Topný olej EL ve vytápění, část 4/6 – hořáky

Spalování extra lehkých topných olejů je díky moderním hořákům čisté a vysoce účinné. Inovativní technologie přináší jistotu a spolehlivost.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Základem vysoké energetické účinnosti využití TOEL jsou kvalitní hořáky. Vzhledem k rozšíření TOEL, a to nejen v Evropě, jsou nyní k dispozici kvalitní hořáky jak pro běžný provoz k vytápění budov, tak i pro specifické požadavky různých průmyslových technologií. Vedoucím dodavatelem hořáků na TOEL je koncern Weishaupt zastoupený v 39 státech. Oblíbenost těchto hořáků je založena mimo jiné i na možnosti jejich testování ve zkušebně pro výkony od 1,9 kW až po 20 MW.

Pro některé spotřebitele je zásadní i možnost více palivového provozu. Některé hořáky Weishaupt umožňují využít zemní plyn nebo propan, bioplyn, degazační plyn, koksárenský plyn kombinovaně s TOEL, LTO, TTO, kerosinem, s bio oleji, tuky, alkoholem.

Přečtěte si také Vytápíme kapalnými palivy Více k tématu

Pro výkony do 200 kW se obvykle využívá jednostupňová regulace výkonu. U vyšších výkonů je možná dvou nebo třístupňová. Od cca 600 kW je možná i regulace plynule modulovaná.

Pro správnou činnost hořáku je zásadní optimální řešení přívodu TOEL. V některých případech stačí jednotrubkové, jinak se volí dvoutrubkové cirkulační, případně zjednodušená verze cirkulace.

S ohledem na ochranu životního prostředí pro využití TOEL má zásadní význam produkce emisí oxidů dusíku. Množství NOx je snižováno speciální konstrukcí hořáku. Ten vytváří dvojí plamen, primární a sekundární. Výsledkem je celkově nižší teplota plamene a tím potlačení tvorby emisí NOx.

Na snížení vlastní spotřeby elektrické energie hořákem potřebné pro pohon ventilátoru, ale i jeho hluku, má zásadní vliv použití ventilátorů s elektronickou regulací otáček v závislosti na požadovaném výkonu hořáku. Tento princip rovněž optimalizuje spalovací proces.

Zajímá Vás využití extra lehkých topných olejů a chcete pomoci při řešení Vašeho projektu?
Obraťte se na odborníky.
Přečtěte si také Ceny topného oleje EL (extralehkého) Přečíst článek
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.