logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kohoutková voda kvalitnější a dostupnější v restauracích a veřejných budovách

Kohoutková voda kvalitnější a dostupnější v restauracích a veřejných budovách, foto © Fotolia.com
Kohoutková voda kvalitnější a dostupnější v restauracích a veřejných budovách, foto © Fotolia.com

Poslanci Evropského parlamentu odsouhlasili návrh směrnice, jejímž cílem je i zlepšení dostupnosti a kvality kohoutkové vody.

Reklama

Směrnice pro kvalitu a dostupnost vody z kohoutku

Voda z kohoutků by měla v příštích letech být kvalitnější a všeobecně dostupná například v restauracích či ve veřejných budovách. Poslanci Evropského parlamentu dnes odsouhlasili návrh směrnice, která mimo jiné zpřísňuje normy pro povolený obsah některých znečišťujících látek ve vodě. Cílem směrnice je vedle zlepšení dostupnosti kohoutkové vody také související omezení produkce plastového odpadu z vody balené.

Veškeré novinky budou muset členské státy implementovat do svých právních řádů nejpozději do dvou let

  • Snížení povoleného obsahu některých látek znečišťujících kohoutkovou vodu
    Dvacet let poté, co vstoupila v platnost první směrnice o pitné vodě, je na čase aktualizovat a zpřísnit práh pro některé znečišťující látky jako je olovo,“ uvedl lucemburský europoslanec Christophe Hansen, který se na vyjednávání o novele směrnice podílel.
    Na seznam kritérií pro posuzování zdravotní nezávadnosti vody přibudou také legionella a chlorečnany.
  • Lepší dostupnost kohoutkové vody
    Členské země by podle normy měly podporovat bezplatné poskytování vody z vodovodů ve veřejných budovách a maximálně za nízký servisní poplatek také v restauracích či jídelnách. Velká část podniků to dosud neumožňuje a prodává pouze vodu balenou.
    Jedním z plánů je například podpora výstavby zařízení umožňujících volný přístup k pitné vodě na veřejných místech, ale také ve veřejných budovách či na úřadech.
    Navrhujeme modernizovat předpisy EU tak, aby zaručovaly kvalitnější pitnou vodu a snazší přístup k ní všude tam, kde je to nejvíce potřeba,“ poznamenal první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, který představoval návrh směrnice v Evropském parlamentu.
  • Lepší přístup k pitné vodě pro zranitelné skupiny obyvatel
    Novinka také vyzývá členské státy, aby zajistily lepší přístup k pitné vodě pro zranitelné skupiny obyvatel jako jsou uprchlíci či bezdomovci. Směrnicí reagují unijní orgány na občanskou iniciativu Right2Water (právo na vodu), v jejímž rámci podepsalo petici za jednodušší dostupnost pitné vody přes 1,8 milionu obyvatel zemí EU. Podle EP jde o vůbec první iniciativu, která se konkrétně promítla do nějaké právní úpravy.

Nižší spotřeba balené vody by podle odhadů Evropské komise mohla znamenat pro domácnosti v EU úspory až 600 milionů eur (asi 15 miliard Kč) ročně. Unijní exekutiva chce normou také snížit množství vyhazovaných plastových lahví i tím i odpadu v mořích.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.