logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Od vzniku první předchůdkyně dnešních školek v Čechách uplynulo již 185 let

Takzvanou „vzornou opatrovnu“ založil v roce 1832 v Praze v Hrádku pod Emauzy Jan Svoboda. Před 25 lety vzniklo mateřské centrum v Paláci YMCA. Dnes je obecně největším problémem škol a školek větrání.

Reklama

Právě před 25 lety vzniklo vůbec první mateřské centrum v tuzemsku. V Paláci YMCA v ulici Na Poříčí 12 v Praze je jako místo otevřené dětem i jejich rodičům založila největší světová mládežnická organizace YMCA.
Oblíbené Rodinné centrum YMCA dnes sídlí v nedaleké Haštalské ulici, v Paláci samotném navázala na jeho tradici mateřská Školka YMCA. Školka rodinného typu děti vede ke sportu, ale nabízí i ojedinělý způsob, jak je už od dvou let seznámit s angličtinou. Možnost zapojit děti do programu školičky je právě teď: během letního provozu v červenci a srpnu a pak i v novém školním roce od září 2017 se totiž Školka YMCA částečně otevře i dětem, které ji běžně nenavštěvují.

„Mateřská Školka YMCA přijímá děti od dvou do šesti let a v duchu ymkařské tradice probouzí u dětí zájem o sport – ne ovšem ten výkonový, ale o sport provozovaný s radostí, v duchu fair play a ve společnosti dalších kamarádů,“ vysvětluje ředitelka Školky YMCA Simona Macková. Podle ní školka využívá celoročně vše, co jí šestipatrový Palác YMCA nabízí. Především tělocvičnu, kam ze školky vede dokonce vlastní vchod, ale i bazén a saunu umístěné jen o dvě patra níž. A nově se těší i z vlastní letní terásky, postavené v klidném vnitrobloku budovy.


Uprostřed Bc. Simona Macková, ředitelka Anglicko-české MŠ YMCA. Palác YMCA je stavbou ve stylu moderního klasicismu od českého architekta Eduarda Hniličky z dvacátých let dvacátého století. Při realizaci stavby byly použity na tehdejší dobu nové materiály (železobeton, asfalt, sklobeton a korek). Budova byla koncipována jako ubytovací zařízení. Zajímavé místnosti: V pasáži paláce YMCA bylo místo pro obchody a služby. V přízemí se nacházely šatny, dále pak kavárna, bar, knihovna a čítárna. Ve zvýšeném přízemí bylo místo pro kanceláře, kavárny, klubovny, dílny a učebny. Také se tu nacházela tělocvična 30 x 13 metrů s běžeckou dráhou na galerii a s šatnou. V podkroví budovy byly umístěny klubovny pro mládež. Na terase střechy se nacházelo hřiště.
Doplnění redakce:

Aktuálním problémem je ve školách a školkách v současné době větrání.

Rubrika TZB-info: Větrání škol

Při realizaci většiny rekonstrukcí škol v ČR nejsou vytvořeny podmínky pro výměnu vzduchu, a tím pro pobyt osob, dětí. Doplněním o systém řízeného větrání, ideálně se zpětným ziskem tepla, je kromě dosažení úspory provozní energie zajištěno požadované vnitřní prostředí. Snižuje se nebezpečí poškození stavební části např. kondenzací vnitřní vlhkosti a vzniku zaplísnění. Jsou vytvořeny podmínky pro vyšší výkonnost žáků a učitelů, jejich lepší pozornost a snížení nemocnosti.

Příklad realizace řízeného větrání MŠ U Dubu, řešení ATREA s.r.o.:

Systémy větrání škol a školek - řešení katalog Systemair, a.s.

Z historie školek v ČR

Od vzniku první předchůdkyně dnešních školek v Čechách uplynulo již 185 let? Takzvanou „vzornou opatrovnu“ založil v roce 1832 v Praze v Hrádku pod Emauzy Jan Svoboda, průkopník těchto opatroven. Pomocí her, říkanek a zpěvu vštěpoval tříletým až šestiletým dětem nenásilnou formou morální zásady a učil je základům čtení, psaní i němčiny.
Rozdíl mezi mateřskou školkou a mateřským či rodinným centrem je hlavně v tom, že programu takového centra se zúčastňují matky s dětmi i celé rodiny? Rodinné (původně Mateřské) centrum YMCA se později přestěhovalo do Haštalské ulice a v původních prostorách tak uvolnilo místo právě mateřské Školce YMCA.
První Kindergarten v Čechách byla založena roku 1862 v Praze ve Spálené ulici? Kindergarten byly zakládány českými Němci a pracovalo se v nich s tzv. „dárky“, což byly objekty geometrických tvarů (koule, krychle, hranol, kužel, atd.), které se dále dělily na menší části - šlo o první dětské stavebnice sloužící rozvoj myšlenkových operací.
Jako reakce na německé Kindergarten v roce 1869 byla v Čechách založena první mateřská škola v Praze v prostorech kolem kostela sv. Jakuba? Vznikla z iniciativy Marie Riegrové-Palacké, české filantropky, která poslala dvě české opatrovnice (Marii Mullerovou a Barboru Ledvinkovou) do Francie, aby zde přejaly francouzský koncept předškolních institucí. Tato mateřská škola fungovala převážně na principu charity (na provoz přispělo město Praha a zbytek byl financován pomocí charitativních sbírek). Díky dárcovským příspěvkům mohl být provoz MŠ celodenní, děti si nemusely nosit svačiny, ale bylo jim poskytnuto stravování a nejchudší z nich zde byly i ošaceny.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.