logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Splitová nebo kompaktní tepelná čerpadla vzduch/voda?

Nejprodávanějším typem tepelných čerpadel jsou v ČR venkovní jednotky vzduch/voda. Důvodem jsou nízké pořizovací náklady a minimální potřeba místa i možnost instalace bezprostředně u domu. Venkovní tepelná čerpadla jsou k dispozici ve dvou provedeních – splitovém a kompaktním. Splitové provedení se skládá z vnitřní a venkovní jednotky, které jsou propojeny chladivem. Problémem je, že se často chladicí okruh vakuuje a plní chladivem až na stavbě a parametry zařízení výrazně ovlivňuje pečlivost chlaďaře, který zprovoznění provádí. Jednou z dalších nevýhod u splitových tepelných čerpadel je i jejich zvýšená hlučnost vycházející z invertorové technologie i většinou méně robustnějšího provedení venkovní jednotky.

Naproti tomu kompaktní provedení má chladicí okruh hermeticky uzavřený a výstup z tepelného čerpadla se napojuje přímo na topnou vodu. Instalaci tak provádí pouze topenář. Výhodou je naplnění a odzkoušení tepelného čerpadla přímo výrobcem, který tak ručí za jeho parametry.

Jedním z inovátorů v oblasti hermeticky uzavřených, kompaktních tepelných čerpadel vzduch/voda je německý výrobce Alpha-InnoTec. Ten nabízí v tomto segmentu ucelenou řadu duálních tepelných čerpadel LWD s výkony 5,6 kW; 7,7 kW a 9,0 kW. Duální v tomto případě znamená 2 jednotky – venkovní a vnitřní, ale s propojením topnou vodou. Alpha-innoTec je držitelem značky Pečetě kvality Q pro většinu tepelných čerpadel.

Řada LWD se vyznačuje velmi tichým provozem – 45 dB(A), vysokým topným faktorem až 3,8 (A2/W 35 °C dle ČSN EN 14511) a výstupní teplotou 70 °C.

Výhodou je také značná instalační variabilita díky možnosti kombinace s různým příslušenstvím:

  1. Vnitřní hydraulický modul, zásobník teplé vody a zásobník topné vody
  2. Hydraulická věž, která zahrnuje oba zásobníky + hydraulický modul, vše předmontováno a připraveno pouze pro připojení trubek z tepelného čerpadla a z topného systému
  3. Hydraulický modul v kombinaci s ventilační věží VTS, která obsahuje kromě zásobníku teplé vody i rekuperační jednotku řízenou jednou regulací s tepelným čerpadlem
  4. Hydraulický modul doplněný multifunkčním zásobníkem. Ten umožňuje propojit tepelné čerpadlo s kotlem na tuhá paliva (krbovou vložkou apod.) a solárními kolektory

LWD 50–90A se vyrábí i v reverzním provedení s možností využití pro letní chlazení.

V současnosti lze využít akci podlahovka ROTH za ½ k tepelným čerpadlům LWD a získat tak kompletní otopný systém z jedné ruky za zvýhodněných podmínek. Veškerá tepelná čerpadla Alpha-InnoTec lze bez dalšího nutného příslušenství a poplatků připojit na internet a ovládat pomocí internetového prohlížeče.

Alpha-InnoTec je významný německý výrobce – specialista na tepelná čerpadla, s moderním výrobním závodem v bavorském Kasendorfu.


alpha innotec
logo alpha innotec

Alpha innotec je tradiční německý výrobce tepelných čerpadel. Široké portfolio obsahuje tepelná čerpadla vzduch/voda a země/voda do novostaveb, rekonstrukcí i velkých objektů. Jedná se o jedny z nejúčinnějších a nejtišších tepelných čerpadel na trhu. ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.