logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak stylově ochráníte své domovy proti slunci

Zatímco stínění dříve sloužilo především jako ochrana proti intenzivnímu světlu, dnes už funguje i jako bariéra proti teplu, hluku a pronikání nečistot z ulice, jako je třeba prach či pyl. Stále více se stává také zajímavým designovým doplňkem.

Reklama

Prázdniny se neodvratně blíží a s nimi i pravé letní počasí. Ačkoliv slunné dny zpravidla netrpělivě vyhlížíme, nástup tropických veder je proti tomu zkouškou fyzické i psychické odolnosti většiny z nás. Jak rtuť teploměru stoupá, roste i potřeba efektivně chránit byty a domy před přímým sluncem, aby se neproměnily v přetopenou saunu. Obzvlášť obyvatelé měst, kteří čelí horku ze všech stran, ocení, když se po náročném dni mohou vrátit domů do příjemného prostředí. Řada developerů na to již pamatuje: příprava na předokenní stínění se stává standardem u většiny kvalitních novostaveb, které v současnosti vznikají. Patří mezi ně i společnost Geosan Development, která radí, jak efektivně chránit domovy proti slunci.

Zatímco stínění dříve sloužilo především jako ochrana proti intenzivnímu světlu, dnes už funguje i jako bariéra proti teplu, hluku a pronikání nečistot z ulice, jako je třeba prach či pyl. Stále více se stává také zajímavým designovým doplňkem. Na trhu je na výběr široké spektrum produktů, a to jak vnějších, tak vnitřních druhů stínění. Správná volba závisí na preferencích každého jednotlivce, ale obecně platí, že vnější stínidla jsou vysoce efektivní, zatímco ta interiérová mohou posloužit jako zajímavá dekorace.

Jak si správně vybrat?

Vnější stínění pohltí sluneční paprsky a nadměrné teplo již před hranicí domova, takže vůbec neprostoupí do interiéru. Navíc znesnadňuje práci zlodějům a v zimě díky tepelné izolaci přináší úsporu energií. Jelikož ovlivňuje celkový vzhled budovy, je ideální, když příprava na předokenní stínění vychází z jednotného konceptu a je instalováno přímo při výstavbě domu. Tímto způsobem rezidenční developer Geosan Development chystá exteriérové stínění z dřevěných lamel u nového projektu v pražském Břevnově; lamely zde zároveň poslouží jako zajímavý architektonický prvek. Obecně lze z mnoha typů, materiálů i provedení vnějšího stínění volit mezi žaluziemi, roletami, clonami a stínícími fóliemi či markýzami.

Rolety se postarají o příjemný chládek, nerušený klid i ochranu před zloději




Předokenní rolety vynikají v mnoha oblastech. Díky robustnější konstrukci jsou vhodné jako preventivní opatření proti vloupání, zároveň obyvatele ušetří před zvídavými pohledy do oken. Pokud nejsou staženy úplně, mají mezi sebou drobné prostupy, které fungují jako mikroventilace. V případě potřeby však umožňují interiér kompletně zatemnit a utlumit zvuky z ulice, takže si i uprostřed letního dne můžete dopřát ničím nerušený odpočinek. Kromě toho jsou rolety efektivní i v zimě jako tepelný izolant, který podstatně šetří náklady na vytápění. Obvykle se vyrábějí v hliníkové, plastové či stále oblíbenější dřevěné podobě.

Žaluzie jako efektivní a přizpůsobivý pomocník v boji proti slunečním paprskům

Žaluzie splňují podobné funkce jako rolety, ale jejich výhodou je větší flexibilita. Jednotlivé lamely jsou totiž polohovatelné. Díky tomu lze snadno regulovat množství světla i zastínění v místnosti, a přitom alespoň částečně vidět ven. To ocení především rodiče, kteří mohou z domova pozorovat, jak si třeba děti hrají na zahradě. „Předokenní žaluzie jsou v boji proti nadměrným slunečním paprskům velmi účinné. Ve většině našich projektů, jako je například Rezidence Neklanka v pražských Radlicích, je příprava na předokenní žaluzie součástí standardního provedení bytů. V posledních patrech venkovní žaluzie instalujeme rovnou,“ popisuje Jiří Baloun, vedoucí prodeje a marketingu společnosti Geosan Development.

Clony a fólie zajistí lepší výhled, ale pozor na větší propustnost světla

Hlavní předností venkovních clon je, že umožňují neomezený výhled ven i přesto, že v obráceném gardu do interiéru nikdo nevidí. Na druhou stranu neumožňují kompletní zatemnění a ani tepelná izolace není stoprocentní. Obdobnou variantou jsou stínící fólie. Ty fungují nejen jako zrcadlo pro zvědavě nahlížející, ale odrážejí také ostré sluneční paprsky. Část světla však domácnosti stejně propustí. Kromě toho stíní i v sychravém počasí, takže zbytečně tlumí světlo ve dnech, kdy je to spíše nežádoucí.

Markýzy dotvoří stylovou atmosféru a ochrání před letní přeháňkou

Markýzy pomohou dotvořit příjemnou atmosféru, kterou oceníte zvláště při večerních posezeních s přáteli či romantické večeři. Častěji jsou totiž využívané ke stínění teras, kdy obyvatele kromě slunečních paprsků ochrání třeba před letním deštěm. Ale vhodné jsou i u velkých oken směřujících na jih. Na výběr je z širokého množství typů i barevného provedení. Markýzy navíc obvykle disponují čidlem pro automatické stažení v případě větru, takže minimalizují riziko poškození.

Stínění v interiéru jako nepřehlédnutelná dekorace

Zatímco venkovní stínění chrání okna a dům už z exteriéru, vnitřní stínění cloní paprsky až z vnitřní strany oken. Teplo se díky tomu již dostane do interiéru, takže z pohledu tepelné ochrany není tak efektivní. Ovšem na druhou stranu dokáže krásně zútulnit celý interiér. Kromě klasických závěsů se využívají žaluzie, rolety a v poslední době také japonské stěny (clony pohybující se po speciální kolejnici instalované do stropu). Opět je na výběr ze široké škály materiálů, barev a vzorů. Takže ať už si vyberete jakkoliv, máte jistotu, že svůj domov vylepšíte o zajímavý designový doplněk.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.