logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Technické aspekty zasklení extrémně vysokých budov

Splnění technických požadavků zasklení pro extrémně vysoké budovy se často považuje za samozřejmost. Avšak vysoce odolné zasklení je pro vlastnosti budovy stejně důležité jako železo a beton uvnitř.

Reklama

Technické aspekty zasklení extrémně vysokých budov

V případě zasklení vysokých budov jsou hlavními výzvami poryvy větru, rozdíly teplot a nadmořské výšky a kondenzace.

Okolí budov, v případě Burdž Chalífa a Džidda Tower i místní pouštní podnebí, je důležitým faktorem, který je třeba vzít v potaz. Okolí tvořené zejména jinými budovami ve dne pohlcuje většinu intenzivního tepla, ale v noci toto teplo vyzařuje do okolí. Nízkoemisivní (Low-E) sklo pomáhá odrážet toto tepelné záření a minimalizuje jeho přenos.

U extrémně vysokých budov vždy existuje riziko, že se na vnější skleněné tabuli objeví (vnější) kondenzace. Je to z důvodu rozdílu teplot mezi vnějším povrchem budovy (který je v létě velmi horký a vlhký) a vnitřní teplotou (udržovanou klimatizací). Použití nízkoemisivního skla jako vnitřní tabule může pomoci zabránit přenosu chladu zevnitř budovy na vnější skleněnou tabuli.

Výškový rozdíl mezi spodní a nejvyšší částí extrémně vysoké budovy, a s tím spojený teplotní rozdíl, může způsobit problémy s průhybem izolačního skla z důvodu rozdílu tlaku.

Vzhledem k výšce extrémně vysokých budov může být síla větru extrémně velká. Ačkoli je dynamický tvar budovy navržen tak, aby snižoval konstrukční zatížení způsobené kmitáním konstrukce účinkem větru, tloušťka skla je neméně důležitá. Skleněná fasáda pro Burdž Chalífu byla navržena tak, aby odolala poryvům větru až do 250 km/h.

Odkaz na podrobnosti

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.