logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Protisluneční sklo na budově sídla společnosti BNL-BNP Paribas v Římě dalo architektům svobodu pohrát si s barvami a odrazy

Budova sídla společnosti BNL-BNP Paribas Group je skvělým příkladem toho, jak lze úspěšně zkombinovat inovativní architektonické řešení s optimálním komfortem a pohodou pro uživatele budovy.

Reklama

Projekt také vyniká vysokou úrovní ekologické udržitelnosti, díky které dostane certifikáty třídy A a LEED Gold za sníženou spotřebu energie (v porovnání s tradičními budovami).

12patrová budova (s dalšími čtyřmi podzemními podlažími), navržená italským studiem 5+1AA Alfonso Femia Gianluca Peluffo architectures, byla vytvořena tak, aby zapadla do okolního městského prostředí. Díky důmyslnému strukturálnímu zasklení je její estetická stránka vizuálně přitažlivá, protože odráží okolí budovy na všech jejích stranách a mění tak její vzhled v závislosti na denní době a počasí.

Zasklení pomáhá přeměnit budovu do podoby jakési fata morgány, jejíž vzhled se neustále mění podle toho, jak zachycuje odrazy oblohy a městských světel. Zároveň tak nepůsobí jako překážka ve výhledu na panoramata města. Estetická stránka budovy také zaručuje dokonalý přechod mezi nádražím Tiburtina a okolními obytnými čtvrtěmi.

Jak říká projektový manažer Alfonso Femia, jeden ze zakladatelů a současný prezident a ředitel projektu v 5+1AA: „Díky dynamickým reflexním barvám si sklo budovy hledá vlastní dialog se svým okolím a světly Říma. Ať panuje den nebo noc, sklo nabízí unikátní a neustále se měnící světelné odrazy, barvy a průhledy.

Pro strukturální zasklení dodala společnost Guardian Glass pět různých produktů z řady protislunečních skel SunGuard® – SunGuard® Solar Silver 10, SunGuard® Solar Silver 20, SunGuard® Solar Neutral 67, SunGuard® HP 35/26, SunGuard® HP Silver 43/31 - čtyři z nich mají stříbrný nádech, zatímco páté je více neutrální. Všechna tato pokovená skla poskytují různou úroveň propustnosti světla a vnější odrazivosti tak, aby vyhovovala přesným požadavkům architekta. Více o Guardian SunGuard glass.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.